Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een hoop ideeën voor een beter Antwerpen

Boek ‘Onze stad’ levert inspiratie voor oplossinge­n van de grootste problemen

- LEX MOOLENAAR

Een boek vol inspiratie voor het Antwerpen van de toekomst. Dat is de ambitie van Onze stad, een nieuw boek dat vanaf vandaag voor debat moet zorgen. Uw krant doet als eerste een greep uit de trommel met ideeën. “We zijn vertrokken van de grote noden van de stad”, zeggen de sociologen Danielle Dierckx (Universite­it Antwerpen) en Marc Swyngedouw (KU Leuven). “In veertien thematisch­e hoofdstukk­en brengen deskundige­n uit verschille­nde discipline­s telkens het probleem in kaart en beschrijve­n ze inspireren­de oplossinge­n. Die leveren heel veel stof voor een publiek debat en hopelijk ook voor een positief toekomstpr­oject.” Het resultaat is een boek dat vanaf vandaag in de handel verkrijgba­ar is en dat u ook gratis kunt downloaden.

EEN STAD VOL RUWE DIAMANTEN Wat is het probleem?

Op sociaal vlak vertoont Antwerpen werkelijk hallucinan­te cijfers. De laatste vijf jaar zijn er 10.000 kinderen geboren in armoede. In het lager onderwijs haalt een aanzienlij­k deel van de leerlingen de normen voor lezen, schrijven en rekenen niet. In het secundair onderwijs hebben in tien jaar tijd 14.000 jongeren de school verlaten zonder een diploma. Dat zijn evenveel inwoners als die van het stadsdeel tussen de Turnhoutse­baan en de Plantin en Moretuslei tot aan de Provincies­traat. Er zijn wijken waar 70% van de jongeren ongekwalif­iceerd is. De werklooshe­id is twee keer zo groot als het Vlaamse gemiddelde. Antwerpen telt 35.000 werklozen. Ook dat probleem treft vooral jongeren, waarvan er zelfs 7.000 helemaal van de radar zijn verdwenen. Die dwalen als een verloren groep door de stad.

Wat kan er worden gedaan?

Antwerpen is een stad met heel veel jongeren, een stad die niet veroudert en een grote aantrekkin­gskracht heeft. Het is ook een zeer diverse stad met mensen ensen die wortels hebben in 175 landen, maar waarvan 80% de Belgische nationalit­eit bezit. Als je erin slaagt om die mensen te mobilisere­n, dan werk je in de eeuww van de verstedeli­jking aan de stad ad van de toekomst. Op dit moment laten wee veel te veel ruwe diamanten liggen. gen. Terwijl het wel degelijk mogelijk elijk blijkt om de ongekwalif­iceerde rde uitstroom uit het onderwijsj­s om te draaien. Dat bewijzen de voorbeelde­n van New York, Londen en en Toronto. In die laatste stad werd eerst met de scholen van alle netten etten een globaal plan met heldere doelstelli­ngen gemaakt. Door allerlei erlei projecten, coaches en beurzen n voor de leerlingen moet het in de evaluatie van de scholen elk jaar beterter gaan. En blijkt een school na jarenen niet te voldoen? Dan beginnen ze e met een nieuwe school in hetzelfde elfde gebouw.

Ook in ons land is inspiratie piratie te vinden. In Leuven worden n duizend kinderen begeleid in eenn buddysyste­em. In Antwerpen zijn er soortgelij­ke projecten in het secundair onderwijs, maar voor de lagere scholen is er niets. Voor zulke investerin­gen in de toekomst is geld nodig, al kosten de buddy’s in Leuven niet veel. Bovendien is het een kwestie van keuzes maken. Nu investeert de stad Antwerpen 1 miljoen euro in het project van de Children’s Zone, dat nochtans in Rotterdam nauwelijks zoden aan de dijk heeft gezet. Er moeten ook doelgerich­te investerin­gen in kinderopva­ng komen. Onderzoek heeft bewezen dat kinderopva­ng een zeer positieve impact heeft op de ontwikkeli­ng. Je wil geen achterstan­d creëren vanaf de geboorte. Maar in Antwerpen blijft het tekort aan opvang vooral in de zwakste wijken bestaan – Antwerpen-Noord, Borgerhout, Merksem, Hoboken, Kiel – terwijl het daar het meeste nodig is. In Oostende en Genk lopen succesvoll­e programma’s waarbij laagopgele­ide Marokkaans­e moeders in crèches worden ingezet. Dat is ook een goed idee voor Antwerpen.

BETAALBAAR WONEN VOOR IEDEREEN, KAN DAT? Wat is het probleem?

De Antwerpse bevolking groeit zo snel dat er tegen 2030 maar liefst 30.000 nieuwe woningen nodig zijn. Bovendien drijft die groei de prijzen omhoog, waardoor er een groot tekort is aan betaalbare woningen en er een zwart circuit bestaat waarin huisjesmel­kers floreren.

Wat kan er worden gedaan?

Er moeten meer sociale woningen bijkomen. Daarnaast wordt er in Antwerpen nu al voorzichti­g geëxperime­nteerd met co-housing, het systeem waarbij verscheide­ne ge- zinnen een deel van de woonruimte delen. In een stad met 40% eenpersoon­sgezinnen moet je het beleid daarop afstemmen. Dat geldt trouwens niet alleen voor het woonbeleid. Je hebt bijvoorbee­ld ook specifieke maatregele­n nodig om alleenstaa­nde vrouwen met kinderen te ondersteun­en. Om iedereen te helpen aan een leefbare en betaalbare woning met voldoende groen en alle nodige faciliteit­en in de buurt, moet je ook buiten de stadsgrenz­en kijken en samen met omliggende gemeenten werken aan een stadsregio­nale aanpak. Bovendien moet de overheid ervoor zorgen dat de schaarste aan betaalbare woningen er niet toe leidt dat de zwakkeren in handen vallen van huisjesmel­kers of uit de stad worden weggejaagd. New York heeft daarvoor sinds kort het Mandatory Inclusiona­ry Housing Program, dat voor elke nieuwe projectont­wikkeling de stad verplicht om ook goedkopere woningen op te nemen. Enkele Europese steden zoals Stockholm, Boedapest, Wenen en Bologna werken met vergelijkb­are methodes. Of de overheid daarbij moet streven naar een sociale mix verschilt van wijk tot wijk. In een stadsdeel zoals Antwerpen-Noord zijn er dringender­e prioriteit­en, zoals het verdringen van de huisjesmel­kerij en het bevorderen van een gezonde huurmarkt. Dat vergt een gespeciali­seerde aanpak. Uit onderzoek is gebleken dat de stress die wordt veroorzaak­t door de woonomgevi­ng verschilt van buurt tot buurt. In Antwerpen is die het grootst in Noord, op Linkeroeve­r en Luchtbal. Daar moet je als stadsbestu­ur op inspelen met de stadsontwi­kkeling en een specifieke aanpak. Over het algemeen is een betere sociale mix wel nodig, want Antwerpen en andere Belgische steden behoren tot de meest gesegregee­rde van Europa. Maar je moet wel weten wat je doet. In Amsterdam is een project voor nieuwe sociale koopwoning­en in de Bijlmermee­r totaal mislukt omdat niemand er wilde

gaan wonen.

IDEEËN VOOR EEN DUURZAME METROPOOL Wat is het probleem?

Volgens de OESO (Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng, red.) bedraagt de economisch­e kost van de vervuiling in België 17,7 miljard euro per jaar. Steden verbruiken 75% van de totale hoeveelhei­d energie en ze produceren 75% van de broeikasga­ssen. Antwerpen scoort slecht, ook al doet de stad inspanning­en.

Wat kan er worden gedaan?

Er moet meer werk worden gemaakt van de circulaire economie, waarin materialen aan het einde van de cyclus worden omgezet in bruikbare stoffen. Een sprekend voorbeeld voor Antwerpen is de haven. Die komt altijd in het vizier als het over mobiliteit gaat, maar te weinig op het gebied van energie. Als je de warmte opvangt die de haven produceert, dan kun je daarmee 1 miljoen woningen verwarmen. Maar dan moeten de stad en het Havenbedri­jf bereid zijn om de schotten tussen de bedrijven en de bestuursni­veaus te overbrugge­n en de regie te voeren. Een ander mooi voorstel in ons boek is om voor de oprichting van coöperatie­ven te beleggen in duurzaamhe­id. Antwerpen loopt achter, slechts 46% van de woningen is energiezui­nig. Maar energiebes­parende maatregele­n zoals renovaties van woningen kosten geld, terwijl de rente op spaargeld nu nauwelijks iets oplevert. Dat geld zouden de Antwerpena­ars kunnen beleggen in coöperatie­ven die in- vesteren in energiebes­parende projecten of in een zonnepark in de haven.

STAD EN INWONERS ALS VOLWAARDIG­E PARTNERS Wat is het probleem?

Antwerpen wordt gekenmerkt door een grote dynamiek en veel ondernemer­schap bij de bewoners, maar daar wordt te weinig mee gedaan. Ook op dat vlak kan en moet het stadsbestu­ur meer de rol van regisseur opnemen. Een goede regisseur haalt het beste uit zijn spelers.

Wat kan er worden gedaan?

Dit boek heet niet voor niets Onze stad. De rode draad is dat we samen aan die stad moeten werken. Vertrouwen is het sleutelwoo­rd. Vertrouwen in bewoners die hun kennis, creativite­it en engagement in dienst willen stellen van de gemeenscha­p. Die bewoners moeten worden beschouwd als volwaardig­e partners. In het boek beschrijft Manu Claeys van de burgerbewe­ging stRaten-generaal, die deze week nog in het nieuws was met het akkoord over Oosterweel, interessan­te voorbeelde­n van burgerpart­icipatie. Zoals een baanbreken­d programma in de Amerikaans­e stad Minneapoli­s, waar de inwoners in overleg met de stad en de staat Minnesota prioriteit­en bepalen, budgetten toekennen en de uitvoering bewaken in 81 wijken. De overheid kent daarvoor elk jaar 15 miljoen euro toe. En zo beschrijft Onze stad nog veel meer mogelijke hefbomen waardoor Antwerpen nog meer “een stad van stijgers” kan zijn. Ook op andere domeinen zoals mobiliteit, arbeidsmar­kt, gezondheid­szorg, vergrijzin­g en cultuur. Ondanks de problemen is het een stad waar het goed is om te leven. Maar de zwakkeren vallen te vaak uit de boot, het beleid wordt te veel afgestemd op de happy few. Dat kan beter. Dit boek gaat over p politiek, want het bevat voorstelle­n voorv een progressie­f beleid. Maar het is geen partijpoli­tiek. We zou zouden met veel plezier zien dat het huidigeh stadsbestu­ur erop ingaat. M Maar de keuze om het sociaal be beleid te commercial­iseren, vinden wij gevaarlijk. Ook al omdat h het een motie van wantrouwen is tegente het sterke middenveld, waar heel veel ervaring en expertise aanwezig is. Wie kan zo garand garanderen dat er straks nog wel een go goed gecoördine­erd sociaal beleid is?is

DANIELLE DIERCKX Sociologe UA “Als je de warmte van de haven opvangt, dan kun je daarmee 1 miljoen woningen verwarmen.’’ MARC SWYNGEDOUW Socioloog KU Leuven ‘‘Er zijn wijken waar 70% van de jongeren ongekwalif­iceerd is.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De stress die wordt veroorzaak­t door de woonomgevi­ng is in Antwerpen het grootst in de woonbuurte­n Noord, Linkeroeve­r en Luchtbal.
FOTO JORIS HERREGODS De stress die wordt veroorzaak­t door de woonomgevi­ng is in Antwerpen het grootst in de woonbuurte­n Noord, Linkeroeve­r en Luchtbal.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Onze stad  Inspiratie voor de stad van morgen, uitgeverij­ui Acco, 22422 blz., 15 euro viavi www.acco.be.co Gratis via www.planvoora.be/onzestads
FOTO JAN VAN DER PERRE Onze stad Inspiratie voor de stad van morgen, uitgeverij­ui Acco, 22422 blz., 15 euro viavi www.acco.be.co Gratis via www.planvoora.be/onzestads

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium