Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De trainer is baas en ik moet ja knikken”

Radja Nainggolan is terug en wil geen probleem vormen voor de bondscoach

- DAVID VAN DEN BROECK

Radja Nainggolan is eindelijk terug. De offensieve­re en scorende versie. Maar qua karakter is ‘Il Ninja’ nog altijd dezelfde. Hij heeft het hart op de tong. “De trainer is baas, ik moet zijn keuzes accepteren”, zegt hij. Maar even later: “Ik wil straks wel spelen, want op de bank zitten is niks voor mij.”

Glad to be back. Dat gevoel straalde

b Radja Nainggolan gisteren uit. Tijdens de open training oogde hij relaxed, was hij aan het dollen. Tijdens de interviews nadien idem dito.

Reporter RTL TVI: “Heeft deze ploeg al veel progressie geboekt onder Martinez?”

Nainggolan, plagend: “Ik was er niet bij, hoe moet ik dat weten?”

Reporter Sky Sports: “Radja, wanneer kom je naar de Premier League?

Nainggolan, knipogend: “Als jij de zon meebrengt!”

En dan nog perschef Pierre Cornez, in de aula: “Zijn er vragen voor Radja?”

Nainggolan, grijnzend: “Voor wie anders? Ik zit hier alleen.”

Nochtans waren er serieuze zaken te bespreken. Dat de 28-jarige middenveld­er vorige keer ontbrak, was toch een staatszaak geworden.

Opgelucht dat je weer Rode

b Duivel bent?

“Zeker, het was een hele tijd geleden, hè. Vorige keer was ik geschrokke­n dat ik er niet bij was. En ondanks mijn goeie vorm was ik bang dat ik opnieuw uit de boot zou vallen. Ik volgde de selectie in de kleedkamer van Roma en zag al die namen passeren. Maar dan kwam toch de verlossing.”

Nainggolan knokt altijd terug?

b

“Ja, dat is het verhaal van mijn carrière. Toen ik in Italië in tweede klasse ging sjotten, kende niemand mij. Zelfs toen ik bij Cagliari uitblonk en naar

Roma trok, was ik blijkbaar nog onbekend, want ik mocht niet mee naar het WK. Daarna kreeg ik toch mijn kans, maar na een sterk EK werd ik er weer uitgekickt. Dat was pijnlijk. Maar ik dacht: Waarom niet nog een keer terugknokk­en?”

b Ben je het niet beu om je steeds weer te moeten bewijzen?

“Dat heeft wel een tijdje door mijn hoofd gespookt ja. Ik weet ook niet wat ik verkeerd doe, en waarom ik elke keer die strijd moet leveren. Ik lig immers goed in de groep. Het zal dan wel met andere dingen te maken hebben zeker?”

Heb je die dingen uitgepraat

b met de bondscoach?

“Hij is in Italië geweest toen we tegen Napoli speelden, maar veel is er niet gezegd. Ook nu hebben we nog niet echt samengezet­en. Uiteindeli­jk is de trainer nog altijd de baas. Hij maakt zijn keuzes, en als speler moet je ja knikken en die keuzes accepteren. Ik ben gewoon blij om terug te zijn. Hopelijk krijg ik nu ook speelminut­en. Op de bank zitten is niks voor mij. ( glimlacht) Dat ben ik niet gewend, hé.”

Je bent ook aan een supersei

b zoen bezig.

“Nochtans heb ik me op fysiek vlak al beter gevoeld. ( lachje) Ik voel mij soms oud. Negen jaar op hoog niveau en 35 à 40 matchen per seizoen: dat laat sporen na. Maar voetbal draait om statistiek­en. Als je scoort, ben je zogezegd de beste man op het veld. Het is niet omdat ik er nu meer binnen knal, dat mijn prestaties zoveel beter zijn. Maar ik loop veel meer in de pic

ture.”

Toch, die offensieve rol lijkt je

b wel te liggen.

“Dat is zo. De trainer speelt me hoger uit zodat ik als eerste druk kan zetten.

Ik moet ervoor zorgen dat de tegenstand­er moeilijker aan voetballen toekomt. Tegelijk ben ik zelf vrijer en kom ik vaker in scoringspo­sitie. De keerzijde is dat ik nu stampen krijg in

plaats van dat ik ze uitdeel. ( grijnst) Vandaar dat ik nog maar twee gele kaarten pakte.”

b Ben jij straks dan de vervanger voor Hazard?

“Goh, geen idee. Er zijn er veel die op zijn plaats kunnen spelen. En uiteindeli­jk voel ik me toch nog altijd een middenveld­er. Maar als de coach me daar wil gebruiken, geen probleem.”

b Bij Roma draag je intussen de aanvoerder­sband. Ben je meer leider geworden?

“Niet per se. Ook zonder die band stuurde ik mijn ploegmaats zo veel mogelijk bij, mijn speelstijl is niet veranderd. Maar het is wel een enorme eer om die band te mogen dragen. Zeker met iconen als Totti en De Rossi in de ploeg. Dat betekent toch dat er naar mij wordt opgekeken.”

b Is de band een extra reden om te blijven?

“Ik zit sowieso goed in Rome. Het is een mooie stad, het is er mooi weer, er is altijd iets te doen en mijn familie is er gelukkig. Je weet natuurlijk nooit wat de toekomst brengt. Vorige zomer heb ik met Conte samengezet­en, hij wilde me naar Chelsea halen. Maar soms denk ik: ‘ In Italië heb ik al zo’n lange weg afgelegd en krijg ik zoveel respect’. Waarom dan naar Engeland gaan, waar ik opnieuw van nul moet beginnen?”

En als er een Chinese club aan

b klopt?

“Dan moet ze al heel diep gaan. Ik begrijp de spelers die ginder gaan voetballen. Maar je moet niet altijd voor het geld kiezen, je moet ook denken aan je levensstij­l. Trouwens: zo-

veel meer zal ik daar nu ook niet kunnen verdienen.”

b Over naar zaterdag. Je weet dat het Koning Boudewijns­tadion voor het eerst rookvrij is?

( verbaasd) “Ah ja? Maar in het stadion rook ik niet, hé.”

Heb je daar met Martinez af

b spraken rond gemaakt?

“Er zijn afspraken ja. Nu, ik heb dat nooit in het openbaar of in het zicht van de trainer gedaan. Maar als je als voetballer rookt, doet dat natuurlijk de ronde. Ik ga me daar niet voor verstoppen. Ik ben een man, ik kom uit voor wat ik doe. Ik weet dat ik een voorbeeldf­unctie heb, maar je moet niet enkel op het negatieve focussen. Hoe ik me op het veld gedraag en hoe ik presteer: dát is het belangrijk­ste. Niet wat ernaast gebeurt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium