Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liefst 72 heuvels in veertien dagen koers in Vlaander en

- GRETEL COOREVITS

Van Dwars door Vlaanderen morgen tot de Scheldepri­js op 5 april is de koers weer waar hij thuishoort: bij ons. Als we alle cijfertjes van het Vlaamse voorjaar analyseren, valt één ding op: WestVlaand­eren telt het hoogste aantal wedstrijdk­ilometers, ondanks de verhuis van de Ronde naar Antwerpen.

Een stevige troostprij­s dus voor de kustprovin­cie. Brugge mag dan wel als startplaat­s van Vlaanderen­s Mooiste vervangen zijn door Antwerpen, met 718 kilometer wordt er de komende weken nergens meer gereden dan in WestVlaand­eren. Op de voet gevolgd weliswaar door OostVlaand­eren, dat met de Vlaamse Ardennen traditione­el het zwaartepun­t van de klassieker­s vormt. Ook opvallend: de Vlaamse koersen piepen al eens over de grens en doen dat vaker richting Frankrijk dan richting Henegouwen.

Nog een straf cijfer: de komende weken moeten er liefst 72 heuvels beklommen worden. De Ronde van Vlaanderen spant vanzelfspr­ekend de kroon met 18 heuvels. De strijd om de steilste helling gaat tussen de Kemmelberg (23%) en de Koppenberg (22%). “De Kemmelberg is steiler dan de Koppenberg, maar niet zo lastig”, zegt Hans De Clercq, ex-renner koersdirec­teur van Gent-Wevelgem. “Het eerste deel rijdt vlot. Slechts de laatste 300 meter zijn kasseien.”

“Samen met de Muur is de Koppenberg waarschijn­lijk de meest lastige beklimming in Vlaanderen”, aldus De Clercq. “De renners snijden hem heel kort aan waardoor ze bijna uit stilstand aan de beklimming beginnen. Het stijgingsp­ercentage van 22 procent, de kasseien en de lengte maken hem bijzonder zwaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium