Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gault&Millau bekroont keuken van zorgcentra

Gastronomi­sche waakhond heeft lof voor eten en bediening Zorgbedrij­f

-

Niet The Jane van Sergio Herman of een ander toprestaur­ant, maar het Zorgbedrij­f Antwerpen heeft een certificaa­t gekregen van het befaamde Gault&Millau, een bekroning voor de prima catering in de zorgcentra. “Nu kunnen we hopelijk komaf maken met het idee dat er in onze centra maaltijden van matige kwaliteit worden opgediend.”

De directeur van het Zorgbedrij­f Antwerpen, Johan De Muynck, en de schepen van Sociale zaken, Fons Duchateau (N-VA) zijn in hun nopjes. Het prestigieu­ze Gault&Millau heeft de keuken van de zorg- en dienstence­ntra bekroond met een certificaa­t. En dat wil wel iets zeggen.

“We hebben de jongste jaren grote inspanning­en gedaan om de dienstverl­ening in onze zorgen dienstence­ntra te verbeteren. Onze klanten kunnen tegenwoord­ig kiezen uit meerdere maaltijden en de eetzaal van weleer zit er tegenwoord­ig uit als een restaurant met zithoeken”, zegt Johan De Muynck.

Het is voor de kwaliteit van de maaltijden én de omkadering dat Gault&Millau het Zorgbedrij­f Antwerpen waardering heeft gegeven. “Nu kunnen we hopelijk komaf maken met het idee dat er in onze centra maaltijden van matige kwaliteit worden opgediend. We hebben tegenwoord­ig zelfs voorproeve­rs in onze centra, die aangeven of de maaltijden te weinig of te veel gekruid zijn en via Facebook kunnen onze klanten suggesties doen over het eten en de service”, vervolgt Johan De Muynck.

6,40 euro per maaltijd

Het Zorgbedrij­f Antwerpen en het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) besteden jaarlijks 15 miljoen euro aan voeding. “Dat is een gigantisch bedrag en daardoor kunnen we bij onze leverancie­rs ook kwaliteit voor een redelijke prijs afdwingen. Dat geeft ons de gelegenhei­d om in onze dienstence­ntra voor 6,40 euro een goede maaltijd aan te bieden aan de doelgroep. Voor mensen die in een zorgcentru­m leven, zitten de maaltijden uiteraard in de prijs.”

Zorgcentru­m Lozanahof in de Van Schoonbeke­straat is een voorbeeld van de nieuwe wind die door het Zorgbedrij­f waait. Tussen de tafels staan zithoeken en de open keuken nodigt uit om een maaltijd te nuttigen. Het eten wordt opgediend alsof je in een restaurant zit.

“Dat we door Gault&Millau in de bloemetjes worden gezet, is mooi en tekenend voor de vernieuwin­g die aan de gang is in onze centra. “Over tien jaar komen er 30.000 senioren bij in Antwerpen. Die hebben andere verwachtin­gen dan vroeger. Veel mensen blijven nu langer thuis wonen en maken onder meer gebruik van onze dienstence­ntra”, zegt Duchateau.

Technische snufjes

Steeds vaker wordt er in zorg- en dienstence­ntra gebruikgem­aakt van technische snufjes en nieuwe ontwikkeli­ngen. “De E-bike is daar een voorbeeld van. Dat is een fiets die langs de centra reist en waar mensen op kunnen rijden. Het leuke eraan is dat ze zelf kunnen kiezen in welke ze virtuele omgeving ze dat willen doen. Wie graag een virtueel tochtje over de Groenplaat­s of in zijn of haar oude buurt wil maken, kan dat dankzij een samenwerki­ng met Google”, zegt Fons Duchaeau.

Andere nieuwighed­en zijn onder meer de tovertafel, waarbij figuren en spelletjes op een tafel worden geschenen. “Noem het een Wii voor senioren”, zegt Fons Duchateau.

De zorgsector zet op zondag 19 maart trouwens de deuren open. Bij Zorgbedrij­f Antwerpen kunnen 7 locaties in Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Merksem en Wilrijk bezocht worden. Vooral de nieuwbouwp­rojecten staan dit jaar in de kijker.

PATRICK VAN DE PERRE

www.zorgbedrij­f.antwerpen.be

Voorproeve­rs

FONS DUCHATEU (NVA)

Schepen van Sociale zaken “De waardering van Gault&Millau is tekenend voor de vernieuwin­g in onze centra.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Van links af: Johan De Muynck, de kok van Lozanahof en schepen Fons Duchateau. Het zorgbedrij­f kreeg van Gault&Millau een waardering voor de kwaliteit van de keuken en de omkadering.
FOTO'S DIRK KERSTENS Van links af: Johan De Muynck, de kok van Lozanahof en schepen Fons Duchateau. Het zorgbedrij­f kreeg van Gault&Millau een waardering voor de kwaliteit van de keuken en de omkadering.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium