Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mama van gestorven Ferre (8) had tiental flesjes ether in huis

Raadkamer beslist vandaag of verpleegst­er uit Zwevegem in de cel blijft

- MARC KLIFMAN JOERI DEWAGENAER­E

De Kortrijkse raadkamer beslist vandaag of verpleegst­er Ann V. (43) langer in de cel moet blijven voor de dood van haar 8jarige zoontje Ferre. In haar woning in Zwevegem (WestVlaand­eren) vonden speurders gisteren een tiental flesjes ether terug, waar de vrouw aan verslaafd was. De autopsie moet uitwijzen of haar kind het spul binnenkree­g. “Een kleine hoeveelhei­d drinken is dodelijk”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. “Maar je kan er ook iemand mee versmachte­n.”

Hoe de kleine Ferre in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven kwam, blijft bijzonder onduidelij­k. “De resultaten van de autopsie moeten worden afgewacht”, verklaarde parketwoor­dvoerster Karlien Ververken gisteren. De inwendige lijkschouw­ing moet wellicht uitmaken of het jongetje mogelijk een dodelijke dosis ether in zijn lichaam kreeg. En of hij dat per ongeluk binnenkree­g, dan wel met opzet kreeg toegediend door zijn eigen moeder.

Depressief

Verpleegst­er Ann V. (43), die al lang depressief was, zou al geruime tijd verslaafd zijn aan het product. Een huiszoekin­g gisterocht­end in haar woning in Zwevegem leek dat te bevestigen. De speurders troffen in haar huis, garage en wagen tientallen brui- ne flesjes ether aan. Alle flessen werden in beslag genomen, net als haar computer en een stapel documenten. Volgens haar exman Kenny (33) kreeg de kleine Ferre eerder al een hoeveelhei­d ether binnen. “Hij zei toen dat hij daar dronken van was geworden.”

Roesmiddel

Volgens Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven, kan twintig milliliter van het spul in het lichaam van een volwassene al dodelijk zijn. “Vroeger werd ether gebruikt als narcosemid­del”, zegt de professor. “Maar het wordt ook gebruikt als recreatiev­e drug omdat ether inhaleren hetzelfde effect geeft als een dronken roes. Bij inademing of inslikken ontstaat korte tijd een euforisch gevoel. Maar de gevaren zijn niet te onderschat­ten. De stof is zeer ontvlambaa­r en kan ernstige complicati­es veroorzake­n. Je kan in een diepe slaap geraken, in coma belanden en uiteindeli­jk sterven aan zuurstofge­brek. Maar wie het op lange termijn gebruikt, kan ook blijvende hersenscha­de en longcompli­caties oplopen.”

Een doek doordrenkt met ether is volgens Tytgat ook voldoende om iemand mee te versmachte­n.

Het onderzoek moet nu verder uitwijzen wat er precies met Ferre gebeurd is. Zijn moeder verschijnt vandaag voor de raadkamer in Kortrijk, die over haar verdere aanhouding moet beslissen. Als ze de vloeistof aan haar zoontje toediende, riskeert ze levenslang voor kindermoor­d. Als de jongen de ether zelf opdronk, kan ze normaal gezien enkel vervolgd worden voor onzorgvuld­igheid en schuldig verzuim. Dan riskeert ze vijf jaar cel.

De vader van Ferre was gisteren ook nog in het ongewisse over de precieze doodsoorza­ak. “Ik weet voorlopig alleen maar het lichaam van mijn zoontje nog niet wordt vrijgegeve­n”, zegt hij.

Rouwmoment

In basisschoo­l De Windroos in Zwevegem werd gisteren een rouwmoment voor de klasgenoot­jes van Ferre georganise­erd. De school gaat ook een bijdrage schenken voor de begrafenis van het jongetje.

 ?? FOTO'S PATRICK DE KUYSSCHER ?? Zowel in de wagen, de garage als de woning van Ann V. nemen de speurders flesjes ether in beslag.
FOTO'S PATRICK DE KUYSSCHER Zowel in de wagen, de garage als de woning van Ann V. nemen de speurders flesjes ether in beslag.
 ?? FOTO RR ?? Ann V. met haar zoontje Ferre.
FOTO RR Ann V. met haar zoontje Ferre.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium