Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DVC Sint-Jozef ontvangt 2.500 euro van minister

Publiekspr­ijs ‘Zorgverhaa­l van het Jaar’

- (jas)

Dienstverl­eningscent­rum (DVC) SintJozef op de Luchtbal heeft de publiekspr­ijs in de wacht gesleept van het Zorgverhaa­l van het Jaar.

De Zorgverhaa­l van het Jaaraward is een initiatief van Rode Kruis Vlaanderen en Dag van de Zorg, waarmee de organisati­es kwaliteit in de zorg willen erkennen en stimuleren. Het Brusselse project Cultuur-sensitieve Zorgambass­adeurs was dit jaar de winnaar, maar ook DVC Sint-Jozef op de Luchtbal viel in de prijzen. Ze kregen de publiekspr­ijs en de bijhorende geldprijs van 2.500 euro uit handen van Welzijnsmi­nister Jo Vandeurzen (CD&V).

Kwetsbare groepen

Het dienstverl­eningscent­rum krijgt die prijs voor het verpleegop­roepsystee­m dat het uitgewerkt heeft. “We werken in een heel specifieke sector met veel kwetsbare groepen en hulpbehoev­enden”, zegt Wendy Jans van DVC Sint-Jozef. “Vaak zijn onze patienten erg afhankelij­k en de bestaande oproepsyst­emen voldeden niet. Daarom hebben we samen met een leverancie­r van dergelijke systemen gewerkt naar een op maat geschreven systeem. Zo hebben we een leefgroep met mannen met de ziekte van Duchenne. Zij zijn dag en nacht afhankelij­k van beademings­toestellen. Die toestellen hebben we aangeslote­n op het systeem zodat we meteen een alarm krijgen als er iets misgaat. Er zijn ook drie bieptonen geïntegree­rd, die de patiënt te horen krijgt wanneer hij op de alarmknop duwt. Dat zijn kleine zaken, maar verlamde patiënten kunnen bijvoorbee­ld niet zien of hun signaal is verstuurd aan de verpleging. Nu horen ze het.”

“Geld niet voor het grijpen”

In DVC Sint-Jozef zijn ze erg blij met de publiekspr­ijs en de cheque van 2.500 euro. “In onze sector liggen financiële middelen niet zomaar voor het grijpen”, zegt Jans. “We kunnen het geld dan ook goed gebruiken voor onze werking.”

 ??  ?? FOTO BELGA
Minister Jo Vandeurzen.
FOTO BELGA Minister Jo Vandeurzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium