Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze hadden lossere zeden dan de rest van het dorp”

Geuzenback was paradijs voor vrijdenker­s, kunstenaar­s en bohemiens

-

Henri Van Straten en zijn vrouw Eugénie Liekens vormden een echt kunstenaar­skoppel, die à la bohemien leefden in Heide.

Eugénie was vroeger model in het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Toen ze een relatie begon met student Henri Van Straten, werd ze zijn muze, die ook in veel van zijn werken terugkeert.

Het koppel kreeg een zoon, Maurice, en huwde pas omdat moeder Van Straten – die ultrakatho­liek was – anders de erfenis aan haar zoon weiger-

de nadat vader Van Straten overleden was.

Dat Henri de laatste keer op de Bredabaan in Merksem werd gezien, komt omdat hij toen in de Wereldbibl­iotheek werkte in Antwerpen en door de felle gevechten al enkele nachten bij een collega was blijven slapen.

Twee opvallende foto’s op de expo zijn die van Henri Van Straten in adamskos- tuum, thuis in Heide, in een zandput waar hij soms naakt lag te zonnen. Rond de Geuzenback woonden in de jaren dertig nog andere kunstenaar­s. Ze hadden een zwembad en kwamen graag samen. En ja, naakt van de zon genieten, in nauw contact met de natuur, hoorde daar ook bij. Vermits er in die jaren weinig bebossing was rond de woning van Van Straten, werd er in Heide-Kalmthout geroddeld over die losbandige artiesten.

Dichter-schrijver Geert Pijnenburg had er zijn Melkhuisje, waar gelijkgest­emden op landerige zomerdagen over de samenlevin­g, literatuur en kunst kwamen discussiër­en. Een andere buurman was uitgever John Hoornaert.

Dat Van Straten een virtuoos graficus was die deze discipline tot een op zichzelf staande kunstvorm kon verheffen, is in Vlaamse kunstkring­en bekend. Volgens velen was hij minstens zo getalentee­rd als Frans Masereel.

Samen met Floris Jespers had hij ook interesse in exotische cultu- ren. Op de expo hangt het schilderij Blauwe Negerin, die zijn veelzijdig­heid als artiest bewijst.

In het begin van zijn carrière liet hij zich vaak inspireren door het uitgaansle­ven in Antwerpen.

Naast Jan Baes, zijn er nog andere verzamelaa­rs van het werk van Van Straten, zoals Ludo Raskin.

 ?? FOTO W&F ?? ‘De Geuzenback’, waar Henri Van Straten woonde. Het huis is intussen afgebroken.
FOTO W&F ‘De Geuzenback’, waar Henri Van Straten woonde. Het huis is intussen afgebroken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium