Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen kan bijverdien­en als koerier

Just Cargo schakelt chauffeurs met eigen wagen in via smartphone

-

Iedere automobili­st die minstens twee jaar zijn rijbewijs heeft en een smartphone bezit, mag pakjes bezorgen aan bedrijven en kan zo tot honderden euro per maand bijverdien­en. Het systeem dat in Nederland al een jaar bestaat, komt nu ook naar België.

Alles draait rond de app die het Nederlands­e bedrijf Just Cargo een jaar geleden op de markt heeft gebracht. “Iedereen met minstens twee jaar rijervarin­g en een attest van goed gedrag en zeden kan zich via onze website inschrijve­n als chauffeur”, zegt Michiel Van den Boogaert, oprichter van Just Cargo.

“Als een bedrijf een pakje wil verzenden, krijgt de chauffeur die het dichtst bij het ophaalpunt woont, de opdracht binnen op zijn smartphone. Als de chauffeur niet binnen de drie minuten antwoordt, gaat de opdracht naar de persoon die zich het tweede dichtst bij het ophaalpunt bevindt, enzovoort.”

De chauffeur krijgt 0,27 euro netto per kilometer. Op het einde van de week staat het geld op zijn rekening. “Het bedrijf dat het pakje laat verzenden, betaalt 0,35 euro. Wij houden vier eurocent. De andere vier eurocent zijn voor de belastinge­n”, zegt Van den Boogaert. “Wij zijn veel goedkoper dan traditione­le koerierbed­rijven, omdat we geen hoge loonkosten moeten betalen en omdat onze chauffeurs hun eigen auto gebruiken. De onderhouds­kosten zijn dus voor hun rekening. De autoverzek­ering uiteraard ook. Wij verzekeren alleen het pakje.”

In Nederland maakt nu een honderdtal bedrijven gebruik van Just Cargo. Zo schakelt Kwik-Fit, een keten van autodienst­en, de app van Just Cargo onder meer in om autobanden van de ene vestiging naar de andere te brengen.

Voor kleine snelle leveringen

Ook Young Perfect, een bedrijf dat onder meer promotieac­ties in supermarkt­en organiseer­t, gebruikt chauffeurs van Just Cargo. “Het is voor ons bijvoorbee­ld handig als we heel snel een schort van een bepaald merk in een supermarkt moeten krijgen”, zegt Diederik Leffers van Young Perfect. “Materiaal voor promotiest­anden laten we doorgaans door traditione­le koeriers leveren. Maar soms komen we één attribuut te kort. Dat moet dan op het allerlaats­te moment zo snel als mogelijk in een supermarkt terechtkom­en. Voor zulke snelle leveringen is Just Cargo ideaal. De app is voor ons ook zo’n 0,15 euro per kilo- meter goedkoper dan traditione­le koeriers.”

Het prijsversc­hil betekent volgens Diederik Leffers niet dat koerierbed­rijven nu hebben afgedaan. “Wij hebben hen nog altijd nodig voor grotere leveringen, die niet in een personenwa­gen kunnen. Ik merk ook dat veel koerierbed­rijven hun diensten uitbreiden, zodat ze de concurrent­ie met dit soort nieuwe apps aankunnen. Een koerierbed­rijf kan bijvoorbee­ld voor de hele opstelling van een promotiest­and in een supermarkt zorgen.”

Bedrijven gezocht

Just Cargo heeft na een jaar in Nederland zo’n vijftig chauffeurs die meermaals per week pakjes ophalen en naar bedrijven brengen. Jan Maas (61) uit Breda is een van hen.“Ik heb mijn verpakking­sbedrijf in 2008 verkocht en heb nu tijd om andere dingen te doen”, zegt Jan Maas. “Soms heb ik vier à vijf ritten per week, soms een à twee. Voor mij is dit een ideale bijverdien­ste. Zeker omdat ik graag in de auto zit.”

Just Cargo wil weldra in België van start gaan. “We zoeken nu bedrijven die met ons in zee willen gaan. Daarna zoeken we chauffeurs in de regio’s van die bedrijven”, zegt Michiel Van den Boogaert.

Jan Denys, arbeidsmar­ktexpert bij Randstad, denkt dat het systeem ook hier kan doorbreken. “Maar het zal wel een bijverdien­ste blijven”, zegt Denys. “Er valt niet genoeg geld mee te verdienen om een voltijdse job door te vervangen.”

 ??  ?? Jan Maas doet wekelijks tot vijf ritten voor Just Cargo.
Jan Maas doet wekelijks tot vijf ritten voor Just Cargo.
 ??  ?? Michiel Van den Boogaert, oprichter van Just Cargo.
Michiel Van den Boogaert, oprichter van Just Cargo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium