Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie betrapt in hele provincie 195 bestuurder­s op dronken rijden

Van 9.111 gecontrole­erde bestuurder­s gebruikten er twintig drugs

- HANS OTTEN

In de hele provincie vond afgelopen weekend een grootschal­ige Wodcaactie plaats, met controles in een veertigtal gemeenten. Daarbij zijn 195 bestuurder­s betrapt op het rijden onder invloed.

De provincie Antwerpen zette zaterdagna­cht de grote middelen in om de Wodca-boodschap te onderstrep­en: 346 agenten van zowat alle politiezon­es in de provincie, de scheepvaar­tpolitie, de federale politie, studenten van de politiesch­ool Campus Vesta en vier speur- en drugshonde­n namen deel. Zelfs een helikopter stond ter beschikkin­g, maar moest niet opgeroepen worden.

In een veertigtal gemeenten controleer­den de teams de bestuurder­s van 9.111 voertuigen. 195 van hen bliezen positief, goed voor 2,1%. Bijna twee op de drie bleek meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed te hebben. Van de 42 chauffeurs bij wie ook een speekselte­st werd afgenomen, testten er twintig positief op drugs. Zij onderginge­n nadien nog een bloedproef.

Tegelijk controleer­de de politie 1.061 voertuigen op snelheid: 104 bestuurder­s (9,8%) drukten het gas- pedaal iets te diep in. In totaal werden 62 rijbewijze­n onmiddelli­jk ingetrokke­n.

Stijgend aantal snelheidsd­uivels

“In vergelijki­ng met de resultaten van een gelijkaard­ige controle in 2016, toen 5,9% positief blies, zien we nu een aanzienlij­ke daling met 3,8% van het aantal positieve alcoholtes­ten”, zegt gouverneur Cathy Berx (CD&V). “Helaas nam het aantal chauffeurs dat te snel rijdt, weer toe. Vorig jaar ging het om 8%, dit jaar is het 9,8%. Zolang het nodig blijft, geven we de strijd tegen verkeerson­veiligheid en onverantwo­ord verkeersge­drag niet op.”

De provincieg­ouverneur wijst erop dat rijden onder invloed en overdreven snelheid vaak in het spel zijn bij weekendong­evallen. “De pakkans verder opdrijven door controles, moeten we combineren met een sterke sociale controle en een maatschapp­elijke veroordeli­ng van dat soort rijgedrag.”

 ??  ?? De politie trok het voorbije weekend 62 rijbewijze­n direct in.
FOTO BELGA
De politie trok het voorbije weekend 62 rijbewijze­n direct in. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium