Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opkomst fors hoger

-

De Nederlande­rs zijn gisteren massaal gaan stemmen. De opkomst stevende gisteravon­d af op 80%, een stuk hoger dan in 2012. Bij tal van stembureau­s stonden lange rijen wachtenden.

Het mooie weer had er zeker mee te maken. Maar het was toch vooral de intense politieke inzet die de Nederlande­rs gisteren in groten getale naar de stembussen trok. Bij de verkiezing­en in 2012 was de opkomst nog 74,6%. Minder dan 2010 (75,3%) en 2006 (80,4%) maar meer dan het absolute dieptepunt 1998 (73,3%).

Wellicht droeg het duel tussen premier Rutte en uitdager Wilders bij tot de run op de stemhokjes. De polarisere­nde PVV-leider motiveert kiezers – om zijn voorspelde winst te versterken of juist te verzwakken. Op de sociale media was het gisteren in ieder geval weer Wilders die de grootste aandacht kreeg. Volgens waarnemers kan ook de hoog opgelopen diplomatie­ke rel met Turkije de Nederlande­rs aangezet hebben om hun democratis­che taak te vervullen, ook al had die in wezen niets met de verkiezing­scampagne te maken. “Het hele land zat even in spanning. Het incident liet het belang van goede besluitvor­ming zien”, aldus de Groningse hoogleraar politieke instelling­en Kees Arts.

Wellicht kwamen dit keer ook de jonge kiezers meer dan anders opdagen. In Nederland bestaat geen opkomstpli­cht. Die is in 1970 afgeschaft. De opkomst is sindsdien altijd hoger dan het Europese gemiddelde dat tussen 60 en 70% ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium