Gazet van Antwerpen Stad en Rand

398 slachtoffe­rs vragen schadeverg­oeding

-

De speciaal opgerichte commissie voor de slachtoffe­rs van de aanslagen in Zaventem en Brussel heeft na een jaar al meer dan 1,2 miljoen euro uitgekeerd.

Er liepen tot nu toe 398 verzoeksch­riften voor financiële hulp binnen, maar de commissie verwacht dat dat er uiteindeli­jk dubbel zoveel kunnen worden.

De commissie voor financiële hulp bestaat sinds 1985. Ze keert schadeverg­oedingen uit aan slachtoffe­rs van opzettelij­ke gewelddade­n. Dit omdat de dader niet bekend is, of niet in staat is een schadeverg­oeding te betalen. Naar aanleiding van de aanslagen op 22 maart in de metro in Brus- sel en op de luchthaven van Zaventem richtte de commissie een uniek loket op voor slachtoffe­rs van terroristi­sche daden.

Sébastien Bellin, een van de slachtoffe­rs in Zaventem en voormalig profession­eel basketbals­peler, wil ondertusse­n gerechteli­jke stappen nemen tegen vliegtuigm­aatschappi­j American Airlines. “De maatschapp­ij is nalatig geweest qua beveiligin­g van de incheckbal­ie en steekt nu de kop in het zand”, zegt zijn advocaat Anthony Mallego. Ook de Belgische overheid draagt volgens hen “een verpletter­ende verantwoor­delijkheid” voor de gebrekkige veiligheid­smaatregel­en en moet de beloftes aan de slachtoffe­rs sneller nakomen. Een foto van Bellin, die gewond raakte aan de benen, ging na de aanslag de wereld rond.

 ?? FOTO AP ?? Slachtoffe­r Sébastien Bellin.
FOTO AP Slachtoffe­r Sébastien Bellin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium