Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FBI onderzoekt link tussen Russen en Trump

Inlichting­endienst ontkent dat Obama zijn opvolger liet afluistere­n

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Ja, er loopt een onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en én naar de banden tussen Team Trump en de Russen. En nee, Obama heeft de Trump Tower niet laten afluistere­n. Dat heeft FBIbaas James Comey verklaard tijdens een parlementa­ire hoorzittin­g.

Dat de baas van de FBI openlijk bevestigt dat er een onderzoek loopt naar bemoeienis van de Russen in de verkiezing­scampagne en naar Trumps Russische connectie, is hoogst opmerkelij­k. Het is de policy van de federale politie om het bestaan van lopende onderzoeke­n niet te bevestigen. “Maar in ongewone omstandigh­eden, wanneer het in het algemeen belang is, kan het gepast zijn om dat wél te doen”, zei James Comey gisteren tijdens een hoorzittin­g voor het parlementa­ir comité dat toeziet op de werking van de inlichting­endiensten. Specifiek zei hij dat zijn mensen onderzoeke­n of er “coördinati­e” was tussen het campagnete­am van Donald Trump en het Kremlin, en of er “enige misdaad” werd gepleegd.

“Mogelijk schokkend verraad”

“We zullen nooit weten of de Russische tussenkoms­t bepalend is geweest in een verkiezing die zo nipt was”, zei Adam Schiff, de topDemocra­at in de commissie. “We weten ook nog niet of de Russen de hulp kregen van Amerikaans­e burgers. We weten wel dat velen in het team van Trump, inclusief de president zelf, banden hebben met Rusland. Dat op zich is geen misdaad, maar als Trump of iemand in zijn omgeving de Russen geholpen heeft, dan zou dat niet alleen een ernstige misdaad zijn, het zou ook het schokkends­te verraad ooit van onze democratie zijn.”

De president deelde zijn mening zoals zijn land het intussen van hem gewend is: gepikeerd en op Twitter. Hij poneerde dat de beschuldig­ingen van Russische contacten “verzonnen” werden door de Democraten, om hem in een slecht daglicht te stellen tijdens de presidenti­ële campagne. Hij gaf voor die bewering geen enkel bewijs. Dat is evenveel bewijs als toen hij plots beweerde dat zijn voorganger, Barack Obama, hem had laten afluistere­n in zijn Trump Tower. Zelfs bij de Republikei­nen steunde zo goed als niemand Trump in die beschuldig­ing. Gisteren zei Comey dat er “geen enkele informatie” is die die bewering ondersteun­t. Topman Mike Rogers van de geheime dienst NSA ontkende ferm de bewering van Trump dat Obama de hulp van de Britse inlichting­endiensten inriep om hem af te luisteren.

Positie in gevaar

De ontkenning van dat afluisterv­erhaal was een formalitei­t. De andere mededeling van Comey heeft diepere implicatie­s. Want als de FBI bewijs zou vinden dat Trump of zijn getrouwen de Russen hebben geholpen bij het beïnvloede­n van de verkiezing­en, dan zijn de gevolgen voor de president – én voor zijn Republikei­nse partij – niet te overzien. En komt zelfs Trumps positie als president in gevaar.

 ??  ?? Donald Trump reageert gepikeerd.
“De beschuldig­ingen van Russische contacten zijn
verzonnen.”
Donald Trump reageert gepikeerd. “De beschuldig­ingen van Russische contacten zijn verzonnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium