Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen Belg, andere kaste en huidskleur, maar de koning kwam naar mij”

Nidhi Chaphekar (42) vroeg in brief of ze Filip mocht bedanken

- CEDRIC LAGAST

NIDHI CHAPHEKAR

Slachtoffe­r aanslagen

‘‘Koning Filip wilde zich verontschu­ldigen voor wat er met mij gebeurd is. Ik heb gezegd dat dat niet hoeft.’’

“Koningin Mathilde was heel verbaasd toen ze hoorde dat mijn speciale beschermha­ndschoenen alleen hier in België gemaakt worden.”

“Ik heb met de koning afgesproke­n dat ik terugkeer, mét mijn kinderen. Dan kunnen onze kinderen elkaar ontmoeten. België is zo’n mooi land. Dat moeten ze gezien hebben.”

Als enige van de slachtoffe­rs van 22 maart werd Nidhi Chaphekar (42) ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde. De Indische stewardess, bekend van de iconische foto, had de vorst zélf in een brief gevraagd of ze hem persoonlij­k mocht komen bedanken voor zijn steun. Gisteren was het zover. “Het was een warm gesprek”, zegt ze. “We hebben afgesproke­n dat ik terugkom. Dan kunnen onze kinderen elkaar ontmoeten.”

In een felblauwe, traditione­le Indische sari wandelde Nidhi Chaphekar samen met haar man Rupesh het koninklijk paleis in Brussel binnen, waar ze ontvangen werd door koning Filip en koningin Mathilde. Drie kwartier lang babbelden de twee koppels achter gesloten deuren over wat er één jaar geleden op de luchthaven van Zaventem gebeurde.

“Het was een warm gesprek”, zegt Chaphekar. “Het paleispers­oneel had me op voorhand de protocolre­gels van een koninklijk bezoek uitgelegd. Maar zodra ik de kamer binnenkwam, stapte de koning al met een brede glimlach en een uitgestoke­n hand op me af.”

Wonderbaar­lijk

Na de aanslag op Zaventem ging een foto van Nidhi Chaphekar de wereld rond. Onder een dikke laag stof, met haar kleren gescheurd door de explosie, zat ze voor zich uit te staren. Het werd hét beeld van de aanslagen.

Dat ze gisteren als enige van de slachtoffe­rs werd ontvangen op het paleis, was het vervolg op een eerdere ontmoeting, op 2 april vorig jaar. Koning Filip bezocht toen alle zwaargewon­de slachtoffe­rs van de aanslagen. Ook Nidhi, die toen in coma lag.

Dat bezoekje vindt ze nog altijd wonderbaar­lijk. “En dat terwijl er terreurala­rm was en het gevaarlijk was voor hem. Ik ben niet een van zijn onderdanen, ik heb een andere huidskleur en ik ben van een andere kaste (sociale klasse,

red.). Toch was hij er.” Daarom schreef ze de vorst eerder dit jaar een lange brief. Ze vroeg koning Filip of ze hem persoonlij­k mocht komen bedanken. “Het koningspaa­r heeft me zo veel vragen gesteld. Wat heb ik meegemaakt op de luchthaven? Hoe het nu met me ging? Of ik nog veel pijn had?”, vertelde Chaphekar gisteren na afloop in haar hotel.

“De koningin vroeg me honderduit over de handschoen­en die ik altijd aan moet. Ze beschermen mijn handen tegen de zon en de vochtige lucht en ze zorgen ervoor dat mijn brandwonde­n genezen. Ze was heel verbaasd toen ze hoorde dat die handschoen­en alleen hier in België gemaakt worden.”

“Koning Filip wilde zich verontschu­ldigen voor wat er met mij gebeurd is. Ik heb gezegd dat dat niet hoeft. Een heleboel mensen hebben mij geholpen in de luchthaven. De dokters in Charleroi hebben hun uiterste best gedaan. Als dit mij dan toch moest overkomen, dan ben ik blij dat het in België was en nergens anders.”

Ze onderbreek­t het gesprek alleen even als haar dochtertje vanuit India belt om te vertellen over haar examens. “Mijn zoon Vardhan heeft een brief voor de koning geschreven. Die heb ik overhandig­d, samen met een bedankings­kaartje van mijn dochter Vrishi. Vooral de koningin was daardoor geraakt. We hebben veel over onze kinderen gepraat. Vardhan is 15, Vrishi 11, dus ze zijn van dezelfde leeftijd.”

“Later dit jaar keer ik terug mét mijn kinderen. België is zo’n mooi land. Dat moeten ze gezien hebben. Ik heb met de koning afgesproke­n dat ik hen dan opnieuw mag opzoeken. Dan kunnen onze kinderen elkaar ontmoeten.”

Terug naar de luchthaven

Het is voor het eerst sinds de aanslagen dat Chaphekar weer in ons land is. Zondag stond ze terug op de plek in de luchthaven waar de bom ontplofte. “Ik heb de hele tijd geweend. Het was moeilijk om het bankje terug te vinden, omdat het grote bronzen standbeeld weg is. Gelukkig was Ketevan Kardava erbij, de Georgische fotografe die de beroemde foto nam. Dit was de tweede foto die ze van me nam, vertelde ze. Net toen keek ik in de lens.”

Gistermidd­ag bezocht Chaphekar de dokters in Charleroi, om ook hen te bedanken. Morgen zal ze de herdenking­en bijwonen.

Het is moeilijk om je niet te verbazen over het enorme optimisme van Chaphekar, wetend wat ze heeft doorstaan. “Ach, woede zou me niet verder helpen. Mensen begrijpen soms niet dat dit het leven is: het verloopt met ups en downs, net zoals de seizoenen.”

 ??  ?? Nidhi Chaphekar werd ontvangen door koningin Mathilde en koning Filip.
Nidhi Chaphekar werd ontvangen door koningin Mathilde en koning Filip.
 ??  ?? De veiligheid­sagenten, bij wie
Lieven Vanwinnend­aele
(onderaan), ontfermen
zich over een slacht
offer.
De veiligheid­sagenten, bij wie Lieven Vanwinnend­aele (onderaan), ontfermen zich over een slacht offer.
 ?? FOTO AP ?? Hét beeld van na de aanslagen van 22 maart. Nidhi Chaphekar kijkt net in de lens wanneer de fotografe afdrukt.
FOTO AP Hét beeld van na de aanslagen van 22 maart. Nidhi Chaphekar kijkt net in de lens wanneer de fotografe afdrukt.
 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ??
FOTO FRANK BAHNMULLER
 ?? FOTO BELGA ?? “Ze hebben me zo veel vragen gesteld.”
FOTO BELGA “Ze hebben me zo veel vragen gesteld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium