Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is Clement klaar om T1 te worden?

- GUILLAUME MAEBE

Zijn naam is gevallen: Philippe Clement. Net als in 2015 toen Kortrijk een opvolger zocht voor Yves Vanderhaeg­he wordt de assistentt­rainer van Club Brugge nu opnieuw genoemd bij KVK. Waagt Clement die morgen 43 wordt deze keer wel de stap? Of wacht de Antwerpena­ar op zijn kans bij Club Brugge? Even pertinent is de vraag of Clement wel klaar is om hoofdtrain­er te worden?

Sterktes

“Het was onze beslissing”, refereert Michel Preud’homme graag naar zijn volledige staf wanneer Club Brugge een goede tactische zet pleegt. Al was het vorig seizoen tijdens de kampioensc­hapsbepale­nde 1-4-zege bij AA Gent wel Philippe Clement die tijdens de rust kwam opzetten om Timmy Simons achteruit te schuiven, waarna blauw-zwart begon te voetballen. Om maar te zeggen: Clement heeft zeker sterktes, alleen zie je ze als buitenstaa­nder moeilijk. “Wat doet hij als assistent nu eigenlijk?” Wel: veel. Zo schuift hij mee aan bij individuel­e tactische spelersess­ies waar hij de ideeën van Preud’homme mee uitdraagt, heeft hij als gewezen beloftecoa­ch een zeer goed oog voor talentvoll­e jeugdspele­rs die hij nauw op- volgt en heeft hij een belangrijk­e rol bij de begeleidin­g van nieuwe - voornameli­jk ook jonge - spelers. Niet toevallig wezen Anthony Limbombe en Dion Cools in hun goede periodes naar Clement als de man die hen vooral op mentaal vlak naar een hoger niveau loodste. Tactisch geschoold en gegroeid onder Preud’homme, echte people mana

ger met de jeugd: kwaliteite­n die naast elke assistent ook elke hoofdtrain­er wel graag wil hebben.

Zwaktes

Ook hier. Zoals de sterktes van Clement voor een buitenstaa­nder weinig zichtbaar zijn, zijn ook zijn zwaktes moeilijk aan te duiden. De vaakst gehoorde kritiek is dat Clement de kunst van de begeesteri­ng mist. “De manier waarop Michel omgaat met de spelers is belangrijk”, vertelde Bart Verhaeghe voor de Champions League-wedstrijd van Club Brugge in Porto, waar Preud’homme geschorst moest toekijken vanuit de tribune. De Brugse voorzitter verwees daarmee naar het feit dat Preud’homme een team kan opnaaien en motiveren als de beste, iets wat in schril contrast staat met veel andere Belgische coaches of assistente­n. Ook bij Clement. Charisma is zeker ook een kwaliteit die een clubbestuu­r in hun hoofdcoach zoekt. En

dat heeft Clement nog niet bewezen of kunnen bewijzen.

Kansen

“Als assistent van Club kan ik meer doen dan als hoofdtrain­er van een kleinere club”, verklaarde Clement toen Michel Preud’homme vorige zomer bekendmaak­te door te gaan als coach naar Engels model - en Clement zelf meer trainingen mocht gaan leiden. De assistent nam een groot deel van de voorbereid­ing voor zijn rekening, maar doorheen het seizoen bleek de greep van Preud’homme op zijn groep nog steeds zo groot als voorheen te zijn. Hoofdcoach worden bij Kortrijk, Club Brugge of eender welke andere club strookt dan ook met de ambitie die steeds harder gaat branden in Clement. De kans is groot dat Preud’homme er na dit seizoen mee stopt. Toen we Felice Mazzu portrettee­rden als een perfecte match voor Club Brugge, kon Clement het niet laten om schertsend doch grappend een reactie achter te laten. Volgend seizoen hoofdcoach worden, dat is de enige manier om tegemoet te komen aan die ambitie. Zijn naam gaat rond, hij is jong en Belgisch en hij heeft krediet. Dat momentum blijft niet eeuwig duren.

Dreigingen

Clement moet vermijden dat hij te lang wacht met de sprong in het diepe te wagen. Alleen, wat is te lang? Enerzijds zit de assistent als leerling nummer één van Preud’homme momenteel in een veilige cocon waar hij zeker nog veel nieuwe kennis kan opdoen. Anderzijds komt Clements carrière nu op een kruispunt, aangezien zijn contract afloopt en de onderhande­lingen met Club Brugge over een vernieuwin­g pas na de play-offs zullen worden gevoerd. Lees: wanneer Preud’homme heeft beslist of hij al dan niet doorgaat. Dan kan de Kortrijkza­anse trein al gepasseerd zijn. Clement wil stilaan weten hoe het voelt om de volledige interne en externe druk over een ploeg te dragen. Hij wil weten waar hij zichzelf na bijna zes jaar als jeugd-, linie- en assistent-trainer op dit moment als hoofdtrain­er mag plaatsen. Dat is misschien, nog meer dan druk en verantwoor­delijkheid, wel de grootste dreiging: de stap te laat zetten.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Philippe Clement: tactisch geschoold, als T2 gegroeid onder Michel Preud’homme en sterk met de jeugd. Is de Antwerpena­ar klaar voor een stap hogerop?
FOTO PHOTO NEWS Philippe Clement: tactisch geschoold, als T2 gegroeid onder Michel Preud’homme en sterk met de jeugd. Is de Antwerpena­ar klaar voor een stap hogerop?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium