Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf cocktailba­rs slaan handen in elkaar voor The Golden Mile

Vijf cocktailba­rs werken samen in The Golden Mile en plannen festival

- JOHAN VAN BAELEN

Vijf cocktailba­rs op het Zuid bundelen de krachten om zichzelf en de buurt te promoten als de culinaire hotspot van ’t stad. Bijou, Bar Burbure, Bar Zar, Sips en The Dirty Rabbit versterken elkaar met The Golden Mile, een alliantie van creativite­it, vakmanscha­p en vriendscha­p.

“Jurgen Lijcops van Bar Burbure kwam vorig jaar op de vakbeurs Venuez aanzetten met het idee”, vertelt Kasper Stuart van The Dirty Rabbit. “Ben Belmans van Bijou en ikzelf waren er direct voor gewonnen. Samen overtuigde­n we Manuel Wouters van Sips en Maxime Biot van Bar Zar”, zegt hij.

“Het idee ligt veel meer voor de hand dan je zou denken”, gaat Stuart verder. “We hebben geen last van concurrent­ie, want de meerwaarde van een alliantie is zoveel meer voor de hand liggend. Elke bar heeft toch zijn eigenheid.”

“Ik vind dat we vaak veel te bescheiden zijn”, zegt geboren Limburger Jurgen Lijcops met een Antwerps chauvinism­e dat hem intussen past als een handschoen. “We mogen best trots zijn op onszelf. We moeten meer tamtam maken over onszelf, onze initiatiev­en en over onze buurt: nog altijd de hipste van ’t stad. Hoe vaak moeten we niet een bezoeker doorsturen omdat de zaak vol zit? Wel, die laten we voortaan niet meer naar het centrum of het Eilandje vertrekken. We willen die mensen hier houden en de kracht van het Zuid laten voelen. Dat is de betekenis van The Golden Mile”, legt Lijcops uit.

Barhopping

“Daarmee zetten we het Zuid op de kaart als wijk van de bars”, valt Ben Belmans in. “Zo gek is dat niet. Andere steden kennen bar-hopping, wij niet. Alweer omdat we te bescheiden zijn.”

Culinair festivalle­tje

Met aparte initiatiev­en willen de mixologist­en de banden op het Zuid nauwer aanhalen. “We heb-

ben allen onze contacten met de fi

ne dining in de wijk”, stelt Kasper Stuart. “Zo willen we ook de andere zaken op het Zuid aanspreken om in de zomer een festivalle­tje op poten te zetten. Geen Antwerpen Proeft, maar gewoon hier, met me

dewerking van de usual suspects en vrienden.”

“Dat is niet zo gek hoor”, vindt ook Manuel Wouters. “Kijk eens wat een culinaire hotspot het Zuid is, met een concentrat­ie van sterrenres­taurants, ook binnen een straal van een kilometer (met Kommilfoo, The Glorious en L’Épicerie du Cirque,

red.). Waarom zou dat niet zo zijn op het gebied van drank en cocktails”, aldus de innemende barman, die feesten verzorgt tot in India en de VS. “Een festivalle­tje met fine food en dito drankjes zal inslaan.”

Het kleine festival is een van de ideeën van de nog jonge groep. Een ander is een Bourbon Trail, waarbij elke bar zijn eigen interpreta­tie geeft van elkaars bourboncoc­ktails.

Maandag, ter gelegenhei­d van de vakbeurs Venuez, tonen ze zich voor het eerst en ontvangen ze vijftien topmixolog­isten uit het buitenland. “Die zijn verbaasd dat zoiets als The Golden Mile bestaat”, besluit Ben Belmans.

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? The Golden Mile: Jurgen Lijcops, Manuel Wouters, Kasper Stuart, Ben Belmans en Maxime Biot.
FOTO DIRK KERSTENS The Golden Mile: Jurgen Lijcops, Manuel Wouters, Kasper Stuart, Ben Belmans en Maxime Biot.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Wouter Pieters (Sips) mixt de High Five, een cocktail met onder meer Elixir van De Poldernaar, toevallig gebrouwen op het Zuid.
FOTO DIRK KERSTENS Wouter Pieters (Sips) mixt de High Five, een cocktail met onder meer Elixir van De Poldernaar, toevallig gebrouwen op het Zuid.
 ?? FOTO DIRK
KERSTENS ?? Ook de cocktail High Five kreeg de stempel The Golden Mile mee.
FOTO DIRK KERSTENS Ook de cocktail High Five kreeg de stempel The Golden Mile mee.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Sunset Boulevard, de mocktail die speciaal voor THe Golden Mile is ontwikkeld.
FOTO DIRK KERSTENS Sunset Boulevard, de mocktail die speciaal voor THe Golden Mile is ontwikkeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium