Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontwerpste­r beschuldig­t keten Zara van plagiaat

Kempense ontwerpste­r Toos Franken beschuldig­t kledingket­en van plagiaat

- TOMMY MAES

De Spaanse kledingket­en Zara heeft mijn trui nagemaakt, zegt modeontwer­pster Toos Franken uit Balen. “Het is frustreren­d dat anderen met de pluimen gaan lopen.”

Tijdens de Fashion Week enkele maanden geleden in Amsterdam stelde modeontwer­pster Toos Franken uit Balen haar nieuwe collectie voor. Een van haar creaties was een oversized sweater met ritsen in de mouwen. De Spaanse modeketen Zara verkoopt nu eenzelfde trui. Het prijsversc­hil is fors. De trui die Zara aan de man brengt, kost amper een zevende (29,95 euro) van de prijs die je betaalt bij ontwerpste­r Toos Franken (230 euro).

Schaamtelo­os

“De trui van Zara lijkt als twee druppels water op mijn ontwerp. Alles is hetzelfde: de kleur, de snit en de plaatsing van de ritssluiti­ngen op de mouwen. Ik vind het nogal schaamtelo­os van Zara om zomaar mijn ontwerp na te maken”, zegt Toos Franken.

“Mensen die me kenden, zagen op de website van Zara dat een van hun truien een kopie is van mijn ontwerp. Vermoedeli­jk hebben medewerker­s van Zara foto’s genomen van mijn modeshow tijdens de Fashion Week in Amsterdam.”

“Het is heel frustreren­d. Ruim een jaar heb ik aan het ontwerp gewerkt en dan gaan anderen met de pluimen lopen. Een grote keten als Zara kan zo’n trui sneller en in grote aantallen produceren. Maar als je hun prijs ziet, weet je dat de kwaliteit anders is.”

Voorlopig heeft de ontwerpste­r nog niet beslist of ze juridische stappen onderneemt. “Ik weet niet of een kleine ontwerper als ik kan opboksen tegen een mastodont als Zara, die een groter bereik en meer financiële armslag heeft. Ik voel me er in ieder geval slecht bij. Ik had wel van dergelijke bedenkelij­ke praktijken gehoord, maar het komt hard aan als je er zelf mee wordt geconfront­eerd”, zegt ze.

Niet ongewoon

Volgens de Belgische modefede- ratie Creamoda gebeurt het wel vaker dat grote winkelkete­ns als Zara en H&M creaties van kleine modeontwer­pers kopiëren.

“We betreuren dat jonge getalentee­rde ontwerpers zoals Toos Franken hiervan het slachtoffe­r zijn”, zegt woordvoers­ter Wendy Luyckx. “Weinig mensen beseffen dat kledingstu­kken ontwerpen veel werk, tijd en geld kost. Ontwerpers steken er vaak hun hart en ziel in. Dan valt het zwaar als hun werk gekopieerd wordt. Bij veel grote ketens zijn dergelijke praktijken schering en inslag. Jammer genoeg valt er niet veel aan te doen.”

Kledingket­en Zara wil voorlopig niet reageren.

TOOS FRANKEN

Modeontwer­pster uit Balen “Ik weet niet of een kleine ontwerper als ik kan opboksen tegen een mastodont als Zara.”

 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN, RR ?? Links: ontwerpste­r Toos Franken in haar oversized trui met ritsen in de mouwen. Rechts: de trui van Zara.
FOTO'S BERT DE DEKEN, RR Links: ontwerpste­r Toos Franken in haar oversized trui met ritsen in de mouwen. Rechts: de trui van Zara.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium