Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Orgelweek moet instrument uit de vergetelhe­id halen

Bauke (9) toont dat ook kinderen nog kiezen voor orgelspele­n

- ARNOUT CILLISSEN

De komende zeven dagen staat Wilrijk volledig in het teken van het orgel. De Academie Wilrijk viert de week van het orgel. Het instrument wordt nog steeds door jong en oud beoefend en Bauke (9) is daar het levende bewijs voor.

De Stedelijke Academie Wilrijk viert de komende zeven dagen de week van het orgel. Het instrument lijkt soms in de vergetelhe­id te verdwijnen, maar het kan nog steeds op een schare liefhebber­s rekenen. De negenjarig­e Bauke Vandenboom uit Berchem is daar het beste voorbeeld van. Sinds september 2016 volgt ze muziekless­en bij organist Ben Van Nespen in het auditorium van het districtsh­uis van Wilrijk.

“Ik vind het een mooi instrument met leuke klanken”, zegt Bauke enthousias­t. “Omdat ik op school al notenleer heb gehad, lukt het mij toch al redelijk goed. Ik speel elke week een halfuurtje hier in het districtsh­uis en ik heb thuis ook een keyboard waar ik regelmatig op oefen om beter te worden.” Muzieklera­ar Ben Van Nespen prijst haar gretigheid. “Bauke is altijd enorm gemotiveer­d om beter te worden.”

”Onterechte associatie”

Volgens organist Ben Van Nespen is het orgel een ideaal instrument voor kinderen. “Het meren- deel van mijn leerlingen zijn minderjari­g”, zegt Van Nespen. “Volwassene­n associëren het orgel ten onrechte nog te veel met de Kerk. Kinderen leggen die link niet, waardoor ze sneller voor het instrument zullen kiezen. Eenmaal ze de noten onder de knie hebben, is het vrij eenvoudig om een orgel te bespelen. Maar wanneer ze groot genoeg zijn om het pedaal van te bedienen, wordt het wel een stuk technische­r en complexer. Dan komt er ook heel wat coördinati­e bij kijken. Bovendien

is geen enkel orgel hetzelfde.”

Ambachteli­jke pijporgels

Om meer kinderen warm te maken voor het instrument heeft de Stedelijke Academie Wilrijk tal van activiteit­en op poten gezet. Tot en met volgende week dinsdag staat er een expositie die alle facetten van de orgelbouw uit de doeken doet. Ook is er speciale aandacht voor de acht ambachteli­jke pijporgels die Wilrijk nog heeft. Op woensdagmi­ddag kunnen kinderen tijdens een work- shop leren hoe ze zelf een orgel kunnen opbouwen en op zondag geven de leerlingen van de stedelijke academies van Wilrijk, Ekeren en Berchem een orgelconce­rt in samenwerki­ng met de scholieren van het MA’GO (Muziekacad­emie van het Gemeenscha­psonderwij­s). Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen ondertusse­n genieten van een speciale voorstelli­ng van Peter en de Wolf. De evenemente­n zijn gratis te bezoeken in het districtsh­uis van Wilrijk.

Muzieklera­ar Bauke “Volwassene­n associëren het orgel ten onrechte nog te vaak met de Kerk. Kinderen leggen die link niet, waardoor ze sneller voor het instrument zullen kiezen.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Bauke (9) aan het orgel. “Ik oefen thuis op een keyboard om steeds beter te worden.”
FOTO WIM HENDRIX Bauke (9) aan het orgel. “Ik oefen thuis op een keyboard om steeds beter te worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium