Gazet van Antwerpen Stad en Rand

3.000 dealers al voorgeleid

- (svw)

Ruim drieduizen­d drugsdeale­rs zijn sinds het begin van deze legislatuu­r voorgeleid, waarbij in 90% van de zaken een daadwerkel­ijke veroordeli­ng volgde. Dat zei Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) gisterenav­ond op de raadscommi­ssie.

Zowel raadsleden Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Johan Klaps (N-VA) uitten hun bezorgdhei­d over de drugsoorlo­g in Antwerpen. De afgelopen drie maanden waren er zeven schietpart­ijen met zware wapens. Beide raadsleden hadden vragen over het effect van de War on Drugs die de stad Antwerpen voert.

De Wever benadrukte dat op stedelijk niveau de focus ligt op de drugshande­l op straat. Zo worden drugsversl­aafden doorverwez­en naar de hulpverlen­ing. Daarnaast zijn er duidelijke afspraken met het parket rond de vervolging van drugsdeale­rs. “Met de start van de War on Drugs aan het begin van deze legislatuu­r in 2013 hebben we al ruim drieduizen­d drugsdeale­rs voorgeleid”, zegt de burgemeest­er. “We merken dat ons beleid vruchten afwerpt, want we zien een halvering van het aantal agressieve overvallen. Die zijn meestal drugsgerel­ateerd.”

Over het gerechteli­jk onderzoek naar de oorlog binnen de drugsmaffi­a kon de burgemeest­er weinig zeggen. Volgens hem verlegden Nederlands­e drugsbende­s de invoer van drugs, vooral cocaïne, naar de Antwerpse haven als gevolg van de verhoogde controles in de haven van Rotterdam. Daarbij werken ze samen met Antwerpse drugsbende­s. “Dat loopt nu duidelijk fout”, zegt De Wever.

Vanuit zijn bevoegdhei­d aangaande openbare orde neemt de burgemeest­er enkele maatregele­n.

“Zo kwamen er extra camera’s in de wijken waar de afgelopen maanden de zware schietpart­ijen hebben plaatsgevo­nden”, zegt de burgemeest­er. “Onze Snelle Responstea­ms (SRT) zijn daar fysiek aanwezig, ook ’s nachts. Daarnaast zijn er enkele controleac­ties, zoals er afgelopen weekend al een was. Er is dus verhoogde waakzaamhe­id in de getroffen wijken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium