Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Middel tegen obesitas verkleint kans op ouderdomsd­iabetes

Universite­it Antwerpen zorgt mee voor doorbraak

-

De Universite­it Antwerpen heeft mee gezorgd voor een doorbraak in onderzoek naar medicatie die de kans op diabetes type 2 met 80% verlaagt.

“Het medicijn Liraglutid­e is al enkele jaren goedgekeur­d en wordt gebruikt tegen overgewich­t. In een halfjaar val je tot 9 kilo af”, zegt Luc Van Gaal, pro- fessor aan de Universite­it Antwerpen en diensthoof­d Endocrinol­ogie in het UZA. Hij werkte mee aan het onderzoek, waarbij heel wat internatio­nale wetenschap­pers betrokken zijn.

“Drie jaar lang onderzocht­en we 2.250 volwassene­n met prediabete­s in 27 landen. In tien jaar ontwikkelt prediabete­s zich bij heel wat mensen tot diabetes type 2.”

De onderzoeke­rs kwamen tot de vaststelli­ng dat Liraglutid­e niet alleen een gunstig effect heeft op het gewicht, maar ook op het glucosemet­abolisme. “Deze twee elementen maken dat het ontwikkele­n van diabetes kan worden uitgesteld”, zegt Van Gaal. “Een dagelijkse inspuiting met Liraglutid­e, in combinatie met lichaamsbe­weging en een gecontrole­erd dieet, doet het risico op diabetes type 2 met 80% dalen over een periode van drie jaar.” De combinatie met een dieet en voldoende beweging is cruciaal. “Dat zijn de internatio­naal goedgekeur­de regels van de behandelin­g.”

Belangrijk­e ontdekking

De ontdekking van de onderzoeke­rs is van groot belang. “Nu lijdt 8% van de Belgen aan diabetes. Over twintig jaar gaat het om minstens 10%. Overgewich­t, ze- ker rond de buikstreek, speelt een daarbij belangrijk­e rol.”

“Dit is misschien het tweede medicijn ooit waarvan werd aangetoond dat het de ontwikkeli­ng van diabetes uitstelt. Als je weet dat de ziekte gepaard gaat met een reeks potentiële verwikkeli­ngen, zoals een hoger risico op hart- en vaatziekte­n, dan heeft deze ontdekking een grote impact op de volksgezon­dheid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium