Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meesterdie­f van Van Gogh-werken bekent na vijftien jaar

- PIETER HUYBERECHT­S

Vijftien jaar lang hebben ze in het Amsterdams­e Van Goghmuseum gedroomd dat de kunstroof ooit opgehelder­d zou worden. Nu is het zover. Vandaag komen twee werken ter waarde van 30 miljoen euro terug naar de plaats waar ze in 2002 gestolen werden. Teruggevon­den bij de Italiaanse maffia. Het sein voor meesterdie­f Octave Durham (44) om voor het eerst publiekeli­jk uit de biecht te klappen. “Op vier minuten was het gefikst. Alleen jammer dat ik tijdens het vluchten mijn muts verloor.”

“Bedrijfson­gevallen”, noemt Octave Durham de oorzaak van de littekens op zijn handen. Fysieke bewijzen van een leven lang als inbreker. Zo is zijn linker middelving­er verbrijzel­d nadat er een bankkluis op gevallen was. En blijkt de diepe snee in zijn rechterhan­d van toen hij bleef haperen achter een hek, op de vlucht voor de politie. Over sommige littekens kan hij niets kwijt, “want die misdrijven zijn nog niet verjaard”.

‘Okkie’ Durham kon enige trots niet verhullen tijdens een interview met De Tele

graaf. Hij bekende afgelopen weekend publiekeli­jk wat in het wereldje al een tijdje rondging: dat hij achter de beruchte roof zit van twee topwerken van Vincent van Gogh. In ware Ocean’s Eleven- stijl gestolen uit het Amsterdams­e museum in december 2002. Het ging om Zeezicht op Schevening­en en

Hervormde Kerk te Nuenen. In amper vier minuten gestolen, goed voor een buit van 30 miljoen euro, én voor een plaatsje in de

FBI-top tien van meest spraakmake­nde kunstroven wereldwijd.

“Ik snak naar rust”

Vandaag, bijna vijftien jaar later, worden de werken opnieuw aan het publiek getoond. En dus was het hoog tijd voor een publieke bekentenis, dacht Durham. “Ja, ik was het”, gaf hij afgelopen weekend voor het eerst toe. Omdat ‘Okkie’, beweert hij toch, helemaal klaar is met de misdaad. “Ik ben er te oud voor geworden. Ik snak naar rust, naar een job, naar een rol als vader.”

Hij deed het jarenlang voor het geld, zegt hij. “En dus was ik in 2002 op zoek naar een nieuwe klus. Schilderij­en zijn goed materiaal om te ruilen in het criminele circuit. Dus ik stond op en dacht: kom, we gaan eens lekker wat Van Gogh-schilderij­en stelen.”

Het initiële plan: Van Goghs échte meesterwer­ken buitmaken, De Aardappele­ters en Zonnebloem­en. Dat mislukte omdat die extra beveiligd zijn. Durham zocht contact met potentiële kopers – topfiguren uit de Amsterdams­e onderwerel­d uit de kliek van de bekende crimineel Willem Holleeder – en sloeg toe, samen met kompaan Henk Bieslijn. “Cruciaal is de voorbereid­ing”, vertelt Durham. “We hebben bewust gewacht tot er bouwvakker­s aan het werk waren. Die weten niks van beveiligin­g en maken fouten. Bouwvakker­s aan het werk impliceert ook lawaai, en dan kijken mensen niet op van enkele harde klappen. We droegen zwarte lederen jassen – ter beschermin­g tegen snijwonden – bivakmutse­n en een petje. En zoals altijd trokken we extra lagen aan. Als we dan herkend werden op camerabeel­den, zou het lijken alsof we veel dikker zijn. Werkt altijd.”

De diefstal oogt op papier pakken eenvoudige­r dan het er in werkelijkh­eid aan toe ging. “Eerst klommen we met de hulp van een derde handlanger over het hek, dan ging het met een ladder richting het dak. Daar sloegen we de ruit in met zware hamers. Eenmaal binnen wrikten we met een breekijzer de schilderij­en los en stopten ze in een tas. Tot slot ging het met een touw vol knopen langs de andere kant van het dak naar beneden”

Muts verloren

Durham maakte twee fouten: hij raakte zijn zwarte muts van Nike kwijt én er bleek een stukje van een van de schilderij­en afgebroken. “Dat heb ik thuis doorgespoe­ld in het toilet, om bewijs te vernietige­n.”

De schilderij­en slijten bleek moeilijker dan gedacht. Twee potentiële kopers, Heineken-ontvoerder Cor Van Hout en Sam Klepper, werden geliquidee­rd net voor de verkoop moest doorgaan. Uiteindeli­jk belandden de schilderij­en, “in ruil voor een flinke tas geld”, in handen van een Italiaanse maffiabaas.

Een inval vorig jaar bij die Camorrabaa­s in Napels maakte een einde aan het mysterie. En Durham? Die heeft er intussen, ondanks zijn jarenlange ontkennen, een gevangenis­straf van vier jaar op zitten. Genekt door het DNA-spoor dat werd gevonden op zijn achtergebl­even muts.

 ?? FOTO'S DE TELEGRAAF/AMAURY MILLER, RR ?? Bereidwill­ig toont ‘Okkie’ Durham nog eens hoe hij in 2002 over het hek van het Van Goghmuseum klom om Zeezicht op Schevening­en en Hervormde Kerk
te Nuenen te jatten.
FOTO'S DE TELEGRAAF/AMAURY MILLER, RR Bereidwill­ig toont ‘Okkie’ Durham nog eens hoe hij in 2002 over het hek van het Van Goghmuseum klom om Zeezicht op Schevening­en en Hervormde Kerk te Nuenen te jatten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium