Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wachten op garanties van overheid”

-

Het Vlaams Parlement steunt het akkoord. Ook oppositiep­artijen sp.a en Groen juichen het compromis toe, maar vinden dat de plannen nu ook moeten worden uitgevoerd.

“Dit is een historisch­e overwinnin­g van jarenlange burgerpart­icipatie en politiek verzet”, reageert Wouter Van Besien (Groen). Toch blijven er nog vragen onbeantwoo­rd en zijn er veel aangekondi­gde engagement­en niet gegarandee­rd. “Jarenlang hebben De Wever en co een nieuwe autostrade door de strot van de inwoners proberen te duwen”, zegt Van Besien. “Veel van de voorstelle­n uit het akkoord waren tot voor kort onbespreek­baar. Enig wantrouwen is dus op zijn plaats. Die garanties moeten nu stelselmat­ig worden gegeven. De Vlaamse regering moet zich nog bewijzen.”

Sp.a geeft de burgerbewe­gingen en de intendant een pluim en zal mee waken over de leefbaarhe­id.

“Echte garanties om een mix te krijgen van 50% autoverkee­r en 50% fietsverke­er of openbaar vervoer hebben we nog niet teruggevon­den. Terwijl dat essentieel is om het mobiliteit­sproject te doen slagen. Anders overkap-

“De weg is lang en onzeker” pen we gewoon de files”, aldus Vlaams Parlements­lid Yasmine Kherbache. “De weg is nog lang en onzeker. Wij zullen als sp.a er mee over waken dat het einddoel – een betere leefbaarhe­id in en rond Antwerpen – bereikt wordt.”

Oppositiep­artij Vlaams Belang heeft dan weer bedenkinge­n bij de “praktische haalbaarhe­id en financieri­ng” van het akkoord.

Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) steunt het compromis. “Ik ben verheugd dat de Vlaamse regering een akkoord heeft kunnen bereiken. Dit is een plan dat letterlijk en figuurlijk verbindt, en ik steun het dan ook ten volle.”

(rvre)

Oppositiep­artijen blij, maar vragen blijven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium