Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erger dan wat loze racistisch­e praatjes

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Plots wordt hij langs alle kanten in het vizier genomen, de groep met leden van de Antwerpse politie en van het veiligheid­skorps van justitie die grof, racistisch, seksistisc­h en agressief tekeerging­en op Whatsapp.

Eerst hield alleen de dienst Intern Toezicht van de politie zich ermee bezig – in alle discretie. Gisteren verklaarde­n de ministers Jan Jambon (bevoegd voor politie) en Koen Geens (justitie) ferm dat zo nodig disciplina­ir zal worden opgetreden. Het Antwerpse parket vroeg het dossier op om na te gaan of er sprake is van strafbare feiten.

Gaat het om een geval van plotse ijver na aandacht in de pers? Is de interne controle te weinig doortasten­d gebeurd? Korpschef Serge Muyters zegt dat onmiddelli­jk een onderzoek is gestart na een rapport in oktober. Het onderzoek had volgens Muyters zijn tijd nodig omdat het zowel over politieage­nten als over personeels­leden van Justitie gaat, dus van twee verschille­nde overheidsd­iensten.

Dat kan kloppen, al roept het vragen op dat de groep zoveel maanden zo kon ontsporen zonder dat er signalen vertrokken naar hogere regionen in het korps. Er waren ook problemen met pestgedrag en lastig samenwerke­n met andere afdelingen. Wat bij zulke dossiers blijft knagen, is dat je de symptomen van racisme en seksisme wel kunt bestrijden, maar daarmee verander je nog niet dat er mensen zijn die er zo over dénken. Als deze ordehandha­vers niet zo lichtzinni­g waren geweest om het allemaal netjes in te tikken zodat wij nu allemaal kunnen meelezen, zouden we het niet geweten hebben.

Pas op: het gaat hier niet over wat loze racistisch­e praatjes aan een cafétoog. In één chatsessie wordt verwezen naar iemand wiens schouder “efkes kraakte in een klemmeke”. “Zalig”, reageren twee anderen. “Da geluidje is pre

cies of je een tak breekt.” “Nice gasten”, reageert een vierde

man. “Duim omhoog. Vuist vuist.”

Het is niet wat je verwacht van mensen in uniform die in dienst van de overheid toezicht houden op ons. Ze worden betaald met belastingg­eld van de burger. Moet hun verantwoor­delijkheid scherper in de verf worden gezet tijdens de opleiding? Moet er daarna meer in begeleidin­g worden geïnvestee­rd?

Het is een goede zaak dat er steeds meer vrouwen bij de politie gaan. Dat kan alleen maar helpen in de strijd tegen seksisme en overmatig spierballe­ngerol. Het is ook goed dat er eindelijk meer kandidaat-agenten zijn van allochtone afkomst. Het neemt allemaal niet weg dat de rol van de korpsleidi­ng cruciaal is. De gedachten van mensen sturen, dat is (gelukkig) niet mogelijk, maar een gezonde bedrijfscu­ltuur kan al veel doen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium