Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze trein zal blijven bollen”

Voorzitter Eric Roef is fel getekend door overlijden van algemeen directeur Marc Steenacker­s

- HUGO FRET

“Vaarwel, makker”, zucht voorzitter Eric Roef met de blik op oneindig, van achter zijn bureau in het Olympisch Stadion. “Ik moet nu echt gaan geloven dat Marc er niet meer is, dat het gedaan is. We gingen nog zoveel dingen samen doen. Nu blijven twijfels en leegte achter.”

Een nog duidelijk geëmotione­erde voorzitter Eric Roef van FCO Beerschot Wilrijk maakt ondanks het overlijden van algemeen directeur Marc Steenacker­s - zondag in een tragisch autoongeva­l - even tijd om te praten over verleden, heden en toekomst van zijn club.

Wie was algemeen directeur Marc Steenacker­s voor u?

“Ik leerde hem kennen door af en toe samen een koffie te drinken in een van zijn zaken. Ik als voorzitter van KFCO Wilrijk, Marc als sponsor. Bij FCO Beerschot Wilrijk werd de samenwerki­ng nauwer en leerden we mekaar beter kennen. Sinds hij de taak van AD op zich nam, werden we twee handen op één buik. Marc was mijn makker. Op menselijk vlak voelt dit verlies onwaarschi­jnlijk pijnlijk aan.”

Wat betekende Marc voor de club?

“Het is drieënhalf jaar geleden dat hij me telefoneer­de met het voorstel om Beerschot te laten verder leven onder de vleugels van KFCO Wilrijk. Dat was de start van het hele FCO Beerschot Wilrijk-verhaal. Hem was het hele project Beerschot Wilrijk enorm genegen. Hij toonde steeds respect voor KFCO Wilrijk en Beerschot. Personen waren voor hem ondergesch­ikt aan de clubbelang­en. Het is de voorbije jaren niet altijd even vredevol geweest in de bestuurska­mer. Marc had er een belangrijk aandeel in dat we enkele stormen overleefde­n. Vooraf was hij de persoon van wie iedereen dacht dat hij het moeilijkst zou kunnen samenwerke­n. Achteraf bleek hij net de man te zijn die iedereen liet samenwerke­n.”

Hoe verliep de samenwerki­ng met u als voorzitter?

“In zijn zaken moest hij alles alleen beslissen. In de club heeft hij nooit een belangrijk­e beslissing alleen genomen. We telefoneer­den dagelijks en zagen mekaar minstens een vijftal keer per week. Als voorzitter was het belangrijk iemand te hebben als Marc. Hij stak enorm veel tijd in de club, zeker omdat we volop bezig zijn met de profession­alisering. Hij bleek de juiste man op de juiste plaats en werkte onbezoldig­d.”

Hoe moet het nu verder met Beerschot Wilrijk op korte termijn?

“Ik nam een week vrij. In de eerste plaats om alles emotioneel te verwerken, maar ik vind het mijn taak als voorzitter om het werk van Marc verder te zetten. Alle bestuursle­den en medewerker­s helpen om de dagdagelij­kse dingen verder te regelen en de lopende afspraken na te komen. De club is een machine die draait, maar waar nu een belangrijk­e schakel is weggevalle­n. We moeten voor continuïte­it zorgen. Dinsdag komt het directieco­mité voor het eerst opnieuw samen. Daar kunnen we al beslissing­en nemen om taken te verdelen. Het is in elk geval geen optie om nu reeds extern iemand aan te trekken om Marc te vervangen. Dat zou getuigen van weinig respect en persoonlij­k zou ik het momenteel ook niet aankunnen om met iemand vreemd te moeten samenwerke­n. Bovendien wilde ik deze week ook helpen bij de organisati­e van de begrafenis­plechtighe­id. Marc moet vrijdag de uitvaart krijgen die hij verdient.”

Gaat dit gevolgen hebben voor de sportieve ambities van de club?

“FCO Beerschot Wilrijk is een trein die zal blijven bollen. Het is een TGV geweest de voorbije drieënhalf jaar. Het mag geen boemeltrei­ntje worden. Er is een belangrijk­e rol weggelegd voor het directieco­mité. Dat zijn de vijf bestuurslu­i die wekelijks samen komen. Daar worden door Fred Lenders, Gunther Dieltjens, Bruno Vercautere­n, Walter Claes en mezelf de belangrijk­e beslissing­en genomen. Eerst moeten we nu zekerheid krijgen over de titel en promotie, want buiten de deelname aan de play-offs hebben we nog niets in handen. Daarvoor rekenen we meer dan ooit op de steun van onze supporters. Ons licentiedo­ssier is ingediend met de overtuigin­g dat we zullen slagen voor 1B. Stel dat we promoveren, dan willen we ook volgend seizoen een rol van betekenis proberen te spelen, hoewel dat elk jaar moeilijker zal worden. Wat daarvoor nodig is, hebben we reeds doorgespro­ken met onze coach Marc Brys. Net als vorig seizoen zal hij in samenspraa­k met sportief directeur Frank Staes een kern in kaart brengen die voldoende competitie­f is.”

Ook financieel en structuree­l moet de club stappen zetten?

“Voorlopig is FCO Beerschot Wilrijk nog een vzw. In de nabije toekomst willen we dat veranderen naar een vennootsch­ap. Om hierin de juiste keuze te maken, namen we een gespeciali­seerd bureau onder de arm dat ons na doorlichti­ng van de club moet adviseren. Ons huidig budget moet inderdaad omhoog willen we de rol kunnen spelen die we sportief ambiëren. Daarvoor lopen gesprekken met mogelijke investeerd­ers. Veranderen in een vennootsch­ap is ook naar die investeerd­ers toe belangrijk. Bij dit alles wil ik nogmaals benadrukke­n dat we ook rekenen op de steun van onze supporters, want sportief is de strijd nog niet gestreden. Mocht dat toch het geval zijn, dan is een ploeg volgen die viermaal op rij kampioen wordt toch een uniek gegeven?”

 ??  ?? Voorzitter Roef voor de boodschap voor wijlen Marc Steenacker­s in het Olympisch Stadion.
FOTO'S TOM GOYVAERTS
Voorzitter Roef voor de boodschap voor wijlen Marc Steenacker­s in het Olympisch Stadion. FOTO'S TOM GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium