Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn geduld is op”

Staatssecr­etaris voor personen met een handicap stelt Capgemini in gebreke voor computerpr­oblemen

- LILIANA CASAGRANDE

Twee miljard euro gaat er elk jaar de deur uit bij de DirectieGe­neraal Personen met een handicap, alleen al aan volwassene­n. 661.818 mensen krijgen een of andere vorm van steun. En nu werkt het nieuwe informatic­asysteem niet, waardoor iedereen die zijn dossier laat aanpassen in de problemen komt. “Ik zit hier nu drie weken en mijn geduld is op”, zegt Zuhal Demir, de nieuwe NVAstaatss­ecretaris die bevoegd is voor deze dienst.

De computerpr­oblemen bij de DirectieGe­neraal Personen met een handicap zijn immens. Dat maken de personeels­leden Demir meteen duidelijk tijdens haar werkbezoek. Curam heet het nieuwe systeem, een woord dat er wordt uitgespuwd. “No more Curam”, staat op bordjes geschreven. Het personeel wil het oude systeem terug.

Slechte publicitei­t

“Ziekenfond­sen, artsen, ombudsmann­en, ze zijn het allemaal met ons eens. Curam werkt niet”, zegt een vakbondsma­n in een rood jasje. Curam is nochtans een IBM-systeem, dat tot in San Francisco toe wordt gebruikt voor allerlei ‘slimme’ applicatie­s. Capgemini heeft daarmee het informatic­aplatform voor de DG Personen met een handicap gebouwd. Maar er is van alles in de soep gedraaid. Overheid en grote informatic­asystemen botsen wel vaker. Maar zo erg als hier, is het nog nergens geweest. “Deze keer treffen ze zwakke mensen. Dat pik ik niet”, zegt Demir, die de naam van het informatic­abedrijf herhaaldel­ijk noemt. In Parijs zijn ze razend over die slechte publicitei­t. “Dat systeem is gewoon veel te ingewikkel­d”, vindt een arts, die voor de DirectieGe­neraal werkt. “De dossiers zitten vast. Intussen kunnen we niets doen. Zelfs niet de agenda bekijken.” Bedoeling van het systeem is dat je van thuis uit met je elektronis­che identiteit­skaart alles kan opvragen en opvolgen. Maar dat is voorlopig verre toekomstmu­ziek. “Capgemini krijgt tot eind augustus om de boel op te lossen. Intussen nemen we het oude systeem weer in gebruik”, zegt Demir. Maar om dat oude systeem opnieuw te doen werken, moeten de gege- vens die al in het nieuwe systeem zaten, weer worden overgezet naar het oude. Ook dat zal een tijdje duren. “Ik heb iemand van mijn kabinet op die computerpr­oblemen gezet”, zegt Demir. “Normaal zijn computerpr­oblemen een zaak van de administra­tie, maar ik kan die gehandicap­ten toch niet aan hun lot overlaten.”

Telefoon blijft rinkelen

Frank Van Massenhove, voorzitter van FOD Sociale Zaken en ooit overheidsm­anager van het jaar, en André Gubbels, baas van de DG Personen met een handicap, maken Demir wegwijs op hun diensten. Een van de andere knelpunten is de telefoon, die ze niet meer opnemen. Dat heeft niets met het kaduke informatic­asysteem te maken, wel met het stellen van prioriteit­en. “Door de staatsherv­orming is personeel overgegaan naar Vlaanderen”, zegt Van Massenhove. “Het ging om de mensen die het laatst zijn bijgekomen, toevallig die van het callcenter. Het overgrote deel van de telefoons zijn ook niet voor ons. Maar wij zijn de dienst met een gratis telefoonnu­mmer. Daarom worden we zo vaak gebeld. We hebben moeten kiezen: ofwel werken we aan de dossiers ofwel nemen we de telefoon op.” We hebben gekozen om te werken.

Personen met autisme ingezet

Het personeel dat is overgegaan naar Vlaanderen, moet ook daar wachten tot de federale computers weer draaien. “Ik ga aan Vandeurzen vragen of ik hen niet opnieuw kan inschakele­n”, zegt Demir. Die heeft daar wel oren naar. “Wij hebben 42 personeels­leden gekregen. Die kunnen wel helpen vanuit hun nieuwe werkplek”, zegt de woordvoerd­er van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Ondertusse­n zijn ook mensen met autisme snel ingezet om de boel opnieuw te doen draaien. Ze moeten 48.000 gegevens met de hand overzetten. “We zitten nu aan 15.000. Als u wil, kunnen we u ook mensen leveren die de software testen”, zegt Dirk Rombaut van Passwerk aan Demir.

Parkeerkaa­rten

Een van de grote problemen zijn ook de parkeerkaa­rten voor gehandicap­ten. Daarvan zijn er maar liefst 395.322 in omloop. Vaak worden die kaarten ook gebruikt als bewijs van handicap, want een ander systeem is er niet. Veel van die kaarten zijn niet meer geldig omdat de persoon in kwestie overleden is. Alleen sturen heel wat mensen die kaart niet terug, of zijn ze die gewoon kwijt. Of ze misbruiken die als gratis parkeerkaa­rt. Binnenkort komt er een app waarmee parkeerwac­hters die kaarten kunnen checken. Dan is het gedaan met sjoemelen. “De laatste 10 jaar zijn de behandelin­gstermijne­n voor die parkeerkaa­rten gedaald van 7,2 maanden tot 4,7 maanden”, zegt de directeur. “Maar dat was voor de computerpr­oblemen.”

“Ik krijg zelf al veel mails over die parkeerkaa­rten”, zegt staatssecr­etaris Zuhal Demir. “Die zijn wel belangrijk. Maar van dat fout gebruik, word ik wild.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Het wordt de staatssecr­etaris ook even te veel wanneer de ambtenaren haar de problemen demonstrer­en.
FOTO GUY PUTTEMANS Het wordt de staatssecr­etaris ook even te veel wanneer de ambtenaren haar de problemen demonstrer­en.
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Vakbondsme­nsen en personeels­leden uiten hun ongenoegen over het Curaminfor­maticasyst­eem.
FOTO GUY PUTTEMANS Vakbondsme­nsen en personeels­leden uiten hun ongenoegen over het Curaminfor­maticasyst­eem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium