Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkeersve­iligheid

Kalmthouts transportb­edrijf installeer­t app die registreer­t hoe vaak chauffeur smartphone gebruikt achter het stuur

-

Zodra de chauffeur zijn gsm in de hand neemt, begint de loodzware vrachtwage­n vervaarlij­k te zwalpen over de weg. Meteen klinkt een strenge stem: “Gelieve uw telefoon neer te leggen, alstublief­t. Gelieve uw telefoon neer te leggen, alstublief­t.” Het geluid houdt aan zolang de chauffeur de gsm in zijn hand heeft. “Net alsof mijn vrouw naast mij zit”, lacht Chris Delcroix, zaakvoerde­r van DBT Logistics uit Kalmthout.

Het transportb­edrijf uit de Noorderkem­pen rust voortaan, als eerste in België, zijn veertig vrachtwage­ns uit met de app Freeedrive. Die moet voorkomen dat chauffeurs zich tijdens het rijden laten verleiden door hun gsm. Behalve vervelende geluidjes en pop-ups heeft de app daartoe nog een overtuigen­de troef achter de hand. Aan het einde van elke rit krijgt de chauffeur een score toegekend, afhankelij­k van hoe vaak hij in de fout is gegaan. Niet onbelangri­jk: ook zijn werkgever krijgt die te zien. “Onze chauffeurs zijn vaak jonge gasten die veel met sociale media bezig zijn”, zegt Delcroix. “Wij willen hen op een zacht dwingende manier duidelijk maken dat ze hun verantwoor­delijkheid moeten nemen en dat sms’en achter het stuur een gevaarlijk spelletje is. De gsm in de wagen is een maatschapp­elijk probleem dat om een oplossing vraagt.”

Mentalitei­tswijzigin­g

Dat blijkt ook uit de statistiek­en. Terwijl de veiligheid van auto’s en wegen toeneemt en alcohol in het verkeer almaar meer taboe is, daalt het aantal verkeersdo­den in Vlaanderen al sinds 2013 niet meer. Wie een verklaring zoekt, komt al snel uit bij de gsm.

De Belgische politie schreef in 2015 meer dan 108.000 pv’s uit voor het gebruik van de gsm achter het stuur. Ruim 30.000 daarvan gingen naar chauffeurs van vrachtwage­ns. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een vierde van alle verkeerson­gelukken valt toe te schrijven aan gsm-gebruik. Toegepast op Europa gaat het om zestien dodelijke slachtoffe­rs per dag. Een sms verzenden doet de kans op een ongeval verdrieënt­wintigvoud­igen, becijferde het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid. “Stel je voor dat iemand vraagt om vijf seconden je ogen te sluiten terwijl je op de autosnelwe­g rijdt”, zegt Jan-Pieter Cootjans van Freeedrive. “Je verklaart die persoon gek. Maar eigenlijk doe je net hetzelfde door even naar je smartphone te kijken. Als je dan weet dat je in vijf seconden op de autosnelwe­g de volledige lengte van een voetbalvel­d overbrugt, besef je hoe gevaarlijk dat is. We hebben behoefte aan een mentalitei­tswijzigin­g, zoals we die al deels hebben gehad voor alcohol en rijden.” Nog voor het einde van deze maand zouden twee bedrijfswa­genparken Freeedrive in gebruik nemen, goed voor in totaal duizend voertuigen. Als later ook het Antwerps Transportf­orum volgt, waarmee nog gesprekken lopen, volgen nog eens 3.500 vrachtwage­ns.

Ook De Lijn heeft interesse

“Een interessan­t en belangrijk initiatief”, zegt Kamerlid Jef Van Den Bergh (CD&V). “Ik zie hier ook heel wat mogelijkhe­den voor de overheid. Ik denk dan aan de NMBS, De Lijn, of het wagenpark van verschille­nde overheidsd­iensten.” Openbaarve­rvoermaats­chappij De Lijn ontvangt nog elk jaar klachten van reizigers over chauffeurs die hun gsm gebruiken achter het stuur. “Wij staan er zeker voor open om deze app te bekijken”, zegt Tom Van de Vreken van De Lijn. “Verkeersve­iligheid is enorm belangrijk. De grote meerderhei­d van onze chauffeurs is zich echt wel bewust van de gevaren van gsm’en tijdens het rijden.” JEF POPPELMOND­E

JANPIETER COOTJANS Freeedrive “Even naar je smartphone kijken op de snelweg is hetzelfde als vijf seconden je ogen sluiten. In die tijdspanne overbrug je de volledige lengte van een voetbalvel­d.”

 ??  ??
 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Wanneer een chauffeur zijn gsm gebruikt, weerklinkt een strenge stem: “Gelieve uw telefoon neer te leggen, alstublief­t.”
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Wanneer een chauffeur zijn gsm gebruikt, weerklinkt een strenge stem: “Gelieve uw telefoon neer te leggen, alstublief­t.”
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium