Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Genoeg opties om Eden te vervangen”

Geblesseer­de aanvoerder Hazard mist wedstrijd tegen Griekenlan­d en moet ook forfait geven tegen Rusland

- LUDO VANDEWALLE

Het was niet van harte, maar Roberto Martinez kon gisteren niet anders dan bevestigen dat Eden Hazard niet speelklaar geraakt voor zaterdag tegen Griekenlan­d. Ook komende dinsdag in Rusland is de aanvoerder er niet bij.

Roberto Martinez schetste de situatie rond de 77-voudige internatio­nal. “Eden liep de spierbless­ure vrijdag op, een dag voor de wedstrijd tegen Stoke City. Geen contact, maar bij een sprint. Hij kan de eerste tien, vijftien dagen niet spelen. Ik had contact met Eden. Hij is een fiere aanvoerder van de Rode Duivels. Hij heeft er spijt van. Het is natuurlijk jammer dat de aanvallend­e linie met Eden, Romelu Lukaku en Dries Mertens niet kan spelen. Ze begrepen elkaar heel goed, dat bleek bij die 8-1 tegen Estland. Maar ja, dit gebeurt in het voetbal.”

Het reservoir aanvallend­e spelers bij de Rode Duivels puilt uit, ook voor de positie van Hazard. “We moeten dit kunnen oplossen”, aldus Martinez. “We zitten aanvallend veel beter in de spelers dan in de defensie. Natuurlijk zou het veel beter zijn als Eden fit zou zijn. Hij is in een fantastisc­he vorm. Maar er zijn veel spelers die hem willen en kunnen vervangen.”

Drie trainingen

Zoals altijd draait de bondscoach erom heen als het over specifieke namen en de vervanging van Hazard gaat. Sinds Radja Nainggolan bij AS Roma in een meer vooruit- geschoven positie speelt, kan hij ook op de positie van Hazard spelen. Een andere optie is De Bruyne weer naar voren schuiven. In de laatste interland tegen Estland speelde de aanvallend­e middenveld­er van Manchester City quasi naast Axel Witsel centraal op het middenveld. Dat ging heel goed, maar De Bruyne kan ook weer rechts in de aanval postvatten, op de plaats waar hij zijn meeste interlands speelde. Dries Mertens zou dan naar de linkerkant op de plaats van Hazard kunnen verhuizen. Yannick Carrasco kan ook een rijtje hoger op de plaats van Hazard gaan spelen, maar wie gaat diens taak als loper op de linkerflan­k dan overnemen?

“De volgende drie trainingen ga ik uitmaken wie Eden kan vervangen”, zegt de bondscoach. “Radja speelt heel goed in die offensieve­re rol bij AS Roma. We hebben ook andere spelers die dat ook kunnen. Er zijn twee à drie opties. We gaan zeker met een goed alternatie­f komen. Ik kan perfect een speler vinden die op de plaats van Eden kan spelen. Ik kan ook het systeem veranderen. We moeten flexibel zijn. We zullen wel zien de volgende drie dagen op training. Daar ligt de oplossing.”

Rest nog de vraag wie de aanvoerder­sband van Hazard zal overnemen nu ook Kompany er niet meer bij is. Martinez: “Er zijn met Vertonghen, Alderweire­ld, Vermaelen, Courtois en De Bruyne nog vijf aanvoerder­s in ons team. Zijn komen allemaal in aanmerking om de band te dragen. De beslissing volgt later.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium