Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer allochtone kandidaat-agenten en lagere drempel voor slachtoffe­rs

Jaarrappor­t Diversitei­t toont aan dat intensieve campagnes lonen

-

De campagne om meer agenten van allochtone origine aan te trekken, begint zijn vruchten af te werpen. Ruim 25% van de Antwerpse aspirantin­specteurs die starten in de politiesch­ool, heeft een migratieac­htergrond. Dat blijkt uit het jaarversla­g Diversitei­t 2016. Voorts blijkt dat het aantal aangiftes van racisme, homofobie en discrimina­tie fors is toegenomen, ook al na een campagne.

Het Antwerpse korps telt ongeveer 2.700 personeels­leden, maar slechts 7% van de politiemen­sen heeft een migratieac­htergrond. Ondanks alle campagnes in het verleden bleek het zeer moeilijk om meer allochtone­n aan te trekken als politieage­nt. Onder voormalig burgemeest­er Patrick Janssens (sp.a) organiseer­de het politiekor­ps de grote campagne ‘Begin er maar eens aan’. Die leverde heel wat kandidaten op, maar uiteindeli­jk slaagde slechts één van hen voor de zware selectiepr­oeven.

De huidige campagne ‘ We hebben jou nodig’ lijkt er voor het eerst wél in te slagen om allochtone rekruten echt tot in de banken van de politiesch­ool te loodsen. “Ongeveer een kwart van de sollicitan­ten heeft een migratieac­htergrond”, zegt Kristof De Busser, het nieuwe hoofd van de cel Diversitei­t bij de Antwerpse politie. In vergelijki­ng met het verleden slagen de allochtone kandidaten nu ook vaker voor selectiepr­oeven. “Bij de aspirant-inspecteur­s die effectief op de schoolbank­en belanden, heeft 25,7% een migratieac­htergrond.”

1.300 deelnemers op cursussen diversitei­t

De Antwerpse politie breidde het diversitei­tsbeleid dit jaar fors uit. “We hebben onder meer een diversitei­tstoets ingevoerd”, zegt Kristof De Busser. “Bij elke beslissing die we nemen – of het nu gaat om de inrichting van een gebouw of de manier waarop we processen-verbaal opstellen – gaan we na wat het effect op de diversitei­t is. Om een herkenbaar politiekor­ps te zijn, werken we intern hard aan een echte diversitei­tscultuur. Zo investeren we erg veel in de opleidinge­n voor onze collega’s. Bijna een op de twee, 1.300 in totaal, heeft al zo’n cursus of training gevolgd. Dat kan gaan van cursussen rond omgaan met jongeren tot lessen over radicalise­ring of over vooroordel­en over de islam.”

Aantal aangiften haatmisdri­jven stijgt spectacula­ir

Onder impuls van de cel Diversitei­t werd er ook meer aandacht besteed aan racisme, homofobie en andere vormen van discrimina­tie. “Via de ‘Meld Het!’-campagne hebben we iedereen aangemoedi­gd om aangifte te doen als je slachtoffe­r bent van een haatmisdri­jf. Dat heeft zijn effect niet gemist, want het aantal aangiften is vorig jaar met 51% gestegen. In absolute cijfers gaat het om 180 processen-verbaal. Het is een goede zaak dat mensen opnieuw vertrouwen hebben in de politie en naar ons stappen voor haatmisdri­jven. We hebben fors geïnvestee­rd in de opleiding en expertise van onze mensen om de kwaliteit van de dossiers te verbeteren, zodat ze ook overeind blijven in de rechtbank”, zegt De Busser.

36 klachten over discrimina­tie door politieper­soneel

De Antwerpse politie heeft het voorbije jaar 36 klachten gekregen over vermeend discrimine­rend gedrag door politieper­soneel. Daarvan werden 18 dossiers afgehandel­d door het klantenman­agement, de andere helft (de meer ernstige klachten) belandde bij de dienst Intern Toezicht.

 ??  ?? De twee succesvoll­e campagnes van de politie: ‘Wij hebben jou nodig’ om nieuwe collega’s van allochtone afkomst aan te trekken en ‘Meld Het!’ om slachtoffe­rs aan te sporen haatmisdri­jven te melden.
De twee succesvoll­e campagnes van de politie: ‘Wij hebben jou nodig’ om nieuwe collega’s van allochtone afkomst aan te trekken en ‘Meld Het!’ om slachtoffe­rs aan te sporen haatmisdri­jven te melden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium