Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schietgrag­e scholier zet land op stelten

Gewapend naar school om directeur lesje te leren Acht gewonden, van wie vijf door chaos Urenlang nationaal terreurala­rm

- WILLY DE BUCK

Een scholier met psychologi­sche problemen die een rekening wilde vereffenen met de directeur van zijn lyceum, heeft gisteren half Frankrijk op stelten gezet. Met een nationaal terreurala­rm, met een hele stad die binnen moest blijven en twee ministers die zich naar de plaats van het onheil haastten. Balans: acht lichtgewon­den, van wie vijf door de chaos.

Waarom de 17-jarige Killian B. overhoop lag met directeur Hervé Pizzinat van het Alexis de Tocquevill­e-lyceum in het Zuid-Franse Grasse is niet duidelijk, maar de tiener greep wel naar de grote middelen om de zaak te beslechten. Met een geweer, een pistool, een revolver en twee granaten – mogelijk oud oorlogstui­g – trok hij donderdagm­iddag naar zijn school.

Toen hij binnen iedereen duidelijk maakte voor wie de kogels en granaten bedoeld waren, werd directeur Pizzinat gealarmeer­d. De man stapte op de scholier af en probeerde op hem in te praten, maar dat pakte averechts uit. De tiener loste een schot in de arm van Pizzinat en ook twee scholieren werden geraakt door loodballet­jes. Een meisje viel flauw door de schietpart­ij en nog vier anderen liepen verwonding­en op toen iedereen in paniek probeerde te vluchten, maar niemand was er ernstig aan toe.

Onmiddelli­jk werd het terreurala­rm afgekondig­d in Frankrijk. De straat van het lyceum werd hermetisch afgeslo- ten, andere scholen mochten hun leerlingen niet naar huis laten gaan, winkels gingen dicht en de bevolking werd gevraagd binnen te blijven.

Vader bij Front National

Een elite-eenheid van de nationale politie kon de dader al snel oppakken. De scholier bleek van het ‘Europese type’, heeft een blanco strafblad en heeft niets te maken met terrorisme. Zijn vader zetelt in de gemeentera­ad van Grasse voor het Front National. Volgens nieuwskana­al BFM TV had de jongen in de dagen voor zijn raid video’s bekeken van massamoord­en, onder meer in de Amerikaans­e Columbine High School in 1999. Het laatste wat hij op Facebook postte, was een tekening van een zwaar bewapend skelet.

Omdat er ten onrechte sprake was van een medeplicht­ige die nog op de vlucht was, bleven de veiligheid­smaatregel­en nog urenlang van kracht, maar rond 16.30u werd de operatie afgeblazen. Premier Bernard Cazeneuve was intussen in een helikopter richting Grasse gestapt en ook minister van Onderwijs Najat Vallaud Belkacem stond op het punt te vertrekken, maar toen de ware toedracht duidelijk werd, bliezen ze hun trip af.

De Franse president Hollande zei in een korte reactie dat het land waakzaam moet blijven en dat de noodtoesta­nd, die werd ingesteld na de aanslag in Parijs in november 2015, nog tot 15 juli gehandhaaf­d blijft. Hij ontkende daarmee het bericht dat de noodtoesta­nd eerder zou worden opgeheven.

 ??  ??
 ?? FOTO'S AFP ?? Boven: De schoten veroorzaak­ten vooral paniek.
Links: De straat van het lyceum werd hermetisch afgesloten.
Onder: Voor de schietpart­ij postte Killian B. een tekening van een zwaar bewapend skelet op Facebook.
FOTO'S AFP Boven: De schoten veroorzaak­ten vooral paniek. Links: De straat van het lyceum werd hermetisch afgesloten. Onder: Voor de schietpart­ij postte Killian B. een tekening van een zwaar bewapend skelet op Facebook.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium