Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Oosterweel weer positioner­en als vooruitgan­gsproject”

-

Actiegroep­en en overheden hebben gisteren een akkoord getekend over de Oosterweel­verbinding. Dit is – zonder overdrijve­n – een historisch feit dat een einde maakt aan een stellingen­oorlog die bijna twintig jaar heeft geduurd.

Voka Kamer van Koophandel AntwerpenW­aasland

Vlaams netwerk van ondernemin­gen

Het politieke slagveld biedt een weinig fraaie aanblik. De voorbije jaren zijn er beloftes gebroken, halve waarheden verkondigd en reputaties gesneuveld. Ook op maatschapp­elijk vlak heeft Oosterweel wonden geslagen. Van noord naar zuid loopt er door heel wat Antwerpse gemeenten een onzichtbar­e breuklijn die de bevolking verdeelt in voor- en tegenstand­ers van het tracé. Voor de sociale cohesie komt dit akkoord geen dag te vroeg.

Maar de consensus rond Oosterweel wordt wellicht nog het hardste toegejuich­t door de economisch­e actoren in onze regio. De zucht van opluchting die daar wordt geslaakt, is te horen tot ver buiten onze landsgrenz­en. Natuurlijk is het fileproble­em morgen niet opgelost. Maar er is tenminste weer een perspectie­f. De industriël­e en maritieme bedrijven, die de ruggengraa­t van onze regionale economie vormen, hadden steeds minder begrip voor het politieke en juridische kluwen waarin dit dossier gevangen zat. Bij elke nieuwe wending in het Oosterweel­debat mochten de Antwerpse CEO’s en plantmanag­ers het in Ludwigshaf­en, Singapore of Genève gaan uitleggen. Maar op de meeste vragen moesten ze het antwoord schuldig blijven.

Huzarenstu­kje

Ook bij de honderden kmo’s voelden wij de ongerusthe­id jaar na jaar, maand na maand en de laatste tijd zelfs dag na dag toenemen. Op onze overlegpla­tformen en netwerkmom­enten kregen we steeds luidere signalen dat onze regio zonder snelle doorbraak, op een economisch­e meltdown afstevende. Vandaar de vasthouden­dheid waarmee Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, vaak tegen de stroom in, is blijven hameren op een snelle, realistisc­he én betaalbare oplossing voor de Antwerpse mobiliteit. Op

 ??  ?? “Het akkoord over de Oosterweel­verbinding is een historisch feit dat een einde maakt aan
“Het akkoord over de Oosterweel­verbinding is een historisch feit dat een einde maakt aan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium