Gazet van Antwerpen Stad en Rand

OOSTENDE ZULTE “We hebben een mooie prijzenkas­t, maar er ligt alleen s tof in”

- JÜRGEN GERIL

Drieënhalf jaar nadat Marc Coucke (52) KVO quasi redde van het faillissem­ent, kan hij morgen zijn eerste echte trofee winnen: de Belgische beker tegen Zulte Waregem, inclusief een ticket voor de Europa League. “Met de beker stijgt ons budget voor volgend seizoen naar 25 miljoen euro. Maar Europees voetbal is geen noodzaak voor KVO.”

De Belgische beker heet officieel de Crocky Cup . Er w ordt g eregeld eens lach wekkend o ver g edaan, maar niet door Mar c Coucke. Die g ooide gis teren uit pur e blijdschap om de finale de Cr ockychips in de lucht. “Het is pr ecies bon t on om t e klagen over de bek er”, aldus Couck e. “D e datum van de finale is v erkeerd, het zijn maar kleine ploeg en... D at ieder een eens s topt met zagen. Iedereen moet beseffen dat de beker iets magisch is.”

Volgend jaar zit het Belgische voetbal wel met het onervaren Oostende of Zulte Waregem in de poules van de Europa League. “Wees gerust: als w e de bek er winnen, zullen we onze verantwoor­delijkheid opnemen. Het Belgische voetbal zit in een goeie flow zelfs K V Mechelen tr ekt 1 7.000 t oeschou wers en dat willen wij niet onderbr eken. Winnen we die cup , dan z al Oostende een kern samenstell­en die op drie fr onten competitie­f is: in de competitie, in de beker en in Europa. We namen de bek er niet voor niets het hele jaar door au sérieux. W e s chakelden toch Genk, AA Gent en Antwerp uit.”

Financieel is het bekertorno­oi toch niet lucratief? “Zelfs als we zouden winnen, hou je daar als club bijna niet s aan o ver. Maar je zit w el rechtstree­ks in de poule s v an de E uropa League. Dat levert direct 3,1 miljoen euro op en misschien komt er dan een mooie Engelse of Duitse club naar Oostende. Met de beker stijgt ons budg et voor volgend seizoen van 2 0 naar 25 miljoen eur o, z elfs z onder transfers. Maar let op: E uropees voetbal is geen noodzaak voor KVO.”

Had u dit durven te dromen toen u de club 3,5 jaar geleden overnam? “Ik herinner me nog de eer ste wedstrijd na mijn overname. We hadden 1 op 21 en verloren met 0 3 van KV Mechelen. Hier in de ze lounge s tonden tw ee s chamele taf eltjes, goed voor 52 eters. Op dit moment hebben wij de gr ootste busine sscommunit­y v an België en is daar plots die bekerfinal­e. Dat is

een uniek moment voor deze club.”

Hebt u al een prijzenkas­t? “Ja, maar daar ligt alleen s tof in. En een papieren herf sttitel v an v orig s eizoen. Maar laat ons het v el van de beer nog niet v erkopen... Z aterdagavo­nd om 23 .00u z al in de Versluys Arena geen enkel lampje br anden en z al er g een enk el bier vat aang esloten zijn. We bereiden geen feestje voor om het lot niet t e tart en. Pakken we die cup t och, dan zal iedereen wel losgaan op de Heizel en zullen we improviser­en bij onze terugkeer ’s nachts in O ostende. E n geloof me: w e zijn goed in improviser­en.”

Komaan, voorzitter. Tegen Zulte Waregem zijn jullie toch niet kansloos? “Ik ben blij dat het t egen Zulte Waregem is. Tegen Anderlecht o f Club Brugg e hadden we misschien 20 à 25 procent kans, nu hebben we 49 procent kans. Ik vind dat W aregem licht f avoriet is . Zij hebben iet s meer ervaring, ze eindigden voor ons in het klas sement en w e hebben het nooit makk elijk tegen hen.”

Hoe nerveus zal u zijn? tend ner veus. Ik g a met mijn vrouw en kinder en naar Brus sel. Ga daar et en in het Heiz elpaleis met duiz end vips en dan ga ik naar het s tadion. Alleen krijg je daar blijkb aar o fficieel een plaat s t oegewezen en zit ik naast bonds voorzitter F rançois De K eersmaecke­r en enk ele andere prominente­n. Ik zal pr oberen mijn manier en t e houden, maar ik excuseer me nu al v oor het roepen, tieren en brullen. S orry F rançois. Hier in Oostende zit ik altijd in een hoekje z odat ik mij volledig kan laten gaan.”

Bij winst laat u toch een KVOtattoo zetten? Of springt u op zijn minst in de Noordzee? “Nu moet ik oplett en wat ik z eg. Het enig e wat ik wil op zondag, is hoofdpijn. Van te genieten met die 13 .000 f ans die met ons meereisden.”

Was u aanvankeli­jk niet ontgoochel­d? U rekende toch op 20.000 Oostendse fans? “Iedereen in O ostende die mobiel is en z aterdagavo­nd niet moet werken, zal erbij zijn. KVO hee ft niet z oveel diehar dfans omdat het vroeger een lift club was die s oms naar derde klasse degradeerd­e. Bij elke degradatie v erloren we z o’n duiz end mens en aan Club Brugge. Ikzelf ben een van de weinigen die hier al 46 jaar in de tribune zit . Maar nu spreken w e een nieuw e g eneratie supporters aan. L okerenvoor­zitter R oger Lambrecht v erzekerde me al: ‘ Als je de bek er wint, is dat goed voor zo’n 500 à 1.000 nieuwe abonnee s’. Wel dan is ons s tadion hier volgend seizoen te klein.”

Wat als het niet lukt? “Dan ga ik Zulte Waregem felicitere­n. De beker winnen zou veel druk wegnemen en dan gaan w e ons s tevig amus eren in de pla yoffs. Weet je, in het buitenland blijft zo’n bekercompe­titie iets speciaals, vooral in Engeland. D aarom moet en wij onz e bek er ook opwaardere­n. O nze speler s krijg en alv ast een mooie premie als ze winnen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium