Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Restaurati­e na 16 jaar afgerond

- (dbw)

De restaurati­e van Hans Memlings schilderij Christus met zingende en musicerend­e

engelen is na zestien jaar afgerond. De oorspronke­lijke kleuren en motieven zijn eindelijk opnieuw zichtbaar.

Hans Memling, beschouwd als één van de meest invloedrij­ke Vlaamse Primitieve­n, schilderde in de 15de eeuw drie monumental­e werken waarop Christus wordt afgebeeld met zingende en musicerend­e engelen. De drie pa- nelen, goed voor een totale oppervlakt­e van ruim 11 vierkante meter, vormden een fragment van wat ooit een reusachtig altaarstuk moet zijn geweest. De panelen zijn niet alleen een mooi voorbeeld van 15de-eeuwse schilderku­nst, maar bieden ook een goed overzicht van het instrument­arium waarmee in die tijd gemusiceer­d werd. Van een psalterium over een tromba marina tot een luit, een trompet en een schalmei. Met zin voor detail gaf Memling de instrument­en natuurgetr­ouw weer.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen kocht de werken in 1895 aan en sinds 2009 staan ze op de lijst van het Vlaamse Topstukken­decreet.

Tand des tijds

“Na meer dan vijfhonder­d jaar had de tand des tijds zijn sporen achtergela­ten”, vertelt Lizet Klaassen, restaurato­r bij het KMSKA. “Op verschille­nde plaatsen was de verflaag aan het bladderen en dreigde het van de houten drager te vallen.”

In 2001 werd gestart met de restaurati­e, maar door de enorme oppervlakt­e en de complexite­it van de behandelin­g sleepte het proces een hele tijd aan. “Een res- tauratie is als een heelkundig­e ingreep waarbij je maar één kans op slagen hebt”, zegt Klaassen. “Het vraagt moed om een restaurati­e zo lang te laten duren, maar het effect is spectacula­ir.”

Centimeter kleur

Eén van de mooiste momenten was de ontdekking van de oorspronke­lijke kleuren onder de vuile korsten. “De prachtige motieven kwamen terug aan de oppervlakt­e”, zegt Klaassen. “Voor iedere centimeter vuil die je weg krabde, kreeg je een centimeter kleur terug.”

Een internatio­nale begeleidin­gscommissi­e van kunsthisto­rici, chemici en restaurato­ren begeleidde het restaurati­eproject. De panelen van Memling zullen een hoofdrol spelen wanneer het nieuwe museum, in het najaar van 2019, haar deuren heropent.

 ??  ?? Na de restaurati­e.
FOTO KMSKA
Na de restaurati­e. FOTO KMSKA
 ??  ?? Voor de restaurati­e.
FOTO KMSKA
Voor de restaurati­e. FOTO KMSKA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium