Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoef niet onder te doen voor Benoot en Stuyven”

- HUGO COOREVITS

Vorig jaar al hadha niemand meer zijn zinnen gezet op Dwars door Vlaanderen dan thuisrijde­r Yves Lampaert (25). Tot er iemand domweg met zijn winkelkarr­etje tegen zijn achillespe­zen reed. Weg voorjaar. Dit keer heeft de gelegenhei­dskopman van Quick.Step Floors nog een extra reden om in Waregem te schitteren. “Als supporter van Essevee wil ik graag ons bekerfeest­je nog een mooi verlengstu­k geven.”

Reden 1

“Ik rij voor eigen volk”

“Natuurlijk zou het fantastisc­h zijn als ik man van de streek Jens Debusscher­e (die onlangs naar Waregem is

verhuisd, red.) zou kunnen opvolgen. Ik ben van Ingelmunst­er, dit is ook voor mij een koers aan mijn achterdeur. En ik ben supporter van Zulte Waregem. Die bekerwinst mag gerust nog een extra feestje krijgen.

In Waregem woonde ook Igor Decraene, onze betreurde wereldkamp­ioen tijdrijden bij de juniores, eveneens een boerenzoon die ik hoog had zitten. Igor zat ook in minne kop toen ik in Doha op het WK tijdrijden zevende werd. Dat speelt mee, ja.”

Reden 2

“Ik ben niet zo vaak kopman”

“Tja, dat weet je vooraf als je voor Quick.Step Floors kiest. Ook nu staat er met Gaviria, Terpstra en Stybar schoon volk aan de start bij ons. Het is in elke wedstrijd zo. Als ik me goed voel, vraag ik om op dezelfde hoogte geplaatst te worden. Ben ik wat slechter, dan zal ik de eerste zijn die voor hen werk. Bij ons maakt het niet uit wie er wint, als we maar winnen. In Valencia mocht ik al twee keer mijn eigen kans gaan in de sprint. Ik werd twee keer vierde. In Handzame – ook al aan mijn achterdeur – was ik goed, maar daar verkoos ik om niet te sprinten en trainde ik nadien nog vijftig kilometer bij. Alleen in Kuurne viel het tegen. Ik had te veel kopwerk gedaan en werd er de laatste twintig kilometer uit gereden. Ik was dodelijk ontgoochel­d, maar de waaierritt­en van Parijs-Nice overtuigde­n me. Ik deed goed mijn deel. Waregem ligt me beter dan de zwaardere Recordbank E3 Harelbeke of Gent-Wevelgem, waar ik maar reserve ben.

Ik omschrijf mijn mentale toestand als gezond nerveus. Voor alle zekerheid heb ik vanochtend nog even die

Herlegemst­raat geïnspecte­erd, samen met mijn trainingsm­aat Bert Van Lerberghe. Dat eerste deel gaat nog, maar dat tweede stuk met kasseien ligt echt slecht. Als het zuidoosten­wind is zoals aangekondi­gd, zal het zeer doen tegen de brug van de autosnelwe­g aan. Een aantal toppers rijden dan wel niet mee, maar doordat het World Tour is, zal het deelnemers­veld toch sterker zijn dan anders.”

Reden 3

“Ik wil revanche voor vorig jaar”

“Zwijg daarover. Ik deed op maandag boodschapp­en met mijn vriendin Astrid en ineens bokte er een winkelkar tegen mijn linkerachi­llespees. Toen dokter Vanmol zag hoe dik die pees stond, vertrok zijn gezicht. Ik had het begrepen. Om dood te vallen. Je traint een hele winter en ineens is het terecht neen. Pas de dag van Parijs-Roubaix mocht ik opnieuw wat trainen. Daarom deze melding: deze week doe ik geen boodschapp­en...”

Reden 4

“Ik word nog elk jaar beter”

“Het verschil tussen Tiesj Benoot, Jasper Stuyven en ik? Ze zijn jonger. Het is hun goed recht dat ze nu al het kopmanscha­p claimen. Ik kies voor het ploegbelan­g. Ik steek bijvoorbee­ld enorm veel op van Niki Terpstra. Hij is niet altijd graag gezien in het peloton, maar wel binnen de eigen ploeg. Niki is een heel goede gast. Ik heb al meer van hem geleerd dan van wie ook. Ik heb ook het gevoel dat mijn beste jaren nog niet begonnen zijn, die verwacht ik vanaf mijn 28ste.

Tiesj klimt wat beter, maar sprint wat trager. Jasper is sneller, maar klimt minder goed. Ik ben dan weer de betere tijdrijder van de drie. Ik vind dat ik vorig jaar opnieuw een grote stap voorwaarts heb gezet. Benoot en Stuyven hebben misschien iets meer talent meegekrege­n, maar ik probeer dat op een andere manier te compensere­n. Door meer karakter te tonen. Door net iets harder en langer op de tanden te bijten. Win ik of rijd ik heel dicht, dan is dat de bevestigin­g dat ik meekan op dit niveau. Qua cilinderin­houd, qua moteur hoef ik voor niemand onder te doen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Yves Lampaert: “Benoot en Stuyven hebben misschien iets meer talent meegekrege­n, maar ik probeer dat te compensere­ndoor meer karakter te tonen.”
FOTO PHOTO NEWS Yves Lampaert: “Benoot en Stuyven hebben misschien iets meer talent meegekrege­n, maar ik probeer dat te compensere­ndoor meer karakter te tonen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium