Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geef uw profiel in en website vertelt u welke woonbuurt het best bij u past

Parameters als scholen, openbaar vervoer of groen helpen ideale buurt te vinden

- PATRICK VAN DE PERRE

Om mensen te helpen bij het zoeken naar een woning of appartemen­t in Antwerpen, gaat het stadsbestu­ur een website lanceren waarop kandidaatk­opers gericht kunnen zoeken naar een woning en een buurt die bij hen past.

“Noem het de booking.com van de Antwerpse woningmark­t”, zegt de schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA). “Veel mensen die zich in Antwerpen willen vestigen weten niet goed waar te beginnen met zoeken en daar moet deze website een antwoord op bieden.”

De schepen geeft een concreet voorbeeld. “Als een gehuwde man met twee kinderen uit pakweg Herentals wil verhuizen, kan hij niet alleen de samenstell­ing van zijn gezin ingeven. Ook de prijs die hij voor een woning wil betalen en wat voor het gezin belangrijk is, bijvoorbee­ld scholen en openbaar vervoer in de buurt, een tuin of vlakbij de snelweg, kan hij in het systeem invoeren.”

Met die gegevens geeft de website vervolgens een overzicht van de buurten die in aanmerking komen voor dit gezin. “Vervolgens kunnen deze mensen nog altijd zelf beslissen of ze deze informatie gebruiken of niet. Het is alleszins een handige en snelle manier voor een eerste verkenning van de Antwerpse woningmark­t”, zegt Rob Van de Velde.

Pas binnen enkele maanden online

De website is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die niet in Antwerpen wonen en de stad niet of onvoldoend­e kennen. “We gaan niet de plaats van immobiliën­kantoren overnemen en er zullen dus geen woningen te koop of te huur worden aangeboden op de website. We geven mensen alleen een aanwijzing van welke buurten het best bij hun behoeften passen.”

De website staat nog niet online. Dat zal vermoedeli­jk pas over een aantal maanden gebeuren.

Groen en mobiliteit

Antwerpen gaat ook samenwerke­n met de randgemeen­ten rond het concept ‘wonen’. “We weten dat er in de omliggende gemeenten een overschot van drieduizen­d woningen verwacht wordt, terwijl er binnen de stad vijftiendu­izend woningen te weinig zijn. We willen daarom nieuwe woonprojec­ten in onze regio beter afstemmen op de noden van bewoners en zij die in de toekomst in Antwerpen komen wonen”, legt Rob Van de Velde uit.

Een voorbeeld daarvan is het nieuwe woonprojec­t dat in Silsburg in Deurne wordt gepland. “Op basis van de cijfers die wij en de randgemeen­ten hebben, kunnen we daar het aanbod beter afstemmen op de vraag. Bijvoorbee­ld door uit te zoeken wat voor soort van mensen op zoek zijn naar een woning in de rand van de stad of net erbuiten en wat exact hun noden zijn.”

Voor veel mensen is het tegenwoord­ig minder belangrijk of zij in Antwerpen dan wel in Borsbeek wonen. Factoren zoals omliggend groen of mobiliteit geven de doorslag.

ROB VAN DE VELDE (NVA)

Schepen van Stadsontwi­kkeling “We gaan de rol van de immokantor­en niet overnemen, maar woningzoek­enden helpen bij het vinden van een geschikte plek om zich te settelen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium