Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstenaar verdween in 1944 spoorloos

Vermissing na bombardeme­nt van Merksem deed artiest en kunstwerke­n in vergetelhe­id belanden

- KRISTIN MATTHYSSEN

Een vroege dood in dramatisch­e omstandigh­eden is meestal goed voor de verkoop van een artiest, maar bij Henri Van Straten was het juist omgekeerd. Hij raakte vermist en werd pas tien jaar later doodverkla­ard. Zijn werk raakte onterecht in de vergetelhe­id.

Het statig wit landhuis Vangeerten­hof vlak naast de spoorweg in Kalmthout ligt in de tuin van het Arboretum. Wie de fascineren­de tentoonste­lling rond Henri Van Straten wil bezoeken, kan dit combineren met een bezoek aan de planten- en bomentuin. De expo was het voorbije weekend ook al open en lokte een breed publiek, van de gespeciali­seerde kunstliefh­ebbers tot mensen uit de omgeving die een litho, lino of tekening van Van Straten in hun bezit hebben en uitleen- den voor de tentoonste­lling.

Waarschijn­lijk hebben Van Stratens vrouw Eugénie Liekens en zijn zoon Maurice - die 22 was toen zijn vader verdween - die eerste jaren na zijn verdwijnin­g bittere armoede gekend en hebben ze daarom kunstwerke­n verkocht aan personen in de omgeving van Kalmthout. Ruim de helft van wat nu in Kalmthout geexposeer­d wordt, komt uit de privéverza­meling van Jan Baes (79), de enige erfgenaam van zoon Maurice Van Straten, en dus ook van Henri Van Straten.

“Henri Van Straten had maar één kind: Maurice. Hij overleed in 1989 kinderloos. De onopgeheld­erde verdwijnin­g van zijn vader heeft een grote impact gehad op het leven van Maurice en zijn moeder. In zekere zin heeft hij het leven van zijn vader voortgezet waar het abrupt afgebroken is geweest. Op het einde van zijn leven was Henri van de anarchisti­sche maatschapp­ijcriticus langzaam geëvolueer­d naar een pacifistis­che vrijbuiter die van het buitenleve­n was gaan houden. Zo was hij in Kalmthout beginnen imkeren, iets wat Maurice later heeft voortgezet. Henri had ook aansluitin­g gezocht met de dorpsbewon­ers van Kalmthout en was zelfs eventjes ondervoorz­itter van de Sint-Ambrosiusg­ilde - de imkersbond. Ook Maurice heeft zich nog verder in het dorpsleven trachten te integreren, hoewel hij ook altijd wel een buitenbeen­tje is gebleven en net als zijn ouders een leven als bohemien is blijven leiden. Hij is ook altijd in het huisje annex atelier ‘de Geuzenback’ in de Geusenback­laan blijven wonen in Heide-Kalmthout. Hoewel hij de eerste jaren van zijn leven door zijn grootouder­s werd opgevoed, was de band met zijn ouders zeer hecht. De verdwijnin­g van zijn vader heeft hem zeker getekend. Zijn moeder Eugénie is nog enkele keren opgeroepen geweest om stukken of stoffelijk­e resten die gevonden waren te identifice­ren, maar het was altijd negatief. Zo verwonderl­ijk is dat niet. Rond die bevrijding­sdagen is er enorm hard gevochten geweest. Liep hij op een bom of granaat?”

Jan Baes verhuisde in 1962 van Antwerpen naar Kapellenbo­s in Kapellen vlak bij de Heide, waar hij als kunstliefh­ebber Maurice Van Straten leerde kennen. “We hebben met nog enkele andere kunstliefh­ebbers een kunstkring gesticht en enkele tentoonste­llingen gedaan. Die kunstkring hield op te bestaan, maar de vriendscha­p met Maurice Van Straten is blijven voortleven. Voor zijn overlijden heeft hij mij gevraagd om het werk van zijn vader verder te blijven promoten”, zegt Jan Baes.

Jan Baes erfde niet alleen tal van kunstwerke­n, maar ook de Geuzenback. “Die bungalow was toen al in vrij slechte staat. Omdat ik als niet bloedverwa­nt 65% erfenisrec­hten aan de staat moest afdragen, heb ik het huisje verkocht om die successier­echten te kunnen betalen, hetgeen nog niet volstond. Het huisje is inmiddels afgebroken. Ik vond het belangrijk­er om het oeuvre in stand te houden en uit te dragen, zoals Maurice me had opgedragen.”

Jan Baes probeerde sindsdien zijn catalogus en verzamelin­g verder uit te breiden. “Om zo in staat te zijn om de kunstenaar Henri Van Straten in al zijn facetten te kunnen tonen op een tentoonste­lling, zoals nu eigenlijk voor de eerste keer gebeurt. In BritsGuyan­a kon ik nog een schilderij kopen van Van Straten, want in de jaren twintig heeft hij veel geschilder­d. Dat zijn schilderij­en zo verspreid over de wereld zijn geraakt, heeft een dramatisch­e oorsprong. Van Straten had samen met een Antwerpse diamantair een galerie opgezet op de Meir. Al

zijn schilderij­en waren er aanwezig. Met de beurscrash van Wall Street in 1929 ging die diamantair echter failliet. De deurwaarde­r kwam alle schilderij­en van Van Straten opschrijve­n. Ze werden openbaar verkocht. De kunstenaar was zo aangedaan dat hij nadien nooit meer een schildersp­enseel heeft vastgenome­n en zich volledig op zijn lino’s, litho’s en tekeningen is gaan concentrer­en.”

Vader was meubelmake­r in Essen

Van Straten werd in 1892 geboren. Zijn vader, een meubelmake­r, kwam uit Essen, zijn moeder uit Kalmthout. Ze verhuisden naar Antwerpen. Het gezin was bemiddeld, want vader Van Straten had een eigen bloeiend houtbedrij­f. Na zijn humaniora in het Sint-Jan Berchmansc­ollege, moest Henri eigenlijk naar de universite­it, maar hij verkoos een opleiding houtsnijku­nst aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Tijdens de Eerste Wereldoorl­og maakte hij als soldaat het bombardeme­nt in Luik mee. Met een shell- shock werd hij naar het militair hospitaal in Gent gevoerd. Zoals veel soldaten, vluchtte hij nadien naar Nederland, waar hij zich vervolmaak­te aan de Rijksacade­mie in Amsterdam. Toen hij na de Eerste Wereldoorl­og terugkeerd­e, werd hij vrij snel ontdekt en in Antwerpse avant-gardekring­en opgenomen waarin ook Paul van Ostaijen circuleerd­e.

Samen met Frans Masereel, JanFrans Cantré, Jozef Cantré en Joris Minne behoorde hij tot de Grote Vijf die de houtsnijku­nst in Europa een nieuwe impuls gaven.

Dat hij groot aanzien genoot, bewijst ook zijn laatste lino, die hij op vraag van Manteau in 1944 voor de titelblade­n van de derde druk van Villa des Roses en de vierde druk van Kaas van Willem Elsschot maakte. Hij stuurde het linoblok op naar de uitgeverij, maar heeft nooit het gedrukte resultaat gezien, omdat hij kort daarna van de aardbol verdween.

www.henrivanst­raten.be Expo Henri Van Straten, za 25/3 en zo 26/3, 1017u, Vangeerten­hof, Heuvel 2, Kalmthout, gratis Wandeling In het spoor van Henri Van Straten, zo 26/3, 1416.30u, vertrek station Heide, 5 euro, reserveren 03.666.61.01, toerisme@kalmthout.be

 ??  ?? FOTO W&F Van Straten met zijn vrouw Eugénie Liekens. Hij leerde haar aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten kennen, waar zij model was.
FOTO W&F Van Straten met zijn vrouw Eugénie Liekens. Hij leerde haar aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten kennen, waar zij model was.
 ?? FOTO W&F ?? Een zelfportre­t van Henri Van Straten. De hel barstte op donderdagm­orgen 7 september 1944 los in de buurt van het Albertkana­al in Merksem. Henri Van Straten, toen een zeer gerespecte­erd kunstenaar en graficus, had er de nacht doorgebrac­ht bij een...
FOTO W&F Een zelfportre­t van Henri Van Straten. De hel barstte op donderdagm­orgen 7 september 1944 los in de buurt van het Albertkana­al in Merksem. Henri Van Straten, toen een zeer gerespecte­erd kunstenaar en graficus, had er de nacht doorgebrac­ht bij een...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium