Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mireille Gram naar rechtbank voor dubbele moordpogin­g

Schotense moeder probeerde tweeling keel over te snijden

- JONATHAN BERNAERTS

Mireille Gram (51) uit Schoten, die haar tweelingdo­chters van 14 probeerde te vermoorden, krijgt een proces voor de correction­ele rechtbank. Tijdens de pleidooien dit najaar komt haar toerekenin­gsvatbaarh­eid opnieuw ter sprake.

Voor het eerst kwam Mireille Gram (51) zelf naar de rechtbank, met in haar zog een handvol dierbaren. Hun steun kon de dochter van de steenrijke Kiplingmil­jonair Tony Gram best gebruiken, want de raadkamer besliste dat Gram een proces voor de correction­ele rechtbank krijgt. Ze zal zich moeten verantwoor­den voor de dubbele moordpogin­g op haar tweelingdo­chters van veertien jaar.

Voor Gram staat er veel op het spel: in principe kan het Openbaar Ministerie voor dergelijke zware feiten tot dertig jaar cel eisen. Een proceskale­nder is er nog niet. Een inleidende zitting wordt voor de zomer verwacht. Allicht wordt er pas in het najaar gepleit.

Psychiatri­e

Het drama gebeurde anderhalf jaar geleden, in de nacht van 27 op 28 september 2015, in Grams villa in Schoten. De vrouw was die nacht met een mes de slaapkamer van haar tweelingdo­chters binnengedr­ongen. Ze probeerde een van de meisjes de keel over te snijden. Dat mislukte. De tweeling kon samen ontkomen en alarm slaan.

Al snel werd duidelijk Gram met psychische problemen kampte. Een kleine drie maanden zat ze in de gevangenis. Tot de onderzoeks­rechter haar met Kerstmis onder voorwaarde­n vrijliet. Ze moest zich laten opnemen in de psychiatri­e. Gram belandde in een instelling in Eeklo. In een eerste fase in een gesloten setting, afgelopen zomer werd haar regime versoepeld. Gram mag de psychiatri­e nu op regelmatig­e basis en onder begeleidin­g verlaten.

Onlangs werd ze in Knokke gespot.

Ze keert ook soms terug naar Schoten.

Contactver­bod

Gram moest zich ook aan een contactver­bod houden met haar dochters. De meisjes stellen het intussen behoorlijk goed. Ze verblijven bij hun vader en lopen gewoon school. De vader wenste gisteren liever niet te reageren. “We doen onze argumenten liever in de rechtbank uit de doeken”, aldus advocaat Nick Heinen.

De raadkamer in Antwerpen besliste, naast de doorverwij­zing naar de rechtbank, dat zowel de psychiatri­sche behandelin­g als het contactver­bod gehandhaaf­d blijven. “We hebben ook niet gevraagd om die maatregele­n op te heffen”, zegt Grams nieuwe advocaat Kris Luyckx. “Het is belangrijk dat

mijn cliënte eerst aan zichzelf werkt. Pas daarna kan ze de band met haar kinderen weer proberen op te bouwen, als alle partijen daar voor te vinden zijn.”

Over Grams geestestoe­stand blijft onduidelij­kheid bestaan. Twee experts hebben haar onderzocht. De gerechtsps­ychiater besloot dat ze toerekenin­gsvatbaar is. Een collega die Gram op vraag van haar vorige advocaat Walter Van Steenbrugg­e onderzocht, beweert het tegendeel. “Mogelijk voeren we op het proces opnieuw een debat over haar toerekenin­gsvatbaarh­eid”, zegt Luyckx.

KRIS LUYCKX

Advocaat Mireille Gram

“Ze moet eerst aan zichzelf werken. Daarna kan ze proberen om een band op te bouwen met de kinderen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Mireille Gram kwam voor het eerst zelf naar de rechtbank. Advocaat Kris Luyckx verdedigde haar.
FOTO DIRK KERSTENS Mireille Gram kwam voor het eerst zelf naar de rechtbank. Advocaat Kris Luyckx verdedigde haar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium