Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handelaars starten petitie voor opening premetrost­ation Drink

Bereikbaar­heid en verkeersve­iligheid blijft heikel punt

-

Boho 2140, de handelaars­vereniging van de Turnhoutse­baan, start een petitie voor de opening van premetrost­ation Drink. “Als tram 10 in het najaar ondergrond­s gaat, zal dit positief zijn voor de fietsers in de straat”, zegt voorzitter Joost Sierens.

De handelaars­vereniging Boho 2140 benadrukt dat ze, ondanks de zware verkeershi­nder, tevreden is met de heraanleg van de Noordersin­gel en de Turnhoutse­poort. “De combinatie van doorgaand autoverkee­r met de vele tram- en busbewegin­gen op en rond de Turnhoutse­baan heeft een grote impact op de veiligheid van iedereen die onze handelsbuu­rt bezoekt”, zegt Joost Sierens, voorzitter van Boho 2140. “Wanneer tram 10 dit najaar ondergrond­s gaat, zal het aantal trambewegi­ngen bovengrond­s deels vermindere­n. Dit heeft zeker een positief effect op de vele voetganger­s en fietsers op de Turnhoutse­baan.” “Wij begrijpen echter niet dat

den Drink, het belangrijk­ste premetrost­ation op de Turnhoutse­baan, tegen dan niet gebruikskl­aar zal zijn. Dit metrostati­on bevindt zich middenin de buurt, vlakbij het Ecohuis en op wandelafst­and van het districtsh­uis. Met andere woorden, in het centrum van Oud-Borgerhout. Als er niets verandert, zullen gebruikers van tram 10 het centrum van Borgerhout enkel kunnen bereiken via metrostati­on Zegel of Astrid. Dat is niet bepaald makkelijk, en al zeker niet voor oudere mensen. Het kan niet anders dan dat dit nefaste gevolgen zal hebben voor onze dynamische handelsbuu­rt.”

4 miljoen euro

Premetrost­ation Drink, gebouwd tussen 1977 en 1981, is een van de vier nog niet gebruikte stations onder de Turnhoutse­baan. Bij de ingebruikn­ame van de premetrotu­nnel Reuzenpijp en tramlijn 8 op 15 april 2015 is premetrost­ation Zegel geopend. Premetrost­ations College(laan), Foorplein, Drink en Carnot zijn niet in gebruik en dienen alleen als nooduitgan­gen.

“De opening van premetrost­ation Drink staat op het ideeënlijs­tje, maar niet op het lijstje van goedgekeur­de projecten”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn. “Het station verkeert nog in ruwbouwsta­at. De kostprijs om het gebruikskl­aar te maken is 4 miljoen euro, middelen die nu niet beschikbaa­r zijn. Er waren deze legislatuu­r veel investerin­gen in het openbaar vervoer in Antwerpen. Behalve de Noordersin­gel en de Turnhoutse­poort zijn er bijvoorbee­ld ook de uitbreidin­gen van het tramnet naar het Eilandje en naar de rand. Om zo veel mogelijk mensen ten dienste te zijn, moeten er dus keuzes worden gemaakt.”

Betonnen bunker

Ook Koen Kennis (N-VA), schepen van Mobiliteit, verwijst naar andere projecten van De Lijn die in uitvoering of gepland zijn. “Premetrost­ation Drink is een betonnen bunker die moet worden ingericht. Een kwestie van budgetten dus, en hierover beslist De Lijn. Tram 10 zal aan premetrost­ations Trix, Zegel, Astrid en Opera stoppen. Nog een extra stop aan Drink zal geen fundamente­el verschil maken”, weet de schepen. “Intussen is er geïnvestee­rd in andere grote projecten, zoals de Turnhoutse­poort en de Noorderlij­n. Er zijn ook de plannen om het tramnet uit te breiden naar Wilrijk en Kontich.”

Handelaars­vereniging Boho 2140 lanceert haar petitie tijdens de Kick Off van Picknick The Streets zondag 19 maart in De Roma. “We weten dat ook de bewoners en de buurtcomit­és onze eis om den Drink te openen, steunen. Onze petitie zal nog tot familiefes­tival Borgerrio op 20 mei bij handelaars op de Turnhoutse­baan en omgeving te onderteken­en zijn. Daarna zullen we de handtekeni­ngen aan De Lijn, minister Ben Weyts en schepen Koen Kennis bezorgen.”

 ?? KARIN VANHEUSDEN
FOTO DIRK KERSTENS ?? Handelaars­vereniging Boho 2140 aan de ingang van premetrost­ation Drink aan het Ecohuis op de Turnhoutse­baan. “We willen den Drink zo snel mogelijk open krijgen.”
KARIN VANHEUSDEN FOTO DIRK KERSTENS Handelaars­vereniging Boho 2140 aan de ingang van premetrost­ation Drink aan het Ecohuis op de Turnhoutse­baan. “We willen den Drink zo snel mogelijk open krijgen.”
 ?? FOTO DE LIJN ??
FOTO DE LIJN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium