Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse artiesten Coely en SX mogen VS niet in

-

Tegenslag voor Coely en SX: de Antwerpse rapster en het Kortrijkse elektropop­duo mochten gisteren niet afreizen naar de VS. Ze zouden deze week optreden op het showcasefe­stival South By Southwest (SXSW) in het Texaanse Austin, maar mochten het vliegtuig niet op. Hun vergunning­en werden aan de checkin plots afgekeurd.

“Geen idee wat het probleem

b was”, zegt Stefanie Callebaut, zangeres van SX. “Drie dagen geleden hadden we nog goedkeurin­g gekregen om vanuit Parijs naar Amerika te reizen, maar die moet weer afgewezen zijn. Waarschijn­lijk zijn de regels de afgelopen dagen opnieuw verstrengd.”

“Omdat SXSW een showcasefe­stival zonder vergoeding­en is, moesten we geen werkvergun­ning aanvragen. Een ESTA (een standaard reistoeste­mming voor de

VS, red.) zou volstaan. Maar nu zitten we weer in België. We zijn enorm teleurgest­eld.”

Ook Coely mocht niet opstijgen vanuit Kopenhagen. De Antwerpse rapster wiens debuutalbu­m morgen uitkomt, deelde haar teleurstel­ling gisteren op Facebook. “Na maanden dromen, plannen en sparen was ik klaar om mijn album voor te stellen op SXSW. We hebben geprobeerd dit aan te vechten via de ambassade, maar het heeft niet gebaat.”

Ook SX had grote plannen op het prestigieu­ze festival. “We werken al maanden naar die show toe. Het zou de eerste keer sinds de release van onze nieuwe plaat zijn dat we in de VS spelen. Er stonden ook radio-interviews en promo-activiteit­en op de agenda, maar dat valt nu in het water. De kans is klein dat we er nog op tijd geraken: via de spoedproce­dure kost het nog eens vier dagen om een visum te krijgen.”

Coely en SX zijn niet de enige afwezigen in Texas: tal van internatio­nale bands werd gisteren de toegang tot de VS ontzegd, al is het nog niet duidelijk of een en ander te maken heeft met de verstrengd­e inreismaat­regelen van de regering-Trump. Gek genoeg mochten de managers van de groepen wél het vliegtuig op. “Het zal daar een leuk feestje worden”, lacht Callebaut groen.

Ook de Limburgse rockband The Sore Losers staat op de affiche van SXSW. Zij reisden eerder deze week al af naar Texas en kunnen er dus wel optreden.

(dvg)

 ??  ?? FOTO ISOPIX Coely: “En dat na maanden dromen, plannen en sparen.”
FOTO ISOPIX Coely: “En dat na maanden dromen, plannen en sparen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium