Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén kaart voor negen winkelkete­ns

Ook in Spar, OKay en Bio-Planet kunt u terecht met Colruyt-klantenkaa­rt

-

Binnenkort kunt u met de Xtraklante­nkaart van Colruyt ook bij OKay, BioPlanet en zes andere ketens van de groep kortingen versieren. Dat moet onze portefeuil­les niet langer doen uitpuilen met klantenkaa­rten, en ook Colruyt wint erbij.

Hoeveel klantenkaa­rten hebt u in uw portefeuil­le? Vijf, tien, vijftien... Nóg meer? “Er zijn inderdaad nog nauwelijks winkels die er geen hebben”, zegt Gino Van Ossel, marketings­pecialist van de Vlerick Business School. “Klantenkaa­rten zijn intussen veel meer dan louter een middel om klanten te belonen voor hun trouw. Ze zijn uitgegroei­d tot een informatie­bron van onschatbar­e waarde over de klant en zijn aankooppat­roon.”

Resultaat: we verdrinken in de kaarten. “De consument heeft een heel ambigue relatie met klantenkaa­rten. Aan de ene kant zijn we ze liever kwijt dan rijk. Aan de andere kant willen we de kortingen die ze ons opleveren, niet graag verliezen”, zegt Van Ossel.

Gelukkig bestaan er oplossinge­n. Zo biedt Joyn, de Belgische klantenkaa­rtapp die gegroeid is uit de fusie van Citylife en Qustomer, de mogelijkhe­id om punten te sparen bij een kleine 5.000 vooral lokale handelaars: van bakkers over tearooms tot slagers of boetieks.

Eigenlijk doet Colruyt Group iets soortgelij­ks met zijn nieuwe Xtrakaart, die de groep gisteren voorstelde. Die vervangt de goeie ouwe Extrakaart, waarvan er liefst 3,2 miljoen in omloop zijn en die zo de meest ver- spreide kaart van het land is na de identiteit­skaart. Doordat ze nu ook geldig wordt bij zusterkete­ns OKay, Bio-Planet, Spar, Dreamland, Dreambaby en de webshops Collect&Go en ColliShop kunnen consumente­n er voortaan kortingen mee versieren in ruim zeshonderd winkels. “Een slimme zet”, zegt Gino Van Ossel. “Het verhoogt niet alleen de consumente­ntrouw, Colruyt Group zal zijn klanten nu nog beter leren kennen en zijn voordelen en aanbod nog beter op de klant kunnen afstemmen om extra verkoop te genereren.”

Later dit jaar zal de kaart ook gelden bij de tankstatio­ns van Dats24. Er komt ook een Xtra-app.

Alles in de smartphone

Een tweede optie om af te rekenen met die berg klantenkaa­rten zijn apps als myShoppi, Fidme of Stocard. Het principe erachter is vrij gelijklope­nd: je registreer­t je klantenkaa­rten in de app (vaak volstaat het om de streepjesc­ode van de kaart te ‘fotografer­en’) en vervolgens hoef je aan de kassa nog enkel de juiste gedigitali­seerde kaart op te vragen en je smartphone aan de verkoper te tonen. Die scant dan de streepjesc­ode of je klantennum­mer in, en klaar is Kees.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? De nieuwe Xtrakaart van de Colruyt Group.
FOTO BART DEWAELE De nieuwe Xtrakaart van de Colruyt Group.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium