Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waterbehee­r kun je onder controle krijgen”

Ethiopië heeft geleerd uit verleden

-

Landen als Burkina Faso en Ethiopië bewijzen dat structurel­e vooruitgan­g in de regio wel mogelijk is. “Cruciaal daarvoor is het waterbehee­r”, zegt Jan Nyssen, geograaf aan de universite­it van Gent, die elk jaar wel een paar keer naar Ethiopië reist.

“In 2015 was in Ethiopië ook heel weinig regen gevallen, 150 mm in een heel jaar”, zegt Nyssen. “Maar dat leidde niet direct tot catastrofe­s. Het land heeft geleerd uit de hongersnoo­d in 1985, waarvoor we hier toen Live Aid hebben gehouden. Zo is er veel gedaan voor de wateropvan­g. Door bebossing en beplanting bijvoorbee­ld, om de bodem open te houden zodat water kan insijpelen. En door wateropvan­g in kunstmeert­jes in de valleien en tegen muren aan die overal tussen de akkers op de hellingen worden gebouwd. Ze voorkomen dat het water even snel weer wegvloeit. De overheid legt ook reserves aan, maïs vooral, om uit te delen in tijden van schaarste. Bij droogte rijden ze rond met tankwagens met water, die ze brengen naar van die witte waterreser­voirs van 5.000 of 20.000 liter die zijn geïnstalle­erd bij de lokale gemeenscha­ppen. Er is water genoeg in het land, alleen niet altijd op de juiste plaats. Ze hebben ook technologi­sche hulpmiddel­en, zoals het FEWS (famine early warning system) van de VN, dat met satelliete­n groenkaart­en maakt en mislukte oogsten kan voorspelle­n.” Ethiopië heeft wel een gunstiger klimaat met meer regenval en vruchtbaar land dan het lager gelegen en vlakkere Somalië. “Maar dat is niet de voornaamst­e factor. Zuid-Soedan heeft een nog beter klimaat dan Ethiopië. Dat is echt oerwoudgeb­ied. Maar de burgeroorl­og maakt daar alles kapot.” Door de grote droogte in de Hoorn van Afrika is Ethiopië intussen helaas ook een risicogebi­ed volgens de VN, net als Oeganda, Kenia, Tsjaad en Niger, maar de situatie vergt nog geen acute noodhulp.

Wateropvan­g in Burkina Faso

Dr. Bruno Verbist, landbouwin­genieur en onderzoeke­r aan de KU Leuven, zegt dat in Burkina Faso, “met een nog droger klimaat dan Somalië”, op duizenden plaatsen aan wateropvan­g wordt gedaan met muurtjes, dammen en waterbekke­ns. Ze laten er ook hun dieren steeds vaker op stal, omdat je dan door vergisting van de mest energie kunt opwekken, om mee te koken en koffie en thee te zetten bijvoorbee­ld. Traditione­el gebeurt dat met houtskool, wat leidt tot ontbossing en niet goed is voor het milieu. “In landen als Jemen en Somalië moet je heel diep graven om nog aan water te geraken”, zegt Bruno Verbist. “De ‘watertafel’ in sommige gebieden in Somalië ligt 120 meter diep, geloof ik. Als ze in Jemen niks doen, is er over twintig, dertig jaar geen druppel meer in de ondergrond. Maar die situatie is omkeerbaar. Als het politieke klimaat dat mogelijk maakt, tenminste.”

 ?? FOTO'S RR ?? Twee foto’s van dezelfde plek in Ethiopië. De ene foto dateert uit 1868, de andere is recent. Ethiopië is in de jaren tachtig begonnen met beschermen en herbebosse­n van gebieden, waardoor het vandaag veel weerbaarde­r is tegen droogtes.
FOTO'S RR Twee foto’s van dezelfde plek in Ethiopië. De ene foto dateert uit 1868, de andere is recent. Ethiopië is in de jaren tachtig begonnen met beschermen en herbebosse­n van gebieden, waardoor het vandaag veel weerbaarde­r is tegen droogtes.
 ??  ??
 ?? FOTO UGENT ?? Geograaf Jan Nyssen.
FOTO UGENT Geograaf Jan Nyssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium