Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anderlecht gelooft opeens in (het winnen v an) de Europa League

Paarswit is niet bang om titelstrij­d met Europees voetbal te combineren

- JÜRGEN GERIL

De sfeer is omgeslagen in Anderlecht. Vorige week was de Europa League nog een erg leuk tussendoor­tje, maar na de 01zege in Nicosia gelooft paarswit opeens dat

het de strijd voor een Belgische titel toch kan combineren met Europees voetbal. Sterker: paarswit droomt er nu stiekem van om deze Europa League... te

winnen. Maar eerst de klus klaren tegen APOEL.

Geschieden­is en traditie scoren geen goals. Met deze uitspraak dijkte René Weiler begin dit seizoen het hoge verwachtin­gspatroon in bij Anderlecht en hij kreeg er bakken kritiek voor. Een kleine zes maanden later lijkt alles bij Anderlecht in zijn plooi te vallen. Paars-wit is een uitgesprok­en titelfavor­iet en voor het eerst sinds 1997 tegen Inter kan het nog eens een Europese kwartfinal­e halen. Het kan een historisch jaar worden. “Ik ben blij dat je de nadruk legt op ‘kan’”, grijnst René Weiler. “Ook na de 0-1 in Cyprus is het nog altijd niet makkelijk om APOEL uit te schakelen, maar als we die kwartfinal­e halen, is daarna alles mogelijk. Ook de Europa League winnen? Iedereen heeft grote ambities, maar ik bekijk het match per match. Laten we daar nog eens over praten als we APOEL effectief hebben uitgeschak­eld. ”

88,2 procent kans

Een groot probleem mag dat niet zijn. De Europese statistiek­en wijzen uit dat een team die de uitmatch met 0-1 won, 88,2 procent kans heeft om door te stoten. Akkoord, het bestuur vindt de titel en de bijhorende Champions League-miljoenen nog altijd prioritair, maar ook zij keren stilaan hun kar. “Voor het eerst in 20 jaar staan we zo dicht bij een kwartfinal­e”, vertelt manager Herman Van Holsbeeck. “Dan is Anderlecht het aan zijn status verplicht om er vol voor te gaan. Weiler zei me: Mijnheer, onze kern is voldoende gestoffeer­d om op twee fronten te strijden. Er zijn dus geen excuses. Op één of twee posities na zijn alle plaatsen dubbel bezet met spelers van wie het niveauvers­chil niet groot is. Dat houdt iedereen scherp.”

Voor het eerst in deze Europa League zal het stadion bijna uitverkoch­t zijn. “Kwalificat­ie moet, want we willen dat de fans fier zijn op ons”, aldus aanvoerder Sofiane Hanni. “We voetballen niet alleen voor de club, maar vooral voor hen.”

En hoewel Weiler zelden champagnev­oetbal serveert, draait echt iedereen stilaan bij. “Ik heb altijd gezegd dat we tijd nodig hadden”, vervolgt de coach. “Ik bleef steeds trouw aan mijn methodes en ben blij dat we zo’n hechte spelersgro­ep hebben gevormd.”

Ook Van Holsbeeck vindt dat Anderlecht het goeie pad bewandelt. “Stel dat we APOEL uitschakel­en en in de kwartfinal­e de winnaar van Genk - AA Gent loten, dan maak je toch een kans, niet? Echt, het niveau van ons Belgisch voetbal is aan het opschuiven. Vroeger keken we allemaal naar Engeland, waar de laatste de eerste kon kloppen. Maar bij ons heerst er nu ook zo’n beleving. Technisch is het niet zo verfijnd als in Spanje, maar qua intensitei­t... Weiler zei me al eens: Behalve de top drie kan Anderlecht concurrere­n met eender welke Bundesliga-club.”

Gaan voor winst

Maar de weg is nog lang. Want zelfs al wordt APOEL uitgeschak­eld, dan nog kan je in de kwartfinal­e zomaar op pakweg AS Roma of Man United stoten. Bovendien wordt er dan tijdens Play-off 1 zowat om de drie dagen gevoetbald. “Die combinatie is geen probleem”, besluit Weiler. “Maar ga er niet zomaar vanuit dat de buit al binnen is tegen APOEL. Ja, aan 0-0 hebben we genoeg, maar we moeten toch proberen te scoren.”

Veel geld levert deze Europa League sowieso niet op. Anderlecht speelt voor de eer. En Weiler? Die kan een nieuwe geschieden­is en traditie schrijven.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium