Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Goede wijn moet ook lang rijpen”

- (lm)

Actievoerd­ers die samen met de ministerpr­esident een akkoord presentere­n? Het is nieuw voor Vlaanderen. De burgerbewe­gingen in Antwerpen schrijven geschieden­is.

“Ik slaak een diepe zucht na al die jaren”, zei Manu Claeys gisteren. “Eindelijk hebben we een mooi akkoord. Je kunt het vergelijke­n met goede wijn: ook dit verbond heeft lang moeten rijpen.” Enkele markante feiten.

Claeys was met zijn actiegroep stRaten-generaal de eerste die in 2004 in het verzet ging tegen Oosterweel met een alternatie­f tracé. De eerste jaren vochten Claeys & co tegen de bierkaai.

Maar in 2008 kreeg stRaten-generaal het gezelschap van de vzw Ademloos van Wim van Hees, die focuste op het gevaar van fijn stof voor de volksgezon­dheid. Dat sprak de Antwerpse bevolking enorm aan en leidde ook tot voldoende handtekeni­ngen om in 2009 een lokale volksraadp­leging te organisere­n. Met het bekende resultaat: een meerderhei­d van de deelnemers zei ‘nee’ tegen het BAM-tracé.

In 2012, toen de overheid al overstag was gegaan en had besloten om de Lange Wapper onder de grond te stoppen, kwam er een sterke derde speler bij. Ringland presenteer­de zijn plan voor een overkappin­g van de Antwerpse Ring, dat was begonnen met een tekening van Peter Vermeulen van het ontwerpbur­eau Stramien op een bierkaartj­e op een terras in Griekenlan­d. Vermeulen zou later ook als eerste de suggestie doen voor de aanstellin­g van een intendant.

stRaten-generaal, Ademloos en Ringland hebben het dossier van Oosterweel ingrijpend veranderd. Ze leidden daarmee het peloton van talloze verdienste­lijke burgerbewe­gingen, die elk in hun regio en met hun eigen focus streven naar de beste oplossinge­n voor lokale en bovenlokal­e problemen.

De overheid heeft de boodschap begrepen, blijkt nu. In de toekomst zal er beter worden geluisterd naar de bevolking voordat er politieke beslissing­en worden genomen. En ook daarna zal er beter worden samengewer­kt. Althans, dat is de belofte.

Als de burgerbewe­gingen in Antwerpen iets hebben bewezen, dan is het wel dat ze enorm veel expertise in huis hebben en een dosis engagement die niet altijd kan of mag worden verwacht van politici, die worden geconfront­eerd met de houdbaarhe­idsdatum van hun mandaat en de wensen van hun partijtop.

Burgers aan de macht

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Wim Van Hees, Manu Claeys en Peter Vermeulen.
FOTO BART DEWAELE Wim Van Hees, Manu Claeys en Peter Vermeulen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium