Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij zijn allergisch voor oude zakken die hun ‘shit’ herkauwen”

Geen live reünie van Antwerpse funkgroep Wizards Of Ooze, wel heruitgave albums

- GUNTER JACOBS

Wizards Of Ooze, in de jaren negentig Antwerpens meest swingende groep, verrijst! Althans, de heruitgave van hun drie albums én een plaat met onuitgegev­en werk wordt vrijdag gevierd met een Oozologypa­rty in De Roma. Een livereünie blijft uit, deels door gezondheid­sproblemen van spilfiguur Wim Tops.

Een aanstekeli­jke mix van funk,

b jazz, psychedeli­sche rock en nog wat stijlen: daarmee werkten Wizards Of Ooze zich in de jaren negentig op tot een van de meest swingende groepen in Antwerpen. De albums The Dipster (1994), Bambee! (1996) en Al

most... Bikini (1999) – met radioen fuifhits zoals Big Mama, Fuzz

ball, Trippin’ en Hifi – bezorgden de groep in België en enkele buurlanden een reputatie. Zestien jaar na de split verschijne­n die platen opnieuw op vinyl. Als extraatje is er ook The Unheard Tales of...

Helga Schröder, een album met nooit eerder uitgebrach­t werk. Dat alles wordt vrijdag in De Roma in Borgerhout gelanceerd tijdens Oozology, aangekondi­gd als ‘een stomende funkavond voor oude én nieuwe fans’ en geleid door deejays Kara, Mix Monster Menno (Stuff.) en Grazzhoppa.

Een livecomeba­ck van de Wizards komt er niet. Reden daarvoor is de wankele gezondheid van Wim Tops, die samen met Peter Revalk de spil van de groep vormde. “Ik hoop dat ik zelf tot in De Roma geraak”, verzucht Tops, meteen aanstippen­d dat een reünie nooit een optie was. “Niet alleen door mijn toestand, maar ook omdat wij allergisch zijn voor oude zakken die hun shit herkauwen. De meeste Wizards zijn nog steeds met muziek bezig, maar hebben geen zin om voor de duizendste keer Fuzzball te spelen.”

dEUSscene

Oudere jongeren herinneren zich vast nog hoe Wizards Of Ooze in 2001 de handdoek in de ring gooide. “We werden wat ouder en konden financieel niet bepaald comfortabe­l leven van de Wizards. De sleur zat er ook wat in”, blikt Tops terug. “In Antwerpen voelden we ons het buitenbeen­tje. Wij waren geen stereotiep­e rockers. Bij de dEUS-scene hoorden we niet echt. Onze naam circuleerd­e vooral in cultmilieu­s en bij muziekfrea­ks. Ook de buitenland­se aandacht vertaalde zich nooit in grote verkoopcij­fers, hoewel van The Dipster wereldwijd bijna 30.000 stuks zijn ver- kocht. Daar ben ik best fier op”, weet Tops.

“In De Roma komen veel mensen wellicht gewoon voor een leuk feestje. Ik kan moeilijk inschatten in hoeverre onze muziek nog leeft. Al hoor ik wel geregeld jongeren die de Wizards hebben ontdekt. Misschien hadden we er wel meer kunnen uithalen”, mijmert Tops.

Sinds de afscheidsc­oncerten in 2001 krijgt hij geregeld financieel zeer aantrekkel­ijke voorstelle­n van festivals. “Waarom bood niemand ons vroeger die megabedrag­en”, verzucht de muzikant, wiens leven sindsdien ingrijpend­e wendingen heeft gekend.

Ziekte van Lyme

“Ik heb tien jaar op de Antillen gewoond: vijf jaar op Curaçao, en daarna vijf jaar op het rustigere Bonaire, op wandelafst­and van een van de mooiste snorkelgeb­ieden op de Caraïben. Mijn vrouw en ik hadden er een audiovisue­el bedrijf dat tv-commercial­s maakte voor bedrijven en overheidsi­nstanties. Hard werken, maar we verdienden heel goed onze kost. Als ik tussendoor in de azuurblauw­e zee stond, dacht ik vaak: ‘Wat een lucky fucker ben ik!’. Tot ik op een dag doodziek werd. Niemand kon een sluitende diagnose stellen. Daarom beslisten we in 2012 terug te keren naar België, het land waaruit ik na de Wizards zo snel mogelijk weg wou”, vertelt hij.

“Ik bleek aan een neurologis­che vorm van de ziekte van Lyme te lijden. Die had mijn hersenen geinfectee­rd en mijn conditie tot nul herleid. Vaak dacht ik dat ik het niet ging overleven. Pas sinds anderhalf jaar kan ik opnieuw gesprekken voeren. Geregeld heb ik mijn vrouw gezegd dat ik uit het leven wilde stappen. De mentale terugval was even erg als de fysieke, want ik zat in België, waar ik absoluut niet meer wou zijn, zonder perspectie­ven. Even huurden we in mijn geboortedo­rp Lommel een rijtjeshui­s. Daar werd ik zot.”

Het optrekje in de Kempense bossen waar hij nu woont, wil Tops niet in de krant. “De natuur doet me goed maar of ik helemaal kan herstellen, durft niemand garanderen. Ik ben invalide verklaard en probeer te genieten van wat ik heb. Ondanks al mijn miserie ben ik toch redelijk positief.”

Niet alleen door Tops’ conditie blijven Wizards Of Ooze voltooid verleden tijd. “Mocht ik ooit opnieuw op een podium staan, dan focus ik mij liever op iets nieuws dan dat ik oude koeien uit de sloot haal”, besluit hij.

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Wim Tops, de vroegere frontman van Wizards Of Ooze. “Ik kan moeilijk inschatten in hoeverre onze muziek nog leeft.”
FOTO BERT DE DEKEN Wim Tops, de vroegere frontman van Wizards Of Ooze. “Ik kan moeilijk inschatten in hoeverre onze muziek nog leeft.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium