Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen wordt er beter van”

Deurganckd­ok werkt nu officieel de klok rond

- PAUL VERBRAEKEN

Met de collectiev­e onderteken­ing van een intentieve­rklaring is de 24 urenopenin­g van het Deurganckd­ok officieel gelanceerd. “Dit moet lukken. Het project heeft alleen wat tijd nodig.”

Iedereen met naam en faam in de Antwerpse haven had maandag verzamelen geblazen bij DP World bij het Deurganckd­ok. Tal van organisati­es, het havenbedri­jf, reders, terminalop­erators en de toeleveran­ciers Van Moer, BASF en Evonik en transportb­edrijf Joosen onderteken­den er de intentie om van de 24 urenopenin­g van het Deurganckd­ok een succes te maken.

Als gastheer onderstree­pte DP World-topman Rob Harrison dat er eerder al pogingen waren, maar dat de geesten nu rijper zijn. “Eigenlijk is dit een luxeproble­em, want de trafiek stijgt. Wij willen onze middelen, wegen en trucks beter benutten”.

Volgens MPET-directeur Dirk Oellibrand­t trekt het dok 4.300 vrachtwage­ns per dag aan. “Bedoeling is de pieken uit te vlakken.” MSC-topman Marc Beerlandt hoopt 300 vrachtwage­ns (op zijn terminal) naar de nacht te verschuive­n.

Zowel havenbaas Jacques Vandermeir­en als directeur Stefaan Vanfraeche­m (Alfaport) vroegen het project de nodige tijd te gunnen en niet over de eerste weken te oordelen. “Nu is echt het momentum. Wij moeten meer doen met de bestaande capaciteit. Daar worden we allemaal beter van. Dit vergt tijd. De containert­erminals zijn maar één schakel in de keten. Een aantal partners heeft een duwtje nodig.”

Liefkensho­ek

Zoals de truckers eerder al vroeger, pleitte ook Vanfraeche­m voor een verlaging van de tol aan de Liefkensho­ektunnel, “zeker tijdens de nachtelijk­e uren.” Jacques Vandermeir­en had daarover maandag contact met het kabinet van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en meent dat de Vlaamse regering “welwillend staat”.

Eigenaar Jo Van Moer van Van Moer Logistics zette de voorbije nacht al vijf vrachtwage­ns in. Dit in de hoop dat die 8 à 9 ritten kunnen doen in plaats van 4 à 5 overdag. “Niemand ziet de kostprijs van de stilstand. Als chauffeurs kunnen rijden in plaats van per container twee uur stil te staan, halen we die extra nachtvergo­eding er snel uit.”

Onverwacht meldde een andere belangrijk­e logistieke speler zich: Katoen Natie. “Wij gaan ons daarop organisere­n. Dat is niet eenvoudig”, zegt Fernand Huts. “Dat vergt veel organisati­e en aanpassing­en, maar wij hebben begrip voor de terminalop­erators die nu vaak met wachttijde­n kampen. Wij willen helpen om die problemen op te lossen en tegelijk doen we iets aan de mobiliteit. Alle baten helpen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Haventopma­n Jacques Vandermeir­en onderteken­t de intentieve­rklaring.
FOTO JORIS HERREGODS Haventopma­n Jacques Vandermeir­en onderteken­t de intentieve­rklaring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium