Gazet van Antwerpen Stad en Rand

150.000 euro meer geïnvestee­rd, maar geen topper extra aan de s tart

Nieuwe WorldTours­tatus verleidt Peter Sagan, Tom Boonen en Greg Van Avermaet niet tot deelname

-

Ze morren niet bij Dwars door Vlaanderen. Hun deelnemers­veld blijft om duimen en vingers bij af te likken. Maar toch moet het wringen. Dan ben je voor de eerste keer een WorldTourw­edstrijd, investeer je een kleine 150.000 euro extra om bij die elitegroep te mogen horen, en dan geeft zowel Peter Sagan, Tom Boonen als Greg Van Avermaet verstek. Vervelend? “Volgend jaar zou dat anders moeten zijn”, wijst organisato­r Guy Delesie naar de nieuwe datum van Dwars door Vlaanderen vanaf 2018.

Je kan er niet omheen. Jarenlang was Dwars door Vlaanderen vooral een opstapje. Record Bank E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem waren World Tour. Wedstrijde­n met net iets meer allure ook. Daar waren punten en prestige te verdienen. Dwars door Vlaanderen stond net een trapje lager. In wielerjarg­on: geen World Tour, maar wel ‘Buiten Categorie’. Dat zie je aan het palmares. Ja, ook in Dwars door Vlaanderen haalde Tom Boonen het ooit. Maar slechts één keer en geen vijf keer zoals in de E3 Harelbeke. Net zoals er tussen monumenten­winnaars als Nick Nuyens en Niki Terpstra ook mindere goden als Frederik Veuchelen, Kevin Van Impe en Oscar Gatto op de erelijst van Dwars door Vlaanderen staan. Maar net dit jaar, was de hoop, zou dat anders zijn.

Zestien van de achttien ploegen

Door de uitbreidin­g van de World Tour heeft ook Dwars door Vlaanderen voor het eerst dat predicaat. Wat de organisati­e een flinke duit kostte – alles samen een kleine 150.000 euro. Maar wie dacht dat dit zou volstaan om meteen ook alle topploegen en toprenners aan de start te krijgen, mag die hoop opbergen. Toegegeven, met zestien van de achttien WorldTourp­loegen aan de start scoort de wedstrijd nog altijd zeer goed – alleen in de ‘oude’ WorldTourw­edstrijden, zoals E3, Gent-Wevelgem en Ronde van Vlaanderen moeten alle WorldTourp­loegen verplicht starten. Maar Team Sky van Geraint Thomas en Ian Stannard en Dimension Data van Mark Cavendish zijn er wel niet bij. En vooral: ook bij de ploegen die wel present tekenen, ontbreken enkele absolute toppers. Geen Tom Boonen bij Quick.Step Floors, geen Peter Sagan bij Bora-Hansgrohe, geen John Degenkolb en Jasper Stuyven bij Trek-Segafredo en zelfs geen Greg Van Avermaet bij BMC, uitgereken­d de renner die vorig jaar met een late uitval de finale nog kleurde.

Bitter? “Natuurlijk is dit jammer”, zegt Guy Delesie, secretaris van Dwars door Vlaanderen. “Maar ergens hadden we hier ook wel rekening mee gehouden. Plots zijn er vier WorldTourw­edstrijden in acht dagen. Milaan-Sanremo, wij, E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Dat is van het goede te veel. Begrijpeli­jk dat je als renner op dat programma wil beknibbele­n. En dat voor sommige toppers Dwars door Vlaanderen dan als eerste sneuvelt? Tja, ik vrees dat het voor velen nog niet ingeburger­d is dat

Guy Delesie, secretaris Dwars door Vlaanderen “Ik vrees dat het voor velen nog niet ingeburger­d is dat Dwars door Vlaanderen ook tot de World Tour hoort.”

Dwars door Vlaanderen ook tot de World Tour hoort. Dit is een overgangsj­aar.”

De organisati­e wil trouwens ook niet te veel sakkeren. “Omdat het sowieso een heel mooi deelnemers­veld blijft”, klinkt het. “Alleen al de ploeg van Quick.Step: Terpstra, Stybar, Gilbert… Moeten we dan klagen? En verder hebben we Vanmarcke, Benoot, Debusscher­e, Démare… Alleen bij Trek-Segafredo heb ik mijn vragen. Geen Degenkolb én geen Stuyven. Dat begrijp ik niet. Voor Stuyven zou dit een gelegenhei­d zijn om zijn eigen kans te gaan. Toch past hij.

Vreemd.”

Nieuwe datum in 2018

De milde reactie van Dwars door Vlaanderen hoeft niet te verbazen. Het overgangsj­aar zit hem namelijk niet alleen bij de gewenning bij de renners, maar ook en vooral bij de datum. Toen Dwars door Vlaanderen deze winter de stap naar de World Tour zette, werd met de UCI overeengek­omen dat de wedstrijd vanaf 2018 verhuist naar de woensdag tussen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Een week later, en weg van de drukte tussen Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem. Een verschuivi­ng die vanaf volgend jaar alle klassieke toppers naar Dwars door Vlaanderen moet lokken. “Daar gaan we inderdaad van uit”, besluit Delesie. “Door die kalenderwi­jziging krijgen de renners veel meer rust tussen de verschille­nde wedstrijde­n en, zo hopen wij toch, zullen ze minder selectief zijn.”

Nog een probleem: voorlopig vindt de Driedaagse De Panne-Koksijde nog plaats in de week tussen Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Een wedstrijd die al aangekondi­gd heeft te willen vechten voor zijn plek op de kalender. Maar of dat de opmars van Dwars door Vlaanderen

kan tegenhoude­n?

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS Wel l op gehoopt,opt, maar niet t gekregen: Peter er Sagan en Tom Boonen onen aan de start van Dwarsars door Vlaanderen. anderen.
FOTO PHOTO NEWS Wel l op gehoopt,opt, maar niet t gekregen: Peter er Sagan en Tom Boonen onen aan de start van Dwarsars door Vlaanderen. anderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium