Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kwart kandidaat-agenten is van allochtone afkomst

Net nu het Antwerpse korps wordt geconfront­eerd met racistisch­e uitlatinge­n van enkele collega’s, blijkt dat de inspanning­en om meer politiemen­sen met een migratieac­htergrond aan te trekken stilaan hun vruchten afwerpen. Ruim een kwart van de aspirant-ins

- JORIS VAN DER AA

De resultaten van de rekruterin­gscampagne ‘Wij hebben jou nodig’ staan in het jaarrappor­t 2016 van de cel Diversitei­t van de Antwerpse politie, dat onze redactie kon inkijken. De Antwerpse politie kreeg van minister Jan Jambon (N-VA) de toestemmin­g om de rekruterin­g van nieuwe agenten in eigen handen te nemen. Dat resulteerd­e vorig jaar in de aanwerving van 60 aspirant-inspecteur­s, van wie 15 van allochtone afkomst zijn. “Op dit moment heeft 7% van de Antwerpse politieage­nten een migratieac­htergrond”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “We hebben dus nog een lange weg af te leggen.”

Uit het jaarrappor­t blijkt ook dat het aantal aangiften van haatmisdri­jven vorig jaar met 51% is gestegen, tot 180 dossiers. Ook die toename wordt gelinkt aan een campagne, die mensen aanmoedigd­e om van misdrijven als racisme of homofobie effectief melding te maken bij de politie.

Het jaarrappor­t Diversitei­t komt er net op een moment dat de Antwerpse politie opnieuw onder vuur ligt wegens racisme. Volgens korpschef Serge Muyters gaf hij in oktober vorig jaar al de opdracht om een onderzoek te starten naar de racistisch­e uitlatinge­n die enkele politiemen­sen hadden gedaan in een chatgroep. Hij reageert daarmee op de kritiek over een “te laks optreden” van de korpsleidi­ng.

De Antwerpse korpschef Serge Muyters ontkent met klem dat zijn korps racistisch­e en seksistisc­he uitlatinge­n binnen een Whatsappgr­oep van politiemen­sen onder de mat heeft geveegd, zoals sp.a en Groen beweren.

De uitgelekte Whatsapp-conversati­es van enkele leden van de GEOV, een bewakingsd­ienst van de Antwerpse politie die instaat voor de overbrengi­ng van gedetineer­den, zorgden gisteren voor heel wat beroering.

De dienst GEOV telt ongeveer 75 manschappe­n en is samengeste­ld uit leden van de lokale politie van Antwerpen en leden van het Veiligheid­skorps van de FOD Justitie. In hun onderlinge chatgespre­kken doen de bewakingsa­genten racistisch­e uitlatinge­n (“het zou geestig zijn moesten die apen goed op hun bakkes krijgen”,

“het Dolfke in mij raakt flink nijdig”), verheerlij­ken ze het gebruik van geweld (“Zalig da geluidje is precies of je een tak breekt”) en wisselen ze foto’s uit van gedetineer­den die ze hebben moeten bewaken.

Een aantal leden van de dienst GEOV gebruikte de Whatsappgr­oep ook om collega’s te pesten en te bespotten. De chatgroep werd in april 2016 afgesloten op initiatief van de leden zelf, omdat ze toen al vreesden dat ze ermee in de problemen zouden komen.

Oppositie: “Te laks optreden”

De linkse oppositiep­artijen trokken gisteren fel van leer tegen de Antwerpse korpsleidi­ng en burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). Groen-fractielei­der Wouter Van Besien beschuldig­t de korpsleidi­ng ervan niet te hebben opgetreden tegen het racisme binnen de dienst. “Er werd enkel gezegd: ‘Let goed op, de groep is niet zo gesloten als je denkt’. Maar aan het echte probleem werd niets gedaan. Heel veel mensen moeten zich nu benauwd voelen. De Antwerpse politie zou er voor iedereen moeten zijn en geen bedreiging mogen vormen voor de Antwerpena­ar.”

Ook Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws vindt dat de korpsleidi­ng het racisme blauwblauw heeft gelaten. “De Antwerpse politie komt voor de zoveelste keer in opspraak. Het zelfreinig­end vermogen binnen de politie is duidelijk onbestaand­e. Keer op keer is er sprake van een schromelij­k gebrek aan integritei­t”, zegt Tom Meeuws.

“Ook nu weer blijkt uit de geciteerde berichten een volkomen misprijzen voor de democratie en de rechtsstaa­t. Deze stoere agenten dromen in hun eigen bad cops- groepje van een politiesta­at waar politici, allochtone Antwerpena­ars en andersdenk­ende collega’s niet bestaan en willekeuri­g kunnen worden aangepakt. Er is duidelijk een structuree­l probleem met een deel van het korps.

Ook andere, goedme-

nende agenten worden hier mee de dupe van.”

Naast een doorlichti­ng vraagt Meeuws ook dat de politie met een vorming start over “wat kan en wat niet kan”, om een mentalitei­tswijzigin­g teweeg te brengen.

Korpsleidi­ng: “Niet ongemoeid gelaten”

Korpschef Serge Muyters ontkent met klem dat de racistisch­e praatjes binnen de gesloten Whatsappgr­oep ongemoeid zijn gelaten. “Een aantal leden van de dienst GEOV is zelf bij zijn leidinggev­ende gaan aankloppen dat er een groot probleem was. Er was binnen de dienst sprake van pestgedrag, slechte samenwerki­ng, en ook de laakbare uitspraken in die Whatsapp-groep zijn ter sprake gekomen.”

“Na dat gesprek hebben de leden van dat team de daad bij het woord gevoegd en de uitgeprint­e Whatsapp-conversati­es overgemaak­t aan hun commissari­s. Die heeft ons als korpsleidi­ng onmiddelli­jk op de hoogte gebracht. Ik heb nog dezelfde dag een mandaat gegeven aan onze dienst Intern Toezicht om de kwestie te onderzoeke­n. Dat we lang hebben gewacht of zaken op hun beloop hebben gelaten, klopt absoluut niet”, zegt de korpschef.

Dat de twee leidinggev­enden al in april 2016 op de hoogte waren van racistisch­e, homofobe en seksistisc­he uitlatinge­n in de Whatsapp-groep, zoals Van Besien beweert, klopt volgens Muyters evenmin. “In april hebben wij een ‘nota social media’ naar al onze diensten gestuurd. Die nota is ook toegelicht aan de mensen van de GEOV. Een van de leidinggev­enden heeft gewoon gewaarschu­wd voor de gevaren van sociale media. Hij heeft verwezen naar de gesloten groepen van Whatsapp, zonder op de hoogte te zijn van de berichten die in die specifieke chatgroep werden gedeeld. De leden hebben die groep dan op eigen initiatief afgesloten”, aldus Muyters.

Hoelang het onderzoek precies bezig is? “In september werd de commissari­s aangesprok­en op de problemen. In oktober heeft men de prints van de Whatsapp-groep overgemaak­t, ben ik in kennis gesteld en is het onderzoek opgestart. Iedereen heeft dus onmiddelli­jk gedaan wat hij moet doen in dit soort situaties. Dat het onderzoek wat tijd in beslag neemt, heeft onder meer te maken met het overleg met de FOD Justitie, die ook betrokken partij is.”

Tuchtsanct­ies

Volgens Muyters is het tuchtonder­zoek bijna afgerond. Eén lid van GEOV werd bij ordemaatre­gel overgeplaa­tst, omdat hij werd beschouwd als iemand die voor een verziekte sfeer en cultuur zorgde binnen de groep. Vier anderen riskeren een tuchtsanct­ie. “Wij nemen dit probleem zeer ernstig, maar sta me toe om te benadrukke­n dat het om vier of vijf mensen gaat. Niet dé Antwerpse politie.”

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat bekijken of de leden van het veiligheid­skorps die betrokken zijn bij de zaak, tuchtrecht­elijk gestraft kunnen worden. Het Antwerpse parket gaat na of er in de chatgespre­kken strafbare uitspraken zijn gedaan. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) wil voorlopig niet reageren op de zaak, omdat hij mogelijk nog als tuchtoverh­eid moet tussenkome­n.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Korpschef Serge Muyters: “Iedereen heeft gedaan wat hij moet doen in dit soort situaties.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Korpschef Serge Muyters: “Iedereen heeft gedaan wat hij moet doen in dit soort situaties.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium