Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Emoties laaien hoog op tijdens inleidende zitting Ludovic Z. (40) sneed in 2015 ex-vriendin de keel over en gooide haar uit raam

- JONATHAN BERNAERTS

De correction­ele rechtbank buigt zich op 23 mei over de gruwelijke moord op Dorina Stef (37). De Roemeense werd in 2015 door haar exvriend Ludovic Z. (40) de keel overgesned­en en vervolgens van drie verdieping­en hoog naar beneden geduwd in de Graaf Van Hoornestra­at op Het Zuid.

Er stond gisteren slechts een inleidende zitting gepland, toch laaiden de gemoederen behoorlijk hoog op. Toen Ludovic Z. geboeid de rechtszaak werd binnengele­id konden twee familieled­en van slachtoffe­r Dorina Stef hun emoties niet meer de baas. “Klootzak”, riep Dorina’s broer. “Ze was mijn kleine zus. In mijn ogen was ze slechts een kind.”

Zowel de rechter als het veiligheid­spersoneel maande de nabestaand­en daarop aan tot kalmte. Opdat de zaak niet verder uit de hand zou lopen, werd dan maar snel een datum geprikt: op 23 mei zal de correction­ele rechtbank de zaak van de gruwelmoor­d op Het Zuid behandelen.

Onderbuurm­an gekneveld

De feiten zijn bijzonder wreed. In de nacht van 26 mei 2015 drong Ludovic Z. binnen in het appartemen­t van Theo H. (59) in de Graaf Van Hoornestra­at op het Antwerpse Zuid. Daar gijzelde hij de man. Op die manier wil- de hij in het appartemen­t van zijn ex-vriendin Dorina Stef geraken, die in hetzelfde gebouw woonde.

Dat zou de ochtend nadien ook lukken. De politie kreeg nog een oproep van een geval van huiselijk geweld. Toen de eerste ploegen ter plaatse kwamen, zagen ze hoe Ludovic Z. zijn ex vasthield op de vensterban­k van haar appartemen­t op de derde verdieping. Voor de ogen van de politiemen­sen en verscheide­ne getuigen sneed hij haar de keel over en gooide hij haar naar beneden. Daarna verwondde de man zichzelf. Hij kon uiteindeli­jk overmeeste­rd worden door speciale eenheden en zit sindsdien in de cel. Onderbuurm­an Theo H. werd door de politie gekneveld aangetroff­en.

Verzachten­de omstandigh­eid

Het parket-generaal had de zaak voor het hof van assisen wil- len brengen, maar de kamer van inbeschuld­igingstell­ing (KI) verwees het dossier eind januari door naar de correction­ele rechtbank. De KI oordeelde dat er een verzachten­de omstandigh­eid was, de voorwaarde om een moordzaak niet naar het hof van assisen te sturen. Die omstandigh­eid? Het feit dat Ludovic Z. in België nog niet eerder veroordeel­d is voor een crimineel feit.

Drie beroepsrec­hters

Advocaat Carl Slabbaert, die Ludovic Z. verdedigt, is tevreden met die beslissing. “Ik ben eigenlijk nooit een fervent voorstande­r van het hof van assisen geweest. Deze zaak moet in alle sereniteit behandeld worden. Op het einde van de rit zullen drie beroepsrec­hters over het lot van mijn cliënt oordelen. Zij zijn daar tenslotte voor opgeleid.”

CARL SLABBAERT

Advocaat Ludovic Z.

“Ik was nooit een fervent voorstande­r van het hof van assisen. Deze zaak moet in alle sereniteit behandeld kunnen worden.”

 ??  ?? Ludovic Z. in juni 2015, tijdens de reconstruc­tie van de huiveringw­ekkende moord.
Ludovic Z. in juni 2015, tijdens de reconstruc­tie van de huiveringw­ekkende moord.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium