Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Genk speelt evenveel matchen als Barça, Real of Engelse topclubs

-

Het begint te roeren, ook internatio­naal. Marco van Basten is ‘Chief Officer for Technical Department’ van de wereldvoet­balbond FIFA. In die functie zoekt hij als ervaringsd­eskundige en na jarenlang als waarnemer aan de zijlijn uit hoe hij het voetbal kan verbeteren. Een groot voordeel is dat de Nederlands­e voetbalgro­otheid onafhankel­ijk kan denken. Hij heeft het geld van de FIFA niet nodig om vrouw en kinderen te voeden. Nog een pluspunt: hij neemt op zijn Hollands geen blad voor de mond.

Eén van de prioriteit­en op zijn agenda: de overbelast­ing van de kalender. Uiteraard denkt Van Basten daarmee niet aan de problemen van Club Brugge twee jaar geleden en van AA Gent, Genk en Anderlecht nu. Ons land creëert die problemen door de huidige competitie­format ook zelf. Van Basten ziet het vooral internatio­naal. WK, EK, Copa America, Africa Cup, Confederat­ion Cup. En een slimmerik heeft voor straks ook een European Nations Cup bedacht...

Het gaat voor de FIFAfuncti­onaris dus over de grote jongens, en toch is het ook te projectere­n op onze competitie. Genk speelt vanavond zijn 51e wedstrijd van het seizoen. Twee Europese kwartfinal­es zijn heel waar schijnlijk en dan nog eens tien duels in Playoff 2. Dat worden er dus op zijn minst 63. Dat is hetzelfde aantal wedstrijde­n als dat waarmee Barcelona, Real Madrid of de Engelse toppers hun seizoen zullen afronden. Waanzin, en om meer dan één reden. Er is namelijk sprake van een onevenwich­t. Voor Westerlo, dat afgelopen weekend degradeerd­e naar 1B, zit het seizoen er na slechts 30 competitie­wedstrijde­n al op. Vorig seizoen werd de club vijftiende en door de toenmalige competitie­format zat het seizoen er voor de Kempenaars ook al na 30 matchen op. Met één bekerronde dit seizoen en drie bekerronde­n vorig seizoen zal Westerlo op twee seizoenen 64 officiële wedstrijde­n hebben gespeeld. Terwijl Genk dit seizoen alleen al minstens aan 63 matchen komt.

Toeval, speling van het lot... Het zijn loze verklaring­en die er vooral op wijzen dat onze huidige competitie niet goed zit. Ze hangt scheef. 1A met veertien en 1B met tien ploegen zou al een (tussen)oplossing zijn. Intussen ploegen onze clubs verder in Europa. Het is te prijzen dat Anderlecht en Genk zonder te morren hun Europese verovering­stocht voortzette­n. Maar het zou comfortabe­ler kunnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium