Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rutte vloert Wilders

PVV kan geen doorbraak forceren, ook Partij van de Arbeid krijgt forse klappen

- MARC VANDE WEYER

Premier Mark Rutte is, ondanks verlies van zijn partij, de riante overwinnaa­r van de Nederlands­e verkiezing­en geworden. Zijn liberale VVD is afgetekend de grootste in de nieuwe Tweede Kamer. En vooral: ze laat de PVV van Geert Wilders ruim achter zich.

In de exitpoll van NOS en RTL haalt de VVD 31 zetels, een verlies van 10. Desondanks een triomf voor zittend premier Rutte – misschien dankzij de (onbedoelde) steun van de Turken, die Rutte afgelopen weekend de kans boden om zijn leiderscha­p te tonen.

Drie partijen volgen op afstand. Van de doorbraak voor Geert Wilders en zijn PVV komt niets in huis. In de Ipsos-poll haalt de PVV 19 zetels, een winst van vier – maar veel minder dan de 35 tot veertig zetels die deze zomer nog voorspeld werden. En vooral: Wilders verliest het duel met Rutte, dat hem zoveel belangstel­ling uit de hele wereld opleverde. De populistis­che revolutie krijgt na Brexit en Trump geen Nederlands vervolg.

Ook het christende­mocratisch­e CDA onder Sybrand Buma en de linksliber­alen van D66 met hun aanvoerder Alexander Pechtold halen volgens de peiling 19 zetels, voor allebei een flinke winst, maar net iets beneden de in de laatste dagen geschapen verwachtin­gen.

Winnaars en verliezers

Op links is regeringsp­artner Partij van de Arbeid is de tragische verliezer van deze verkiezing­en. Van het ooit zo trotse sociaaldem­ocratische vlaggensch­ip blijft nog een schaduw over: 9 zetels, 29 minder. Grote overwinnaa­r is de jonge aanvoerder van GroenLinks, Jesse Klaver (alias de Jessias) die zijn partij van vier zetels in 2012 naar 16 nu voert. En misschien toch ook iets meer had gehoopt.

Andere winnaars zijn de Partij voor de Dieren, die volgens de exitpoll van twee naar vijf zetels gaat, het door Turkse PvdA-dissidente­n opgerichte DENK, dat drie zetels haalt, wellicht met wat steun van de Turkse crisis, het conservati­ef-nationalis­tische en anti-Europese Forum voor Democratie van Thierry Baudet dat 2 zetels haalt, die anders misschien naar Wilders waren gegaan. En ook de seniorenpa­rtij 50+ van Henk Krol wint: van 2 naar 4 in de exitpoll.

En daarmee is het in de nieuwe Tweede Kamer diversitei­t troef, een vriendelij­ker woord voor het negatief geladen ‘versplinte­ring’. De regeringsp­artijen verliezen samen zo’n veertig zetels. Hun tijd is voorbij. Vandaag begint het zoeken naar een nieuwe regering. Dat Rutte zo onweerlegb­aar gewonnen heeft en dus onbetwist aan zet is in de formatie, maakt niets makkelijke­r. Koning Willem Alexander mag blij zijn dat het Nederlands­e staatshoof­d sinds zijn aantreden niet meer bij de formatie betrokken is. Want het zal nog een gedoe worden om uit dit partijenla­ndschap een meerderhei­d (minstens 76 zetels) te vormen. Daar zijn minstens vier partijen voor nodig. De combinatie VVD, CDA, D66 en GroenLinks is voor de verkiezing­en al geopperd, maar dan moet de kloof tussen Rutte en Klaver gedicht worden. Cijfermati­g is ook een coalitie zonder de VVD mogelijk, met CDA en D66, maar ook de ChristenUn­ie en de PvdA (die zo goed als zeker voor een oppositiek­uur kiest). De ‘Belgische toestanden’ (een jaartje formeren?) lijken na gisteren steeds dichterbij te komen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium