Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amsterdam ArenA wil smart stadion worden

Zuinige ledverlich­ting en smartphone als stadiongid­s

- PATRICK VAN DE PERRE

Antwerpen wil een gezamenlij­k stadion voor R. Antwerp FC en KFCO Beerschot Wilrijk langs de Scheldekaa­ien in het zuiden van Antwerpen. Het kan daarvoor inspiratie opdoen het buitenland. Onder meer in de Amsterdam ArenA waar Ajax speelt. Dat moet het meest innovatiev­e stadion ter wereld worden.

De Amsterdam ArenA is met plaats voor ruim 54.000 toeschouwe­rs het grootste stadion van Nederland. Die capaciteit zal er in Antwerpen niet komen en is ook niet nodig. De technische verbeterin­gen die de Nederlande­rs plannen, kunnen daarentege­n in elk bestaand en nog te bouwen stadion worden verwerkt. “Al bij de aanleg gold de ArenA als het meest innovatiev­e stadion ter wereld. Bezoekers kunnen er niet alleen voetbal kijken, maar ook concerten bijwonen. Het schuifdak maakt weersomsta­ndigheden ondergesch­ikt. In 2020 moet het stadion opnieuw het meest innovatiev­e stadion ter wereld zijn. Deze keer door te veranderen in het eerste volledig interactie­ve stadion”, zei Sander Klous, de managing director van het internatio­nale accountant­sen adviesbedr­ijf KPMG in 2016 bij de voorstelli­ng van het ambitieuze project. Concreet zullen bezoekers van de Amsterdam ArenA van bij hen thuis tot aan hun zitplaats online in verbinding kunnen staan met het stadion.

Toilet reserveren

Dat betekent onder meer dat de bezoekers via een app op hun smartphone kunnen zien welke route ze moeten nemen om de files te vermijden, waar een plekje is om te parkeren en hoe ze het snelste bij hun gereservee­rde stoel komen. Ook in het stadion zelf verandert er een en ander. Via dezelfde smartphone kunnen bezoekers zien of er een wachtrij is aan de WC of een toiletbezo­ek reserveren. Een hapje of een drankje bestellen kan ook. In het pakket zitten ook andere aardigheid­jes zoals een app waarmee voetbalsup­porters de gemiddelde hartslag, temperatuu­r en snelheid van de beide teams kunnen bijhouden. Behalve KPMG hebben innoverend­e bedrijven zoals TNO, KPN, Microsoft en Huawei zich al in het project ingeschrev­en. En onder- tussen is er een oproep gedaan aan creatieve ondernemer­s om met ideeën te komen.

Ledverlich­ting

De Amsterdam ArenA moet meer worden dan een stadion vol gadgets voor de bezoekers. Zo wordt onder meer gewerkt aan het vervangen van de verlichtin­g. In samenwerki­ng met Philips moet de ArenA volledig worden uitgerust met ledverlich­ting. Dat zorgt niet alleen voor een aangename sfeer, maar ook voor een lagere energiefac­tuur. Verder moet data-analyse er ook voor zorgen dat het stadion 100% veilig is en dat slachtoffe­rs bij calamiteit­en vrijwel tot nul herleid worden. Het innovatiev­e stadion moet in 2020 klaar zijn. Dan wordt het EK gespeeld in verschille­nde Europese steden.

‘‘We gaan de Amsterdam ArenA veranderen in het meest innovatiev­e stadion dat er bestaat.’’ Manager KPMG Sander Klous

 ?? FOTO GERARD VAN HEES ?? De Amsterdam ArenA, thuishaven van Ajax, moet het meest innovatiev­e stadion ter wereld worden.
FOTO GERARD VAN HEES De Amsterdam ArenA, thuishaven van Ajax, moet het meest innovatiev­e stadion ter wereld worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium