Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Even hoop en dan weggeblaze­n

De Bruyne en co onderuit tegen wervelend Monaco

- FRANK BUYSE

Even leek het game over voor Monaco toen Manchester City, een helft lang weggespeel­d door de Fransen, op de 70ste minuut milderde tot 21. Kwalificat­ie binnen, leek het. Maar dat duurde maar zes minuten. Toen sloeg Bakayako zijn hoofd tegen de vrije trap van Lemar: 31 en Monaco naar de kwartfinal­es.

Grote vraag: haalde Vincent Kompany, mee afgereisd naar Monaco, de selectie? Of sterker: zou de aanvoerder van The Citizens starten? Dié vraag werd snel beantwoord. Neen. Kompany in de tribune. Kan Roberto Martinez déze Kompany vrijdag opnemen in zijn selectie voor Griekenlan­d? Ook neen, wellicht.

Wel in de basis van Manchester City zat Kevin De Bruyne. Moest City zich opmaken voor een zware storm aan de Azurenkust?

Het was toch maar een rare voorsprong, die 3-5. Verraderli­jk zelfs. Een mirakel zoals in Barcelona was voor de Fransen niet eens nodig. En Monaco, dat wel Glik en topscorer Falcao moest missen, had in zijn laatste 16 matchen niet minder dan 57 goals gemaakt, een gemiddelde van 3,5 per wedstrijd. Indien de Engelsen niet scoorden, volstonden er al twee. En het stónd na nog geen half uur al 2-0, zowaar. De Monegasken grepen onder impuls van Silva, met 52,5 miljoen euro de duurste speler van de Franse eerste klasse, de bezoekers meteen bij de keel en knepen die vakkundig dicht. Een wervelwind was het. Met hoge druk en de ene versnellin­g na de andere werden de bezoekers door de Fransen weggespeel­d. Na acht minuten stond het al 1-0. Mbappé schoot van dichtbij een strakke voorzet van Silva binnen. De elfde goal al op elf matchen van het 18-jarige supertalen­t.

En de druk hield aan. Monaco bleef wervelen, de Engelsen kregen geen voet aan de grond. De manier waarop de tweede goal tot stand kwam, was tekenend. Een vlotte combinatie op links van Mendy en Lemar en Fabinho die knap afwerkte (2-0). Monaco meteen geplaatst, zó verraderli­jk dus.

Manchester City, met ook nog een zwalpende De Bruyne, had wel nog een uur om zich op te richten, maar het was al blij dat het zonder verdere schade de rust bereikte.

Half mirakel

Maar ze kwamen wel scherper uit de kleedkamer, er kwam meer evenwicht in de match. Met nu toch een kans voor de Engelsen, maar Sterling deed niets met de schitteren­de opening van De Bruyne. Kort daarna was er dan weer een snelle uitbraak van Sané, dit keer kon Aguëro niet afmaken. En meteen daarna stuitte de Argentijn ook nog eens op doelman Subasic.

De Citizens wisten waar ze mee bezig waren: in de thuismatch hadden de Engelsen ook op twintig minuten een 2-3 omgezet in 3-2. En jawel, twintig minuten voor tijd hadden ze het zo begeerde tegendoelp­unt beet. Een lange bal van De Bruyne, Subasic kon het schot van Sterling niet houden en Sané maakte af (1-2). Een nu dominant Manchester City in de kwartfinal­es op dat moment. Op rozen, leek het. Tot plots, nauwelijks zes minuten later, aan de overkant Bakayako zomaar een vrijschop van Lemar perfect in de hoek binnenkopt­e. Dàt was dan wel weer een half mirakeltje. Want ondanks aandringen van City hielden de Fransen nu wel stand.

Monaco, dat twee jaar geleden al met Arsenal een Engelse topclub uitschakel­de, staat na alweer een heerlijke Champions League-avond opnieuw in de kwartfinal­es. PSG één match tegen Barcelona en nu een glansprest­atie van Monaco: het Franse voetbal is duidelijk in opmars.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium